rövidbél-szindróma, zebrahal
Egészségmagazin.com   |   2016.04.05.

Így járul hozzá a zebrahal a rövidbél-szindróma gyógyításához

Amennyiben egy ember elveszíti vékonybelének nagy részét komoly problémák merülhetnek fel az egészségét illetően. A rövidbél-szindróma állapotának megértése felé tettek egy lépést a szakemberek, az apró termetű zebrahal vizsgálata során - számolt be a Medicalnewstoday.com.

reklám vége

A rövidbél-szindróma

A rövidbél-szindróma egy olyan tünetegyüttes, amelyben a felszívó felület csökkenése miatt a bél (vékony- és vastagbél) nem tudja a szervezet táplálék-, folyadék- és elektrolit-egyensúlyát fenntartani.

A szindróma kialakulhat a születéskor, a belek sérülése esetén. A rövidbél-szindróma egy másik kiváltó oka, ha valamilyen műtét során a vékonybél egy vagy több részét el kell távolítani. Ennek oka lehet a Crohn-betegség, a bélelhalással járó vastagbélgyulladás, a daganatos megbetegedés, a belek vérkeringésének zavara. A szindróma sugárkezelés során is létrejöhet, ha a vékonybél komolyabban megsérül az eljárás során, így elveszíti a funkcióját.

A betegség hatására a tápanyagok és a fontos ásványi anyagok (kalcium, magnézium, vas, folsav, a B12-vitamin és a zsírban oldódó vitaminok) felszívódása csökken, az epesavak miatt epekövek keletkezhetnek és a zsír emésztését is hátráltatják. Az ún. gyomorpép (a gyomorban levő, a fogak által feldolgozott, nyállal és emésztőnedvekkel péppé kevert anyag) is kevesebb ideig marad a belekben, és különösen a vastagbél eltávolítása után nem szívódnak fel rendesen a víz és sók, ami súlyos hasmenéshez vezet. Ezért sokszor infúzióra van szükség például a kálium és a nátrium bevitelére, hogy megelőzzük a kiszáradást, és fennmaradjon a szervezet ásványi anyag-egyensúlya.

A tünetek a beteg, illetve az eltávolított bél hosszától függően lehetnek enyhék vagy súlyosak. A legtöbb esetben jelentkező problémák:

  • a hasmenés,
  • a zsíros széklet,
  • a komolyabb súlyvesztés,
  • a vérszegénység,
  • a kóros vérzéshajlam,
  • az epekő,
  • a vesekő,
  • a csontbetegségek kialakulása,
  • az izomgörcsök,
  • a levertség és fáradtság.

Kiskorban könnyebben kezelhető a betegség a szervezet alkalmazkodó-képessége miatt, azonban a helyes étrend - nem csak a gyógymód, hanem az alultápláltság elkerülése miatt is - kiemelten fontos.

Egyes betegek esetében növelhető a tápanyag felszívásának képessége egy beavatkozással, azonban ennek megértése egyelőre elég csekély. A miértek kiderítésének érdekében egy amerikai gyermekkórházban zebrahalakat vizsgáltak meg. De miért pont zebrahalakat?

A zebrahalak és az ember kapcsolata

A zebradánió (vagy zebrahal) egy trópusi eredetű háziasított halfaj, amely a pontyfélék családjába tartozik. Eredetileg Kelet-Indiából származik, de közkedvelt akváriumi hal lett belőle. Az állat kb. hat centiméterre nő meg, és megközelítőleg öt évig él. Különböző színezetű és úszóformájú fajták ismertek.
A zebradánió az igen egyszerű szaporításának és gyors növekedésének (az egysejtes állapottól a lárvaalakig tartó fejlődése körülbelül három napig tart), valamint a könnyen megfigyelhető és manipulálható embrióállapotának köszönhetően elterjedt és hasznos modellorganizmusa a gerincesek kutatásának. A genetikusok számára a hal egy kitűnő vizsgálati alany, számos laboratóriumban ma már a patkányok és egerek helyett használják. Többek között a Los Angeles-i Gyermekkórházban is ezt halat használták a rövidbél-szindróma hátterének jobb megértéséhez.

A „halvizsgálat"

Habár halak elég kicsik és vékonyak, mikroszkóp segítségével képesek voltak ugyanazt a műtétet végrehajtani rajtuk, mint azokon a gyermekeken, akik a betegség tüneteitől szenvednek. Ennek köszönhetően sokkal pontosabban tudták megvizsgálni a kórházban alkalmazott beavatkozás hatékonyságát, mert magasabb felbontású, három dimenziós felvételeket tudtak készíteni a halakról.

Az elkészült felvételeknek köszönhetően a kutatók alaposan meg tudták vizsgálni a létrejövő változásokat. A műtéti beavatkozást követő két hétben jobb alkalmazkodást figyeltek meg az állatok esetében. Ez azért is fontos, mert ennek köszönhetően akár egy új megoldást is létrehozhatnak majd a rövidbél-szindróma kezelésére.

A kutatás másik haszna, hogy megfigyelhették a halak reakcióját a víztartályukba juttatott gyógyszerekre. Ez a kezelés azonban kevésbé volt sikeres, mint a másik beavatkozás.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön