hamburger hatásai
Egészségmagazin.com   |   2015.10.14.

Kész horror! Ilyen hatással van a hamburger a szervezetedre!

Veled is előfordul, hogy néha megfeledkezel az egészséges életmódról és egy gyorsétteremben ebédelsz? Tudod, hogy milyen káros hatásai vannak a hamburgernek? Olvasd el ezt a cikket és megtudhatod, mi zajlik le benned a gyorsebéd utáni első órában!

reklám vége

Egész napos rohanás, időhiány, meetingek, határidők: a modern ember mindennapjainak jellemzői. Ilyen körülmények között igen nehéz az egészséges táplálkozás szabályait követni, az embernek sokszor nem hogy ereje, de szinte egy perce sem jut főzni. Enni viszont kell, a gyomor korog.

Ilyenkor nyújthatnak egyszerű megoldást a gyorséttermek, amikből akad minden sarkon, és viszonylag olcsók is. Így tehát előfordulhat, hogy az egyik szerdai ebéded egy közkedvelt étteremlánc legnépszerűbb menüje: kóla, hamburger, sültkrumpli. Tudod-e azonban, hogy az emeletes hamburger elfogyasztása után egy órával mi történik a testedben?

1. Hamburger hatásai első 10 perc: az agyad „ráveti magát" a kalóriára

Néhány ezer éve nem annyiból állt a vacsora megszerzése, hogy leugrottunk a sarki boltba. Egy mamutot például kifejezetten nehéz elejteni, tehát sokszor kellett koplalnia a szervezetnek, így az agynak is. Ezért utóbbi úgy fejlődött, hogy a magas kalóriatartalmú ételeket részesítse előnyben - a legnépszerűbb gyorséttermi menüben például 540 kalória van, ami abnormális mértékben megemelheti a vércukorszintet.

A hamburger hatására (valamint a vele járó üdítő, és sült krumpli hatására) olyan boldogsághormonok szabadulnak fel, mint például a neurotranszmitter dopamin.

Tudod, hogy mi van még hasonló hatással az agyra? A kokain. Nem véletlen, hogy mindkettő függőséget okozhat...

2. Hamburger hatásai 20 perc után: porondra lép a cukorfüggőség

A piros-sárga étteremlánc zsömléje nagy mennyiségben tartalmaz magas fruktóz tartalmú kukoricaszirupot, amire szintén nagyon könnyű rászokni, ezért fogyasztása után többet és többet követel belőle a szervezet. Ha túlzásba viszed a cukros kukoricaszirupot, az hozzájárulhat a cukorbetegség és különféle szívbetegségek kialakulásához is.

3. Hamburger hatásai 30 perc múlva: támad a só!

Egy ilyen menü pontosabban: 970 mg sót tartalmaz, a túl nagy mennyiségű só pedig dehidratáltsághoz vezethet. Az a trükk az egészben, hogy a dehidratáltságot sokan összekeverik az éhséggel, mivel tünetei hasonlóak, ezért amikor beüt, lehet, hogy felmerül benned: talán meg kellene enni még egy hamburgert.

A sóbombát nehezen dolgozzák fel a veséid, amik a kiválasztáshoz a környező szövetektől vonnak el vizet, ez pedig keményebb munkára készteti a szívedet a megszokottnál. Innentől már egyenes az út a magas vérnyomáshoz és a szívbetegségekhez.

4. Hamburger hatásai 40 perc után: egy hamburger nem hamburger!

Előfordul, hogy háromnegyed órával a menüd elfogyasztása után szinte még mindig ugyanolyan éhesnek érzed magad. Ez annak a jele, hogy a vércukrod elszabadult, és úgy érzed, még többet kell enned.

Magas kalóriatartalmú ételek fogyasztása után ugyanis az inzulinválasz következményeként lecsökken a glükóz szinted és még többre vágysz majd. A túlzott mennyiségű, cukorban tocsogó kukoricaszirup miatt nem érzed magad jóllakottnak, és újra enned kell.

5. Hamburger hatásai 60 perc elteltével, döcögős az emésztés

Az emésztés átlagosan 24-72 órájába telik a szervezetednek, a hamburgerek azonban sokkal zsírosabbak más ételeknél, így egy ilyen menü „feldolgozása" akár 3 napnál többet is igénybe vehet! Ráadásul a transzzsír megemésztése majdnem két hónapig tart, abból pedig 1,5 gramm van egy menüben. A transzzsír a cukorbetegséggel és különféle szívbetegségekkel is összefüggésbe hozható.

A hamburger tehát egy csendes gyilkos?

A dolgokat persze nem szabad ennyire leegyszerűsíteni. A fenti tényezők önmagukban nem vezetnek a krónikus betegségek kialakulásához, ahhoz több tényező együttes jelenléte szükséges. Tovább árnyalja a képet, hogy a közel azonos íz ellenére a legnépszerűbb gyorséttermi menük receptje az egész világon más és más: a magas cukortartalmú kukoricaszirup használata például főként az Egyesült Államokban jellemző - ezt Angliában egyáltalán nem alkalmazzák, így a kalóriatartalom is alacsonyabb. Svédországban viszont a zsír mennyisége magasabb.

Valószínűleg eddig is sejtetted, hogy a gyorséttermek kínálata nem a legjobb választás hosszú távú egészséged, vagy az alakod szempontjából, de ha bizonyos időközönként be-becsúszik egy menü, az még nem a világ vége, és nem leszel másnapra cukorbeteg.

Csak ne legyen belőle rendszer, tarts mértéket és mozogj sokat!

Vannak gyorskaja-rajongó barátaid? Oszd meg velük ezt a cikket, hogy ők is tudják, mi történik a szervezetükben!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön