puffadás
Egészségmagazin.com   |   2015.08.05.

5 mindennapi étel, amit semmiképpen ne egyél, ha puffadsz

A puffadásnak több oka is lehet, mint például egy stresszesebb helyzet, ám a leggyakrabban bizonyos ételek elfogyasztása után tapasztalható ez az igencsak kellemetlen jelenség. A puffadás elkerülése érdekében különféle vény nélkül kapható készítményeket is használhatunk, de a legjobb, ha mellőzük azokat az ételeket, amelyek előidézik azt. De melyik is az az 5 minden nap fogyasztott étel, mely a leggyakrabban puffadást szokott okozni?

reklám vége

Bab

A legtöbb embernél a bab idéz elő telítettséget, valamint fokozott bélgázképződést, de természetesen emellett sok más hüvelyes is. Ennek oka, hogy olyan szénhidrátokat és rostokat tartalmaznak, amelyek telítettséget, valamint puffadást okoznak. Az emberi szervezet ezeket az anyagot nem teljesen tudja megemészteni, lebontani. A bab elkészítése során sokan arra esküsznek, hogy előtte be kell áztatni, vagy főzéskor az első vizet le kell róla önteni, majd pedig a második vízben készre főzni és ízesíteni. Ezután már nem mindenkinél idéz elő puffadást, valamint gázképződést, ám aki erre hajlamos, az bizony a bab ilyen elkészítése mellett is szenved a tünetektől.

Brokkoli

A brokkoli is gázkeltő hatású, mert raffinózt tartalmaz. Ez egy olyan cukorféle, mely emésztetlen marad addig, amíg a bélben lévő mikroorganizmusok erjeszteni nem kezdik. Kizárólag ezek a mikroorganizmusok képesek lebontani, a szervezet enzimei nem tudják. Ennek a folyamatnak a melléktermékeként gáz képződik, melyet puffadás is kísér.

Karfiol

A puffasztó ételek sorát bővíti még a karfiol is, amely ugyan rostokban gazdag, de épp ezért okoz fokozott gázképződést, amelynek puffadás az eredménye. A vízben nem oldódó rostokat az emberi szervezet nem emészti meg, tehát emésztetlenül halad végig a belekben.

Tejtermékek

Bár a tejtermékek nagyon egészségesek, a legtöbbjük elfogyasztása mégis sokak számára okoz kínos pillanatokat. A tejtermékek okozta felfúvódás tünete lehet a laktózérzékenységnek is. A laktózintolerancia oka, hogy a szervezet nem tudja feldolgozni a tejtermékekben található laktózt és cukrot, mert hiányoznak az ezek megemésztéséhez szükséges enzimek. Azonban nem kell azonnal laktózérzékenységre gyanakodj, ha felfúvódást érzel.

Szénsavas üdítők

A nyári melegben mindenki megkívánja a hideg frissítőt, ám amennyiben hajlamosak vagyunk a puffadásra, kerüljük a szénsavtartalmú üdítőket, illetve az ilyen ásványvizek fogyasztását. A széndioxiddal dúsított innivalók egyrészt azért puffasztanak, mert elfogyasztásuk során több levegőt nyelünk le a kelleténél. Ez a levegő bélgázként fog majd szervezetünkből távozni, mely azt is jelenti, hogy számolnunk kell kellemetlen pillanatokkal. Másrészt azért is idéznek elő a szénsavas italok felfúvódást, mert hatalmas mennyiségben találhatóak meg összetevőik között a mesterséges tartósítószerek, édesítőszerek, valamint színezékek. Ezeket a szervezetünk nem tudja megemészteni, melynek következménye puffadás lesz.

A puffadás tünetei mindenkinél más és más mértékben jelentkezhetnek. Míg valakinél már kevés étel is puffadást okoz, másnál csak egészen sok étel idézheti elő. Amennyiben olyan helyre készülünk, ahol kellemetlen helyzetbe kerülhetünk, előtte ne együnk olyan ételeket, illetve ne fogyasszunk olyan italokat, melyek kínos helyzetekbe hozhatnak a túlzott puffadás miatt.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön