legegészségesebb étel
Egészségmagazin.com   |   2015.11.09.

Itt a világ 30 legegészségesebb étele! 1. rész

Szeretnél egészségesebben étkezni, de nem tudod, hol is kezdd? Mit vásárolj, amikor legközelebb boltban jársz? Mit ehetsz és mit nem ehetsz? Ne törd tovább a fejed: összegyűjtöttük neked a világ 30 legegészségesebb ételét, amikkel biztosan nem nyúlhatsz mellé!

reklám vége

Tudjuk, hogy régóta álmodozol egy olyan cikkről, amely egy helyen összefoglalja neked a világ legegészségesebb ennivalóit, hogy bármikor kedvedre lakmározhass azokból a zöldségekből, gyümölcsökből és fűszerekből, amelyek a legjobbat teszik a szervezetednek.

Íme, elkészült a lista!

Ebben a cikkben az első tizenöt legegészségesebb ételt mutatjuk be, amiktől garantáltan jobban érzed majd magad!

Íme a top 15 legegészségesebb étel a világon:

1. Karfiol - a zöldségek között a toplista élén szerepel C-vitamintartalom szempontjából. A C-vitamin jótékony hatásáról már nagyon sok helyen volt szó, de azért ismétléséképpen: az aszkorbinsav, vagyis a C-vitamin fokozza szervezetünkben az immunrendszer működését, növeli a fehérvérsejtek számát, melyek szembeszállnak a testünket megtámadó kórokozókkal, valamint serkenti a fehérvérsejtek működését is. Ezen kívül a karfiol jelentős mennyiségben ként is tartalmaz, ami a méreganyagok és a ráksejtek elleni harcban segít.

2. Mángold - ez a sötétzöld levelű zöldség szintén gazdag kénben, tehát segít a szervezeted méregtelenítésében. Gazdag még A-vitaminban is, ami a látásodnak tesz nagyon jót.

3. Kelbimbó - a kén a kelbimbóból sem maradt ki, ez a zöldség is segítőtársad a rák elleni háborúban.

4. Fokhagyma - gondoltad volna, hogy a fokhagyma az egyik legerősebb és leghatékonyabb (gyógy)növény az egész világon? Nem véletlen, hogy a gyógyítók megannyi nyavalya kezelésére használják évszázadok óta minden kultúrában.

5. Brokkoli csíra - a táplálkozási szakértők szerint a brokkoli csíra még egészségesebb, mint maga a kifejlett brokkoli.

6. Gombák - telis-tele vannak antioxidánsokkal, tehát megvédik a sejtjeidet a szabadgyököktől. Egy másik kiváló tulajdonságuk, hogy támogatják az immunrendszered és harcolnak a rák ellen is.

7. Kelkáposzta - több, mint 50 fajta flavonoidot tartalmaz (a flavonoidok a növényvilágban elterjedt gyógyhatású vegyületcsoport, sok gyógynövény a flavonoidoknak köszönheti előnyös tulajdonságait), és ez nagyszerű gyulladás megelőző és méregtelenítő tulajdonsággal ruházza fel ezt a sötétzöld levelű zöldséget.

8. Spenót - a spenótban többek között megtalálható vas, kálium, folsav, cink, kalcium és A-vitamin. Ezek a tápanyagok mind-mind támogatják az egészséged valamilyen formában.

9. Sütőtök - ez a zöldség nagyon gazdag K- és A-vitaminban. Az A-vitamin, mint már említettük a látásodnak tesz jót, a K-vitamin legfontosabb szerepe pedig, hogy befolyásolja a vér alvadási képességét, és a csontok karbantartásában is részt vesz.

10. Paradicsom - már rég nem titok, hogy a paradicsom tele van C-vitaminnal és likopinnal is, ami a rák leküzdésében és megelőzésében is segít.

11. Kiwi - ez a gyümölcs lenyűgöző mennyiségű C-vitamint hordoz magában. Ezen kívül ellátja a szervezeted rostokkal, foszforral, rézzel, magnéziummal, káliummal és E-vitaminnal.

12. Gránátalma - ezt a gyümölcsöt valaki bizony jól teletömte antioxidánsokkal, ami azt eredményezi, hogy a fogyasztása lassítja az öregedést, segít a gyulladások csökkentésében és a rákos sejtek pusztításában.

13. Fekete áfonya - közismert, hogy ez a bogyós gyümölcs szintén bővelkedik C-vitaminban és antioxidánsokban.

14. Málna - ugyanúgy, mint listánk előző szereplője, a málna is telis-tele van antioxidánsokkal.

15. Avokádó - mivel tele van egészséges zsírokkal és káliummal, az avokádó rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, így csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának esélyét.

Hogyan fogyaszd ezeket az egészséges zöldségeket és gyümölcsöket?

Szinte bárhogy: nyersen, frissen, párolva, facsarva, grillezve, főzelékként, vagy turmixban. Néhány tippet már az Egészségmagazin oldalán is olvashattál:

Tarts velünk továbbra is, hiszen hamarosan jön a folytatás, a harmincas lista másik fele, további 15 egészséges zöldség, gyümölcs és fűszer vár rád!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön