nyári étel
Egészségmagazin.com   |   2016.07.30.

5 egészséges nyári étel a legmelegebb napokra + RECEPTEK!

Neked mi a kedvenced nyáron? Sajtos-tejfölös lángos, hamburger, rántott hús, hot-dog és strandos palacsinta... Vagy a melegben igazából csak a gyümölcs megy le a torkodon? Összegyűjtöttünk neked 5 egészséges, könnyű nyári ételt, azokra a napokra, amikor a hőmérő higanyszála egyre feljebb, az étvágyad pedig egyre lejjebb megy...

reklám vége

Te is úgy vagy vele, hogy a nagy melegben leginkább semmit nem akarsz enni? Kivéve persze, amikor lehűtötted magad a strandon, mert akkor azonnal jöhetnek a zsíros kolbászok, vastag lángosok és kalóriadús palacsinták. Ez az össze-vissza étkezés pedig rettentően leterhelheti a szervezetedet.

Teljesen természetes, hogy a nagy melegben az emberi szervezet (és ezzel együtt az emésztés is) lelassul: kevésbé akarsz enni, és még kevésbé akarsz mozogni.

Éppen ezért veszélyesek a strandételek, vagy az esti bográcsgulyás, a „legalább eszem valamit" alapon elrágcsált sült krumpli és chips: az így felszedett kalóriákat negyven fokban biztos, hogy nem lesz kedved lemozogni!

Egyél helyettük inkább könnyű, zöldséges-gyümölcsös-fehér húsos fogásokat, csirkét, pulykát, halat!
Ezek rostokban gazdag és alacsony kalóriatartalmú táplálékot biztosítanak szervezeted számára, ugyanakkor tele vannak vitaminokkal és egyéb hasznos anyagokkal is.

Hogy könnyebb legyen megválaszolni a „mit főzzek ma?" kérdéskört, összeírtunk neked néhány ételt, amit nyáron is nyugodtan fogyaszthatsz!

5 tuti nyári étel a legmelegebb napokra

1. Cékla:

káliumban, magnéziumban, vasban, folsavban, vitaminban (B6- és C-vitamin) gazdag finomság. Javítja az állóképességet, az izmok teljesítményét, így melegben is könnyebben megy az edzés.
Hasznos szénhidrátokat, fehérjéket, rostokat és antioxidánsokat is tartalmaz.

Ha megeszel naponta három bébicéklát, kipipálhatod a javasolt napi 5 rész zöldség- vagy gyümölcsadagot!

Cékla chips készítése:

vágd fel 3cm-es darabokra, öntsd le olívaolajjal, sózd és borsozd, majd tedd be a sütőbe 190 fokon 15-20 percre, amíg ropogós nem lesz! Isteni, egészséges cékla-chips lesz az eredmény, ami jól csúszik az esti frissítő rozé-fröccs mellé.

2. Cukkini, padlizsán, patisszon, sóska:

mind változatos módon felhasználható és elkészíthető finomságok, erős tápanyagforrások, C-vitaminban ás ásványi sókban gazdagok.

Cukkini, patisszon, padlizsán recept:

Ezek a legfinomabbak grillezve! Vágd fel hosszanti irányban, vagy karikázd fel, mehet rá a só, bors, esetleg egy kis kakukkfű vagy citromos pác, és már mehet is a grillrácsra! Csirke, pulyka mellé ideális köretek, a grillezés pedig jó alkalom arra, hogy a barátaiddal tölts egy kellemes estét.

Sóska recept: rizottóba, vagy salátába keverve is nagyon finom, egészséges fogás.

3. Uborka: a nyár hőse!

Ez a zöldség rengeteg vizet tartalmaz, kedvezően hat a gyomor működésére, és kívülről-belülről egyaránt szépíti a bőrt.

Uborkás recept:

Egy kancsó vízbe dobj pár vékony uborkaszeletet, és mehet a hűtőbe! Ha lehűlt, dobj bele egy pár jégkockát és készítsd magad mellé az íróasztalodra: frissítő, egészséges üdítő, ami segít, hogy legyűrd a 2 literes folyadék-fejadagodat. Ivás közben pedig rágcsálhatsz is az uborkaszeletekből!
Fontos: az uborka héját nem érdemes lehámozni, mert az tartalmazza napi C-vitamin-szükségletünk 12%-át.

4. Málna, a ribizli vagy a szeder

Ezek a fantasztikus, lédús gyümölcsök is tökéletesek a nyári táplálkozáshoz! A magas flavonoid tartalmuknak köszönhetően segít a bőrödnek leküzdeni az UV-sugárzás káros hatásait.

5. Sárgabarack, őszibarack és a finom, édes nyári alma

szintén a szervezetednek előnyös rostokat tartalmaz, és rengetegféle turmixot, könnyű gyümölcslevest, fagylaltot és más finomságokat készíthetsz.

+1. Hidegen sajtolt olajok az egészségért!

A zöldségekben és gyümölcsökben található vitamin úgy lesz a leghatékonyabb, ha salátaöntetedet hidegen sajtolt olajokból készíted: ezek segítenek a zsírban oldódó vitaminok beépülésében. Használj bátran tökmagolajat, dióolajat, kukorica- és szőlőmagolajat vagy extra szűz olívaolajat! Az egyik legegyszerűbb salátaöntet elkészítéséhez csupán 3-4 evőkanál olajra, 2 evőkanál balzsamecetre, 1-2 evőkanál frissen facsart citromlére, illetve sóra, borsra van szükséged.

És ha szeretnéd lemozogni a kalóriákat, de semmi energiád arra, hogy ebben a melegben komoly sporttevékenységbe kezdj, olvasd el, hogyan maradj fitt, ha nincs erőd sportolni!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön