nyári tábor
Egészségmagazin.com   |   2016.05.18.

6 előny és 5 tanács a gyerek nyári táboroztatásához!

Mit tehetsz akkor, amikor a nyári szünidő alatt állandóan azon agyalsz, hogy hol legyen a gyerek addig, amíg mi dolgozol? A nyári tábor például egy tökéletes megoldás!

reklám vége

A szünidővel együtt megsokasodnak a kérdések: „Hová tegyük a gyereket, amíg dolgozunk?"; „Ki-mikor tud otthon lenni?"; Rábízhatjuk-e a szomszédra?"; 'Vajon bevállalja-e a rosszcsontot valamelyik nagyi?" Megannyi kérdés, amely a szünidő alatt több hónapig, heti rendszerességgel is felmerülhet, főleg ott, ahol nincsen nyári iskola. Szerencsére egyre több és több tábor kínál változatos programot, ezért azok előnyeinek felsorolása után a megfelelő tábor kiválasztásában is adunk egy kis segítséget.

A nyári tábor előnyei

  1. A hasonló korcsoporttal való együttlét növeli a gyerekek szociális készségeit, új gyerekekkel való ismerkedés pedig növeli a kezdeményező és alkalmazkodóképességüket.
  2. A táborban elért sikerek növelik az önbizalmat és az öntudatot.
  3. Az új ismeretek szélesítik a látókört, önállóságot adnak, bátorítanak.
  4. A változatosság és a pozitív élmények megtapasztalása sokáig él a gyermekben, feltölti őt.
  5. A szabadtéri nyári tábor jót tesz az egészségnek.
  6. A közösségi lét, a valahova való tartozás érzése és a csapatmunka fejleszti a kommunikációs készségeket és a társas készségeket.

 

Mire figyelj a tábor kiválasztásakor?

1. A nyári tábor típusa

Gyermekünk vérmérsékletének megfelelő tábort keressünk! Ha szeret olvasni és passzívan tölteni a napját, akkor számára megfelelő lehet egy olvasótábor. Ha szeret számolni, menjen matektáborba. Aktív gyermekeink pedig egy sportosabb táborban érezhetik jól magukat, ahol a friss levegő is jó hatással lehet rájuk. A természetjáró, környezetvédő táborok szinte minden gyermek számára szórakoztatóak lehetnek - feltéve, ha nem allergiásak az ott megtermő növényekre.

2. Táborlakók korosztálya

Ha már tudjuk, milyen típusú táborból nem akar majd hazajönni gyermekünk, akkor fontos megnéznünk, hogy az adott táborban milyen korosztály képviselteti magát. Egy 6 éves nem biztos, hogy jól érezné magát 10 évesek között és vicaversa.

3. Helyszín, utazás

Hiába találunk tökéletes tábort, ha az az ország másik felén van és a gyermek oda utazása nem megoldott. Ebben az esetben több mindent is tehetünk. Kis barátainak szüleit is bevonjuk, összeszedünk egy autónyi gyereket és megbeszélhetjük, ki viszi le őket. Ha a táborba megoldott az utazás - pl. közös busszal -, akkor nincs miről beszélnünk.

4. A nyári tábor hossza

Vannak olyan táborok, amelyek 2-3 naposak, akár 1 hetesek is lehetnek. Ezen felül létezik olyan napközis nyári tábor, ahonnan a csemeténk minden este hazajöhet. Itt szintén gyermekünk habitusa dönthet. Például ha nehezen oldódik fel idegen társaságban és otthon tud a legjobbat aludni, akkor a hosszabb táborokban nem biztos, hogy jól érzi majd magát.

5. Tanárok, oktatók, felügyelők

Nagyon sok múlik a felügyelőkön, hogy a táborlakó gyermekeinket milyen hatások érik. Ezért ha van rá módunk, kérjünk ajánlást, véleményt róluk, az intézményről, esetleg beszélgessünk el velük. Nekünk is nyugodtabban telhetnek a napjaink, ha biztos kézben tudjuk őket.

Hasznos a cikk? Oszd meg más szülőkkel is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön