családi elsősegélycsomag
Egészségmagazin.com   |   2017.06.30.

Hurrá nyaralunk! De mi legyen a családi elsősegélycsomagban?

Mindenkinek nagy öröm, ha el tud menni az egész család néhány napra, vagy hétre nyaralni, kikapcsolódni. Ilyenkor a szülőknek nagy kihívás, hogy mindenre gondoljanak, de mégse pakolják be az egész lakást. Sokszor belekerül olyan, ami nem is kell, és kimaradnak fontos dolgok, például a családi elsősegélycsomag, vagy a gyógyszerek... Ebben próbálunk meg segíteni, együtt gondolkodni, hogy a nyaralás is egészséges legyen!

reklám vége

Mit vigyünk el a nyaralásra? Minden évben idegtépő kérdés ez, ami rendszerint a családanyákat kínozza, hiszen a férfiak meg a gyerekek simán elindulnának egy váltás alsóval, meg a kedvenc játékaikkal. Nekünk viszont oda kell figyelni arra, hogy minden meglegyen, legyen elég ruha a hűvösebb napokra, laza felső leégés ellen a kánikulában, gyógyszerek, vitaminok, napvédő termékek... és még annyi minden! Most segítünk egy kicsit, hogy ne őszülj meg teljesen, amíg bepakolod a bőröndöket.

Az első lépés: a tervezés

Nem lehet mindenre gondolni, biztos, hogy lesznek olyan szituációk, vagy problémák, amikre nem az ember. Azonban anyaként a feladatunk az, hogy amire lehet, készüljünk fel.

Indulás előtt legalább egy héttel gondold már át azt, hogy milyen környezetben fogjátok tölteni a vakációt. Ne csak ruha-szempontból: arra is gondolj, hogy milyen tipikus sérüléseket vagy betegségeket tud összeszedni a kis család, főleg a gyerekek, akik igazán kreatívak ebben! A tengerpartra mentek? Akkor számolj a medúzákkal, és azzal, hogy a sekélyebb víz kavicsokat, éles kagylókat rejt. Erdei kirándulás vár rátok? A kisebb horzsolások, rovarcsípések biztos, hogy benne lesznek a pakliban. „Csak" a nagyihoz mentek vidékre? Tuti, hogy lesz fára mászás, és ami egyszer felment oda, az le is pottyanhat.

Szinte biztos, hogy meg fog gyűlni a bajotok a nappal is, ezért legyen magas faktorszámú napkrém és napozás utáni krém, és fejenként egy világos színű sapka vagy kalap - a napszúrás ugyanis nagyon kellemetlen dolog.

Milyen egészségügyi problémákra érdemes felkészülni?

A mindennapos, apró sérülésekre mindenképp. Ennek kezelésére mindig legyen nálatok sebfertőtlenítő oldat, ami nem csíp, és hámosító krém, kötszer, ehhez kisolló és sebtapasz, ha befér, akkor még fásli is. Nem minden helyen lesz lehetőségetek megfelelően kezet mosni, ezért a kistáskádba tegyél el fertőtlenítő nedves kéztörlőt, vagy gélt is.

Idegen környezetben, külföldön a szokatlan étel megterhelheti a szervezetet, vagy találkozhattok olyan bacikkal, vírusokkal, amikhez nincs hozzászokva az immunrendszeretek, ezért érdemes bepakolni néhány alapgyógyszert gyomorrontás, hasmenés, hányás esetére. Legyen nálatok görcsoldó és néhány filter kamillatea is, ami jó a gyomor megnyugtatására, de akár kötőhártya-gyulladás kezelésére is. Jól jöhet némi prebiotikum is, a pocak megerősítésére és regenerálására. Ha már fertőzés, akkor kelleni fog hőmérő, láz-, és fájdalomcsillapító tabletta, kúp és szirup is.

A légkondicionáló csúnyán meg tud bárkit tréfálni, ezért jó, ha van orrcsepp és sok-sok zsepi. Ha fül- és szem gyulladásra hajlamosak vagytok, akkor úszósapit és füldugót tegyetek el a kicsinek.

Nem foglal nagy helyet a kullancs- és szúnyogriasztó spray, és legyen egy csipesz is, amivel ki tudjátok szedni az esetleges élősködőket.

Mit tegyél baleset esetén?

Nem kívánjuk senkinek, de előfordulnak balesetek is, amiket már nem fogsz tudni kezelni, hanem orvosi, esetleg kórházi segítségre szorul a balesetes. Sosem tudhatod előre, hogy mi fog történni veletek, csak reménykedhetsz, hogy nagyobb baj nélkül megússzátok. Mindenféleképpen megéri indulás előtt utasbiztosítást kötni, ne ezen spóroljatok! Ha baj van, a kezelés költségeire rámehet ingetek, gatyátok. Utasbiztosítást kötni ma már egyszerű, az interneten pár perc alatt megvan: kattints ide, és nézd meg az utasbiztosítás ajánlatokat.

Hol legyen a családi elsősegélycsomag?

Ha repülővel utaztok, akkor kétfelé csomagold az elsősegélycsomagot: hányás- és hasmenéscsillapító nem árt, ha van a kézitáskádban, de az ollót biztos, hogy nem fogják veled felengedni. Kár lenne a sok pénzért és időért, amit az elsősegélyládika összekészítésével töltöttél, ha kidobatnák veled felszálláskor a kézipottyászból. Gyógyszerekből semmi esetre se vigyél fel több dobozzal, vagy levéllel, mert még a végén meg találják kérdezni, hogy csempész vagy-e. Országonként eltérhet, hogy miből és mennyit vihetsz be, szánj rá néhány percet és tájékozódj!

Ha kocsival, busszal vagy vonattal utaztok, akkor pedig jó, ha az elsősegélycsomag viszonylag kéznél van, nem pedig a legnagyobb táska legalján, hiszen - főleg kisgyerekek mellett - sokmindenre szükség lehet útközben is akár.

Ez a cikk csak egy általános iránymutatásnak szánt lista, ezek mellett természetesen azokat a készítményeket is tedd el, amit speciálisan szednetek kell. Reméljük, hogy a családi elsősegélycsomag olyan, mint az esernyő: ha van, nem kell, de ha nincs, szükség lenne rá. Inkább legyen, és ne kelljen, ugye:)?

Kellemes, betegség- és balesetmentes nyaralást kívánunk!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön