koleszterin
Egészségmagazin.com   |   2017.05.12.

A koleszterin tényleg öl?

Magyarországon és a fejlett országokban népbetegségnek számít a magas koleszterinszint, és az ennek következtében kialakuló szív és érrendszeri megbetegedések, ezért logikusnak hangzik, hogy a koleszterin veszélyes. De ez nem jelenti azt, hogy teljesen ki kell zárnod az életedből! Ebben a cikkben kicsit más megvilágításból mutatjuk meg a már unalomig ismert témakört - a koleszterint.

reklám vége

Lehet, hogy ez most meglep, de a koleszterint rosszul ítéljük meg. Nem helyénvaló kijelentést az, hogy ő lenne az Ózból a „gonosz keleti boszorkány", akit azonnal el kell pusztítani: a valóságban igenis szükségünk van rá. Ma egy kicsit félretesszük az ezzel kapcsolatos tévhiteket és ál-híreket, és megnézzük, mi is valójában a koleszterin, miért jó nekünk, és miért rossz.

Hogyan kerül a szervezetbe a koleszterin?

Azt mindenki tudja, hogy a bevitt táplálékkal kerül a szervezetbe, azonban az kevesebbek számára ismert, hogy maga a szervezet, konkrétabban a máj is állít elő koleszterint - méghozzá többet, mint amennyit megeszünk! Ennek mennyiségét nem igazán tudjuk szabályozni, tehát amikor koleszterinszint-csökkentésről van szó, akkor valóban az étrendünket kell egy kicsit megregulázni. Bármennyire is próbálkozik a testünk, nem tud minden, saját magunk ellen bevitt támadást semlegesíteni.

Kell-e nekünk a koleszterin?

Miközben minden attól hangos, hogy ez egy méreg, ami csak árt, a valóságban a koleszterin a szervezetünk számára fontos zsír, mely lebomlása és átalakulása során energiát szolgáltat, illetve egyes sejtek működéséhez elengedhetetlen tápanyagául szolgál. Az epesavaknak, bizonyos hormonoknak és a vérnek is fontos alkotóeleme. 

A vér koleszterinszintjét egy egyszerűbb vérvizsgálattal is meg lehet nézni: ehhez nem szükséges még a kisrutin sem. Elég egy kémcsőnyi vér levétele, és már tudják is ellenőrizni. Sőt, kaphatóak már otthoni gyorstesztek is, amelyek működésükben meglehetősen hasonlítanak a vércukor méréséhez: csak egy kis szúrás, és meg is van!

Hogyan értelmezd a laboreredményeket?

Amikor koleszterinszintről beszélünk, akkor ott igaziból az összkoleszterin szintjéről van szó, ebből a laborvizsgálat során tudják megállapítani, hogy mennyi a vér koleszterin tartalma és hogy milyen arányban található benne a jó és a rossz koleszterin.

  • Az összkoleszterin referenciaértéke (vagyis az a mennyiség, ami normálisnak számít) 5.2 mmol/L alatt van 
  • HDL - a "jó" koleszterin - férfiaknál: 0.9 mmol/L < - nőknél: 1.1 mmol/L < LDL
  • A "rossz" koleszterin: 3.4 mmol/L >.

Ha a laboreredményeid ettől eltérnek, akkor érdemes az orvosoddal konzultálni, hogy ennek mi lehet az oka, mit tegyél, hogy javíts a helyzeteden! Nem csak azért, mert rosszul mutat a papíron, hanem azért is, mert a túl magas koleszterin valóban veszélyes az egészségedre.

Mi okozza a magas koleszterinszintet? 

Ahogy már korábban érintettük, a koleszterint részben saját magunk állítjuk elő, és részben saját magunk is tudjuk befolyásolni. Ha túl magas zsírtartalmú élelmiszereket fogyasztunk, akkor bizony ez meg fog látszani a vérképünkön is. A magas koleszterinszint hátterében állhat anyagcsere probléma is, de ez nem túl gyakori. Vannak fogamzásgátlók, vitaminkészítmények, illetve vérnyomáscsökkentők és egyéb gyógyszerek, amelyek szintén megemelhetik a koleszterin szintünket. Terhesség alatt is megnövekedhet a mennyiség, de ennek szülés után vissza kell állnia a normális szintre. A férfiakra ez nem vonatkozik: Ha apai örömök elé nézel, és megnövekedett a koleszterinszinted, jobb, ha tudod, hogy ezt nem a párod terhessége okozza, nem fog normalizálódni a szülés után, és jobban jársz, ha kivizsgáltatod magad, hogy sokáig gyermeked mellett lehess még!

Az előző, kicsit vicceskedő mondat viszont egyáltalán nem vicc: a magas koleszterinszintbe igenis bele lehet halni. Nem konkrétan a rossz értékekbe, hanem ezek következményeibe: A sok koleszterin más vegyületekkel együtt felhalmozódik az erek belső felületén, és nagyon leszűkíti, vagy el is zárhatja azokat. Ettől kezdve csak az a kérdés, hogy mennyire szerencsés az ember. Ha nem az, akkor a szívben záródik el egy ilyen artéria, és szívinfarktus következtében terül ki az utcán két pillanat alatt, ha szerencsésebb, akkor csak a lábát veszítheti el egy fájdalmas lábszárfekély kialakulása következtében.

Mit lehet tenni a magas koleszterinszint ellen?

Az első és legfontosabb feladat: csökkentsük a tápanyaggal bevitt zsírt. Nem kell ujjnyi réteg zsír a korhelylevesre és nem kell mindennap zsírban, vagy olajban kisütött ételt enni. Fontos, hogy rendszeresen mozogjunk, és kerüljük az olyan szokásokat, amik már önmagukban is okozhatnak érelzáródást, például az alkoholizmus és a dohányzás. Ha ugyanis ez a 3 rossz szokás egyidejűleg van jelen az ember életében, akkor gyakorlatilag már le is adhatja a méreteit a temetkezési vállalkozónak a koporsóhoz, mert hamarabb lehet a vendége, mint gondolná.

Ijesztő volt a fenti mondat? Helyes. Ha csak az olvasóink fele eldobta most a cigarettát, és megnézte, milyen salátát rendelhetne ebédre, akkor máris megérte. Nekik javasoljuk, hogy iktassák be az étrendjükbe a halat, minél több zöldséget, elsősorban a brokkolit, sárgarépát és a leveles zöldségeket. Törekedjenek a rostdús táplálkozásra és mozogjanak! Nem kell egyből konditerembe beiratkozni, vagy készülni a maratonra, kezdetnek elég az is, ha egy-két megállót gyalog teszel meg naponta, vagy lift helyett a lépcsőt választod.

Itt van pár tipp, hogyan lehet napi pár perc mozgást beiktatni még a legzsúfoltabb napirendbe is.

Amennyiben ezt az életmódot követed, akkor nem csak belülről, de kívülről is látszani fog a változás.

Van-e gyógymódja a magas koleszterinszintnek?

Ha a szigorú diéta és testmozgás nem elég, akkor vannak koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek, sőt, a legújabb kutatás eredménye pedig egy injekciós kezelés, aminek következtében az olyanok koleszterin szintje is csökkenthetővé vált, akinek eddig nem használtak a pirulák.

A magas koleszterinszint civilizációs betegség, amit pont az okoz, hogy túl jól, túl kényelmesen élünk, sokat eszünk és keveset mozgunk. Ne hagyd, hogy pont a túlzott jólét rövidítse meg az életedet!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön