egészségtelen ételek, junk food
Egészségmagazin.com   |   2015.12.17.

7 tipp, hogyan tedd egészségesebbé az egészségtelen ételeket

Szereted a hamburgert, bár tudod, mit művel a szervezeteddel? Néha jól esik elropogtatni egy kis chips-et az esti film mellé, még akkor is, ha rettentő egészségtelen? Nem kell lemondanod az úgynevezett „junk food"-ról, íme 7 tipp, hogyan ellensúlyozhatod negatív hatásaikat!

reklám vége

Egy tökéletes világban mindenki boldog, mindig süt a nap, és minden egyes ember egészségesen étkezik. Sajnos ebből az álomból gyorsan fel kell ébrednünk, ez a világ nem létezik. A jó hír viszont az, hogy ha bizonyos tápláló étkeket együtt fogyasztasz egyes ártalmas fogásokkal, akkor minimalizálhatod a káros hatást!

Az egészségesnek nem mondható ételeket 7 csoportra osztottuk, és mindegyikhez hozzátársítottuk azt az egészséges fogást, ami kiegyensúlyozza az eredményt.

7 tipp, hogy egészségesebb legyen az egészségtelen:

1. Magas zsírtartalmú ételek

A zsíros ételek "eltömítik" az emésztőrendszered, méreganyagokkal, és trigliceridekkel töltik fel azt. A triglicerid a vérzsírok egyik fajtája, melynek megemelkedett szintje hozzájárul a vérereket elzáró lerakódások, plakkok kialakulásához, ezáltal közvetve súlyos betegségeket is okozhat. Az említett méreganyagok lelassítják a vérkeringést, és a szervezet helyes működésétbe is belezavarnak.

Mit egyél melléjük?

Egy bögrényi szőlő elfogyasztása kiegyensúlyozza a magas zsírtartalmú étkek káros hatását. A szőlő telis-tele van antioxidánsokkal, amik megtisztítják a szervezetet a méreganyagoktól.

2. Sós ételek

A sós ételek számos egészségügyi problémát okozhatnak, ide tartoznak a magas vérnyomás, a veseproblémák, a szívelégtelenség, a stroke és a puffadás is.

A gyógyszer: étcsokoládé

Néhány kocka étcsoki csodákra képes, az elmajszolása akár két óra alatt csökkentheti a vérnyomást. A nyers csoki vagy kakaó a legjobb megoldás.

3. Virsli és társai

Ezek a finom kártevők tele vannak tartósítószerekkel és nitrátokkal, amelyek akár rákkeltőek is lehetnek. A nitrátok megakadályozzák a szervezet jódfelvételét, ami a pajzsmirigy működésének zavaraihoz is vezethet. Ha valaki hosszú távon van kitéve a nitrátnak, felléphet gyakori vizeletürítés, illetve keményítő-lerakódások, akár vérzések is kialakulhatnak a lépben.

Mit egyél velük egyidejűleg?

Savanyú káposztát! Azzal, hogy savanyú káposztát fogyasztasz a virslid mellé, megelőzöd a nitrátok által okozott káros hatásokat, mivel ez rendelkezik egy olyan hatóanyaggal, ami meggátolja a nitrát rákkeltő anyaggá válását.

4. Vörös húsok

Alapjában véve a vörös húsok jót is tehetnek a szervezetednek, ám ha sokat eszel, káros hatással is lehetnek. A vörös húsban található karnitin bomlásnak indul a bélrendszerben, és a bomlása olyan eseménysort indít el, ami a koleszterinszint emelkedéséhez vezet, ami szívproblémákat okozhat.

A jótevő: vörösbor

A méreganyagok hatását nagyszerűen ellensúlyozza egy pohár vörösbor. Napi egy pohárka vörösbor megelőzheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását is! És milyen jól esik egy finom pörkölt mellé:)!

5. Grillezett húsok

A túlságosan megpörkölődött hús több ismert rákkeltő vegyületet is tartalmaz, például heterociklikus aminokat. Számos tanulmány született, amely kimutatta e vegyületek és a rák kialakulása közötti kapcsolatot.

Egyensúlyozd káposztasalátával!

A káposztasaláta kalciumban gazdag zöldségeket tartalmaz, amelyek ellensúlyozzák a grillezett húsban található rákkeltő anyagok hatását.

6. Gyorskaja

A gyorséttermek manapság mindenhol megtalálható, kényelmes megoldásnak bizonyulnak, ám az ezeken a helyeken kapható étel zsírban és méreganyagokban gazdag, amelyek károsodást okoznak már a sejtek szintjén is a szervezetben.

Mit fogyassz, ha sok gyorskaját eszel?

Cseresznyét. A cseresznye szintén tele van antioxidánsokkal, amelyek megakadályozzák az ártalmas szabadgyökök képződését. A cseresznyét helyettesítheted még a már említett szőlővel, de akár kivivel vagy eperrel is, a hatás ugyanaz.

7. Pizza

Tisztában vagyunk vele, hogy a pizza egyike azoknak az ételeknek, amelyek nélkül nehéz lenne az élet... Azért káros az egészségedre, mert sok szénhidrátot és káros kémiai anyagot tartalmaz, ami növeli a rák és a szívproblémák kialakulásának kockázatát.

A gyógyír: rozmaring

Ha belecsempészed ezt a fűszernövényt a pizzatésztába, akkor máris egészségesebbé teheted, hiszen ellensúlyozza a kemikáliák hatását. Ez a csodás növény szintén gazdag antioxidánsokban, amelyek a rák elleni harcban kiváló katonának bizonyulnak.

Tudjuk, hogy a hideg télben több kalóriát követel a szervezet, és ilyenkor fokozottabban kívánja az ember a fenti ételeket, ezért nagyon örülünk annak, hogy egy kis kiegészítővel máris nem annyira egészségtelenek!

Oszd meg a cikket másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön