legegészségesebb ételek
Egészségmagazin.com   |   2015.11.27.

Itt a világ 30 legegészségesebb étele! 2. rész

A múltkori cikkben már elkezdtük kilistázni, mik azok az ételek, amiket feltétlenül a bevásárlókosaradba kell pakolnod, ha egészségesebben akarsz élni és enni, de a lista hosszúsága miatt csak az első 15-ig jutottunk. Íme a folytatás!

reklám vége

Amikor egészséges étkekről van szó, rengeteg cikket találsz az interneten: az egyikből megtudhatod, mire jó a bors, a másik elmeséli a dinnye gyógyhatásait, és mind nagyon hasznos, de eddig nem sok olyan lista volt, ami pontról-pontra kilistázza, hogy mire van szükséged, hogy egészségesen élhess. Mi most összeszedtük! Többé nem kell cikkek ezrein átrágnod magad, elég, ha rápillantasz erre a két listára, és már indulhatsz is bevásárolni!

A világ 30 legegészségesebb ételei 1. részét itt találod.

Jöjjön a lista 2. fele: íme a legegészségesebb ételek listájának 16-30. helyezettjei!

16. Hagymafélék - amikor hagymát szeletelsz, az örömtől kéne sírnod, a könnyeknek, amiket elmorzsolsz örömkönnyeknek kellene lenniük, hiszen nagyon jót teszel magaddal, amikor hagymát fogyasztasz. A hagymafélék allergia-, rák- és gyulladásmegelőző hatása fenomenális!

17. Lazac - ebben az olajos halban csak úgy hemzseg az omega-3 zsírsav, amely egy rendkívül egészséges, jótékony zsír. A civilizációs betegségek (daganatos betegségek, szív-és érrendszeri betegségek) elleni megelőzésben kulcsszerepet játszik, és az egészségre gyakorolt jótékony hatása mellett még az intelligenciát is fejleszti.

18. Szardínia - csakúgy, mint a lazac, a szardínia is gazdag egészséges zsírsavakban. A konzerves verzió még kalciummal is ellátja a szervezeted.

19. Tojások - megannyi étel van, ami sok proteint, azaz fehérjét tartalmaz, de a tojás az, ami az összes aminosavat tartalmazza, amire a szervezetednek szüksége van. Az aminosavak kiemelkedő jelentőségűek az élővilág számára, mivel ők a fehérjemolekulák építőkövei. És hogy miért is olyan fontosak neked? Mert fehérjékből épülnek fel izmaink, inaink, szerveink, mirigyeink, körmeink és a hajunk is. Ezen sejtek növekedése, regenerálódása és fenntartása az aminosavbevitel függvénye.

20. Kókuszolaj - ez a rendkívül egészséges olaj többek között arról nevezetes, hogy hatékonyan veszi fel a küzdelmet a vírusokkal, és felgyorsítja az anyagcserét is.

21. Magvak - azért tesz jót a szervezetednek, ha rendszeresen fogyasztod őket, mert egészséges zsírsavakat és rengeteg élelmi rostot tartalmaznak.

22. Édesburgonya - a béta karotin, ami nagy mennyiségben található meg benne, segít a látásod egészségének megőrzésében. Ez az antioxidánst szintén jót tesz a szíved, agyad és immunrendszered működésének.

23. Cékla - a C-vitamin mellett (ami többek között nagyon jó hatással van az immunrendszeredre és a bőrödre) a cékla telis tele van mangánnal is, ami a hasnyálmirigy, a vese, a máj megfelelő működését biztosítja, és jót tesz a csontoknak is.

24. Csirke - különösen a bőre nélkül, a csirkehús nagyon kevés telített zsírsavat tartalmaz, ellentétben néhány más húsfajtával. A telített zsírsavakból például azért nem érdemes sokat bevinni a szervezetbe, mert növelik a koleszterinszintet. A csirkehús gazdag proteinben, foszforban, szelénben és B-vitaminokban.

25. Savanyított (vagy erjesztett) zöldségek - az erjedés során létrejövő baktériumok jó hatással vannak a belek működésére, és az, hogy a bélrendszered rendben legyen, elengedhetetlen az egészséged fenntartása érdekében. Ha hisztamin-intoleranciád van, akkor azonban ezeket is kerülnöd kell!

26. Olívaolaj - köztudott, hogy az olívaolaj nagyon egészséges, mert egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek segítik megelőzni a diabéteszt, valamint a szív-és érrendszeri betegségeket.

És végül néhány fűszer is felkerült az egészséges étel listára:

Bár gyomor-és bélpanaszok esetén az orvosok első ajánlása általában az, hogy ne egyél fűszereset, de tudnod kell, hogy sok fűszerfajta gyógynövényként kezdte pályafutását, és jótékony tulajdonságaikat nem vesztették el az idők folyamán. Az alábbi fűszerektől garantáltan jobban fogod érezni magad:

27. Kurkuma - a kurkumin, amit ez a fűszer tartalmaz, jó fegyver a gyulladások, rákos megbetegedések, és a szabadgyökök kialakulása ellen.

28. Kömény - a kömény fogyasztása bizonyítottan jó hatással van azok szervezetére, akiknek cukorbetegsége vagy emésztési problémái vannak.

29. Fahéj - a fahéj hűséges társad lehet a szabadgyökök, ínybetegségek, húgyúti fertőzések és az ízületi gyulladások elleni harcban.

30. Rozmaring - nagy mennyiségben tartalmaz olyan ásványi anyagokat, mint a kalcium, vas, kálium, folsav, B6-, C- és A-vitamin - ez utóbbi a szemek egészségének megőrzésében játszik nagy szerepet.

A világ 30 legegészségesebb ételei 1. részét itt találod.

Ha jót akarsz egészségednek, és legközelebb vásárolni indulsz, semmiképp se felejtsd otthon a listát, amivel elláttunk ebben a két cikkben!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön