klíma
Egészségmagazin.com   |   2017.04.04.

Egészséges-e a klíma?

A nagy hőség negatív hatásait mind jól ismerjük. Az általános rossz közérzet mellett sokkal fáradékonyabbak vagyunk és rontja a koncentrációnkat is. Emellett a melegebb hónapokban sokszor alszunk rosszul vagy ébredünk arra, hogy melegünk van. Ez hosszútávon még fáradtabbá tesz minket, ami kihat a munkánkra és a személyes életünkre is.

reklám vége

A fentiekre jelenthet hűsítő gyógyírt a légkondicionáló készülék. A hűvösebb levegő által jelentős változást tapasztalhatunk a meleg nyári napokon. Ám sokszor hallhatjuk, hogy a klíma rossz hatással van az egészségünkre, több betegség okozója is lehet. Nézzük meg, hogy ezek mennyire valós veszélyek és hogyan kerülhetjük el őket.

Penészgombák és mikroorganizmusok

Az egyik legnagyobb veszélyforrást a készülékben megtelepedő penész és más mikroorganizmusok jelenthetik. A levegő lehűtésével keletkező lecsapódó nedvesség remek táptalajt jelent a különböző penészgombáknak, amik a használaton kívüli hónapok alatt még jobban elburjánzhatnak. A gombaspórák ilyenkor a keringetett levegőbe kerülnek és azt belélegezve allergiás, asztmás reakcióhoz vagy általános irritációhoz vezethetnek.

Ezt könnyedén elkerülhetjük a szűrők megfelelő tisztításával. Évi egyszer, mielőtt használatba vesszük a készüléket mindenképpen keressünk fel egy szakembert, aki ellenőrzi a szűrőket és megtisztítja a légkondicionálót.

A levegő tisztasága és a minőségi szűrők fontossága

Sokan attól félnek, hogy a keringetett levegő szennyezett lehet. Ilyenkor lehet szó pollenekről, porról, gombaspórákról vagy akár a kollégák, családtagok által behozott vírusokról, baktériumokról is.

Ez ellen az első lépés, amit meg kell tennünk a helyiség megfelelő tisztán tartása. A rendszeres portalanítás és az alapvető higiéniai szabályok betartása betegség esetén nagyon fontos. Emellett mindenképpen figyeljünk arra, hogy minél jobb szűrője legyen a kiszemelt klímának. A magas minőségű klímák (Toshiba, Fujitsu, LG).

Egyes szűrők csupán a port fogják meg, a jobb minőségű darabok már a polleneket, a baktériumokat, sőt a kellemetlen szagokat és a füstöt is megszűrik. Egyes típusok pedig kémiai fertőtlenítők segítségével akadályozzák meg a különböző fertőzések terjedését. Egy megfelelő szűrővel egészségesebb és tisztább lesz a levegő, mint a légkondicionáló használata előtt.

A páratartalom

A légkondicionáló készülékek bizonyos szinten, akár egészségtelen mértékben szárítják a levegőt, ami a bőr és a szemek irritációjához vezethet, illetve a tüdőnek sem tesz jót a túl száraz levegő.

Emiatt fontos, hogy folyamatosan figyeljük a levegő páratartalmát és tartsuk azt 60-70% környékén. Erre akár egy párásító készülék is alkalmas lehet, ami automatikusan a megfelelő szinten tartja a levegő nedvesség tartalmát.

Megfázások és a megfelelő hőmérséklet

A leggyakoribb kellemetlenséget azonban az extrém hőingadozás és a nem megfelelően beállított légkondicionáló készülékek okozzák. Sok helyen túl hidegre van állítva a készülék, ami számos problémához vezethet. A nagy meleg utána  hirtelen hideg levegő sokként érheti a testet. A hőelvezést végző kitágult erek ilyenkor azonnal összehúzódnak, ami nem tesz jót a vérkeringésünknek. Ennek következtében nagyon könnyen megfázhatunk, ha át vagyunk melegedve. Ugyanígy megbetegedhetünk, ha konstans túl hideg a hőmérséklet.

A legfontosabb a hőmérséklet megfelelő beállítása. 6-7 fok különbség már kellemes hűvösnek számít a kinti meleghez képest. Ennél hidegebbre nem érdemes venni a készüléket. Azért, hogy a testünknek egy megszokható konstans hőmérsékletet biztosítsunk mindenképpen tartsuk bekapcsolva a klímát folyamatosan egy beállított hőfokon, semmiképp se kapcsolgassuk ki-be.

Nyáron ha tehetjük legyen nálunk egy kendő vagy vékony pulóver, ha olyan plázába megyünk vagy buszra szállunk, ahol a szükségesnél hidegebbre van állítva a légkondicionáló. Ilyenkor érdemes felöltözni kicsit, amíg a testünk hozzászokik a benti hőmérséklethez. Érdemes arra is figyelni, hogy mielőtt kiszállnánk az autóból egy pár perccel már kapcsoljuk ki a klímát, ezáltal is időt adva a testünknek, hogy felkészüljön a kinti melegre.

Ízületi panaszok és a klíma megfelelő elhelyezése

Egyeseknél ízületi panaszok is felléphetnek, amit általában szintén a túl hideg hőmérsékletre állított klímával köthetünk össze.

A fent leírtakon kívül figyeljünk oda, hogy ne üljünk közvetlenül a kiáramló levegő útjába. Próbáljunk már a beépítésénél úgy tervezni, hogy a helyiség kevésbé használt részébe fújja a készülék a hideg levegőt. Illetve léteznek olyan készülékek, amik közvetlenül maguk alá fújják a levegőt. A folyamatos légmozgás néhány embernél okozhat fejfájást is, ám ez könnyedén elkerülhető, ha alacsonyabb fordulatszámon tartjuk a ventilátort.

Mint láthatjuk a megfelelően használt légkondicionáló egyáltalán nem veszélyes az egészségünkre. Ám ahhoz, hogy valóban veszélymentesen élvezhessük a hűs levegőt, mindenképpen érdemes betartani néhány szabályt. Foglaljuk össze még egyszer a legfontosabbakat:

  • Mindenképpen válasszunk megfelelő minőségű készüléket és szűrőt
  • Legalább évente tisztíttassuk a rendszert és ha szükséges cseréljünk szűrőket
  • Ne vigyük túlzásba a levegő hűtését (6-7 fok különbség a kinti hőmérséklethez képest elegendő)
  • Igyekezzünk elkerülni az extrém hőmérséklet változásokat
  • Figyeljünk a levegő páratartalmára és tartsuk azt 60-70% környékén
  • Ha tehetjük, ne üljünk közvetlenül a klíma készülék elé


Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön