gyorséttermi étel sporttáplálkozás
Egészségmagazin.com   |   2015.04.16.

Gyorséttermi ételek a sporttáplálkozásban

A sporttáplálkozást sokan egy új keletű tudománynak gondolják, azonban az ókori olimpiák előtt is csak meghatározott dolgokat fogyaszthattak a versenyzők. A rendszeres testmozgást végzők körében egyre elterjedtebbek a különböző táplálék kiegészítők, amelyek segíthetnek az izomtömeg növelésben, a megfelelő energiaszint beállításában. Egy új kutatás során bicikliseket vizsgáltak meg, és arra a megállapításra jutottak, hogy a mértékkel fogyasztott gyorséttermi ételek ugyanolyan hatással vannak az izom glikogénszintjének helyreállítására, mintha drága termékeket fogyasztottak volna a sportolók.

reklám vége

A sporttáplálkozás mikéntje

Bár sokan új tudománynak tekintik a sportolók étkezési szokásainak megfelelő kialakítását, azonban már a görög olimpiák résztvevői is ismerték a sporttáplálkozás vagy tréningdiéta fogalmát.

Nem minden sportolónak van szüksége meghatározott étrendre, legfőképp a rendszeresen edző és versenyeken résztvevő embereknek ajánlott a sportdiéta. Ma már olyan eredmények hajszolására és legyőzésére ösztönzi a sportvilág a versenyzőket, amelyek csak a megfelelő étrend mellett teljesíthetőek. Ehhez nem elég az átlagos étkezés, mivel magas fehérje- és rendszeres folyadékbevitelre, valamint az elektrolit megfelelő szinten tartására van szükség.

Minden sportolónak és sportágnak más-más étkezés a legcélravezetőbb, azonban léteznek bizonyos általános érvényű szabályok. Mindenféle, rendszeresen végzett fizikai munka hatással van az izomra, hiszen hatására megváltozik annak szerkezete, biokémiai összetétele, munkabíró képessége, glikogénraktározó és mobilizáló képessége. Ehhez a változáshoz természetesen energiára van szükség, mivel az alapanyagcserét az izommunka jelentős mértékben képes emelni. A mozgást megfelelő táplálkozással kell kiegészíteni, ezért oda kell figyelni a folyadékpótlásra, a szervezet szénhidrát-, mikrotápanyag- és cukor szintjére.

Mindezeket a feltételeket sokszor különböző egészséges táplálék kiegészítőkkel szokták segíteni, amelyek különböző formában és kiszerelésben vásárolhatóak meg az egyes üzletekben. Mindegyiknek megvan a maga funkciója, amely alapján segít az izmoknak és a szervezetnek. Egy kerékpárosokat vizsgáló új tanulmány azonban megállapította, hogy a mértékkel fogyasztott gyorséttermi étel hasonló hatást biztosíthat.

Kerékpár és hamburger

A University of Montana kutatói kerékpárosokat teszteltek, az eredményeket pedig a Sport Nutrition and Exercise Metabolism folyóiratban tették közzé. Ebben Brent Ruby, a kutatás egyik vezetője, Michael Cramer végzős hallgató és az egyetem Health and Human Performance részlegének kutatói részletezték a kutatásaik eredményeit.

A kétfajta kísérleti vizsgálatot tizenegy férfi kerékpároson végezték el, véletlenszerű sorrendben. Mindkettő során a kilencven perces glikogénfogyasztó kerékpározást egy négy órás regenerálódási időszak követte. A kísérleti alanyoknak közvetlenül a kerékpározás után, majd két órával később is vagy sport táplálékkiegészítőket, vagy gyorséttermi ételeket (hamburger, sült krumpli) kellett fogyasztaniuk. A négyórás pihenő időszak után a résztvevők teljesítettek egy 20 kilométeres időfutamot.

A kutatók elemezték és összevettették a részvevőkből vett izombiopsziát és vérmintát, de nem találtak különbséget a vércukorszint és az inzulinválasz tekintetében. A glikogénértékek helyreállításánál sem észleltek alapvető különbséget a kétféle táplálék fogyasztói között. „Eredményeink azt mutatják, hogy ha az alanyok megfelelő mennyiségben esznek gyorsétteremi ételt, ugyanolyan potenciáljuk lesz az izom glikogénszintjének helyreállításához, mintha drágább sporttáplálkozási terméket fogyasztanának" - nyilatkozta a kísérlet egyik vezetője.

Ennek értelmében tehát a mértékletes gyorséttermi étel megengedett, sőt akár még javasolt is a rendszeres sportolóknak. Ennek köszönhetően az ilyen jellegű étkezés negatív megítélése talán enyhülni fog a jövőben.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön