Házi fagyirecept laktózérzékenyeknek
Egészségmagazin.com   |   2015.06.30.

Házi fagyirecept laktózérzékenyeknek

Az ételintoleranciával küzdőknek igen nehéz dolguk van, hisz rengeteg étel és ital alapanyagai között megtalálható a tej és a tejcukor, más néven a laktóz. A nyári forróság idején te is lehűtheted magadat egy finom házilag elkészített laktózmentes fagyival!

reklám vége

A laktózintolerancia, a tejben található laktóz lebontására való képtelenséget jelenti, amely a laktáz enzim alacsony szintjére vagy hiányára utal. Tünete általában kellemetlen haspuffadás, gyomorgörcs, hasmenés is lehet. Amennyiben ilyen tüneteket észlelsz magadon, akkor szükséges önvizsgálatot tartani, némely ételösszetevőt elhagyni, hogy valóban ez okozza-e a panaszokat.

Kutatások bizonyítják, hogy világszerte a felnőtt népesség 75%-a szenved laktózérzékenységben, de ez az arány egyes ázsiai és afrikai országokban meghaladhatja akár a 90%-ot is. Magyarországon körülbelül hárommillióan szenvednek tejcukor-intoleranciában, amelyből ugyancsak becslések szerint, 200.000 gyermek.

Ezeknek az embereknek szükséges életmódváltással az étrendjükből kivonni a tejtermékeket. Szerencsére ma már nem kell sokat keresgélnünk, ha szeretnénk tejhelyettesítőket találni, sőt ezek általában olyan kitűnő minőségűek, hogy nagyon könnyen meg is szokjuk a fogyasztásukat. Ezeket a termékeket egyszerűen be is lehet szerezni: a nagyobb hiper- és szupermarketekben, drogériákban és bio szaküzletekben találhatsz neked megfelelőt.

A forró nyári időben mi sem lehetne hűsítőbb, mint egy finom fagyit elnyalni. A tejcukor-érzékenyek azonban nehéz helyzetben vannak, mert némelyik cukrászda egyáltalán nem kínál laktózmentes nyalánkságokat. Ha nincs kedvünk keresgélni a cukrászdák között, akkor akár otthon, a saját ízlésünknek megfelelően könnyen elkészíthetjük a hűsítő édességet.

Egészséges kókuszos vaníliafagylalt laktózérzékenyeknek

Az elkészítéshez nincs feltétlen szükség fagylaltkészítő gépre, ebben az esetben viszont az elkészült krémet legalább háromszor, óránként meg kell keverni!

ház fagyirecept laktózérzékenyeknek

Hozzávalók:

  • 2 dl kókuszos rizsital
  • 4 dl rizstejszín (kókusztejszín is lehet)
  • 15 dkg Biopont bio barna demerara nádcukor
  • 4 tojás sárgája
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • 2 evőkanál kókuszreszelék

A fagyi elkészítése:

A rizsitalt és a nádcukrot melegítsük fel együtt, adjuk hozzá a kókuszreszeléket és a vaníliarúd kikapart magját. Közben a tojássárgáját várjuk fel habosra. Ezután nagyon fokozatosan, folyamatos keverés mellett a felmelegített, de még nem tűzforró ízesített italt öntsük hozzá a tojássárgájához. Amikor szépen elkeveredett, akkor visszatöltjük abba az edénybe, amelyben a rizstej melegedett. Sűrű krémmé főzzük. Ha ezzel megvagyunk, akkor egy lehűtött, hideg tálba öntjük a rizstejszínt vagy kókusztejszínt, rátöltjük a sűrű krémet és összekeverjük. Ezt töltsük aztán bele a fagylaltgépbe, vagy tegyük egy megfelelő edényben a fagyasztóba. Ha utóbbi megoldást választjuk, akkor óránként át kell keverni. Legalább háromszor tegyük ezt meg! Néhány óra, és kanalazhatjuk az igazán egészséges nyári nyalánkságot!

Forrás: www.biopont.hu



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön