házi sajt, sajt házilag
Egészségmagazin.com   |   2015.06.04.

A házi sajtok nyomában

Nem kis fába vágtuk a fejünket, mint hogy összegyűjtsünk olyan megoldásokat, recepteket, amelyek otthon, egyszerű körülmények között is elkészíthetünk. Ezzel sokszor spórolni tudunk a konyhapénzen, viszont fontosabb, hogy mindig tudjuk, mit eszünk, ráadásul nincs is jobb azt fogyasztani, amiért mi dolgoztunk meg.

reklám vége

Kezdjük is a tejtermékekből készült ételekkel, első körben két sajtreceptet osztunk meg.

Trappista jellegű házi sajt:

Hozzávalók:

  • 1 liter zsíros tej (legjobb a termelői tej, de 3,5 %-os tejjel is csináltuk már)
  • 500 gramm lehetőleg zsírós túró
  • 60 gramm vaj
  • 1 púpozott mokkáskanál só
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna

A trappista jellegű házi sajt elkészítése:

A forrásban lévő tejhez hozzáadjuk a túrót, pár percig forraljuk, hogy kiváljon a savó, majd egy finom gézdarabon átszűrjük. (Tipp: a savó felhasználható akár másra is)

A fennmaradó sűrű és kezdetben darabos sajtkezdeményhez hozzákeverjük a többi összetevőt, majd lassú tűzőn kb. 10 percig keverjük folyamatosan, míg csomómentessé, nyúlóssá nem válik (Figyelem, könnyen odakaphat a sajt!). Várjunk addig, amíg kicsit ki nem hűl, hogy ne égessük meg a kezünket, majd egy műanyag edénybe nyomkodjuk bele alaposan, fedjük le és minimum egy napig hagyjuk száradni.

Ez a sajt lehet, hogy nem lesz olcsóbb, mint a boltban vásárolt akciós sajtok (kb. 40-50 dkg lesz belőle), cserébe ízesíthetjük medvehagymával, fűszerekkel, fokhagymával és a chili is jól áll neki. Ez a sajt reszelhető és pont ugyanúgy olvad, mint a bolti trappista és kb. fél óra alatt készen is vagyunk vele.

„Queso blanco" azaz fehér sajt házilag

A tipikusan dél-amerikai sajt készítését egyre többen ismerik itthon is. Maga a sajt a trappistánál lágyabb, krémesebb, igazi csemege. Macerásabb az elkészítése a trappista sajténál, de kedvezőbb az ára és különösen finom, könnyed lesz a végeredmény.

Hozzávalók egy nagy adag Queso blanco házi sajthoz:

  • 5 liter tej (termelői vagy zsíros)
  • 2 nagy evőkanál só
  • 0,75 dl 20%-os ecet (vagy 1,5 dl 10%-os)

Elkészítés:

A tejet folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel. Forrást követően tegyük bele a sót, majd az ecetet. Az ecet összerántja a tejet, erre készüljünk fel. Egy finom gézlapon át szűrjük le róla a savót úgy, hogy a gézlapot lógassuk fel legalább fél órára, hogy biztosan az összes lé távozhasson. Ezt követően jön a munka komolyabb része, ugyanis a szűrt sajtot több napig is préselnünk kell, hogy a maradék savó is távozhasson, a sajt pedig tömötté váljon. Ezt úgy tehetjük meg, hogy egy nem használt műanyag edény (pl. éthordó) alját több helyen kilyukasztjuk, azt egy olyan helyre tesszük, hogy alul szabadon távozhasson a folyadék, majd belenyomjuk a sajtot a lyukasztott edénybe. A sajtra ezt követően egy nehezéken kell tennünk. Például ha már feláldoztunk egy éthordót, annak a tetejét körbevághatjuk úgy, hogy a tető belesimuljon az edénybe. Erre különböző súlyokat pakolhatunk egyenletesen. Minél nehezebb a súly, annál hamarabb lehet készen a sajtunk, de ehhez biztosan várnunk kell 2-3 napot.

Ehhez a sajthoz különösen illenek a fűszerek, keverhetünk hozzá medvehagymát, metélőhagymát, de akár apró diódarabokkal is ízesíthetjük alkotásunkat. Szerkesztőségünk kedvence a fokhagymás-kakkukfüves verzió.

Házi sajt recepteket olvasóink is beküldhetnek, ehhez nincs más teendő, mint írni nekünk az info@egeszsegmagazin.com e-mail címre, mi pedig közzétesszük a legjobbakat!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön