kánikula, hőség, forróság
Egészségmagazin.com   |   2016.06.26.

Így éld túl a kánikulai napokat

Ami az utóbbi napokban zajlik hazánkban, időnként már nem egyszerűen ostromolja, de át is töri az elviselhetetlenség határát. Tűző nap, magas UV sugárzás, semmi légmozgás, és őrülten magas hőmérséklet. Ez a kánikula már nem csak kellemetlen, de árthat is az egészségednek! Néhány egyszerű javaslat betartásával azonban kellemesebbé és egészségesebbé teheted a forró mindennapokat.

reklám vége

„Nem mondom, hogy meleg van, de az előbb itt járt két hobbit és bedobott egy gyűrűt a szobámba" - terjed a vicc a közösségi portálokon, és biztos te is érezted már úgy mostanában, hogy a szobádhoz képest egy vulkán belseje igen kellemes klímájú lehet.

Vigyázz, mert ez a hőség az egészségednek is árt!

Hőségriadó: valós veszély!

A hőségriadó nem valami légből kapott hiszti, az ÁNTSZ adatai alapján a napi átlaghőmérséklet 5 C°-os növekedése 10%-al növeli a halálozási arányt, míg 12%-al a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozások, és 15%-al a szívpanaszok, vagy rosszullét miatt bekövetkező sürgősségi mentőhívások számát.

A veszély tehát valós, a tartósan magas hőmérséklet rendkívüli mértékben megterheli a szervezetet, különösen a gyerekek (elsősorban a csecsemők) és az idősek, betegek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve.

A fellépő panaszok a következők lehetnek: bőrkiütés, lábödéma, eszméletvesztés, görcsök, kimerültség, stroke.

Nem hangzik túl jól, igaz? Inkább előzd meg a bajt!

kánikula forróság, hőség

Hogyan védekezz a kánikula ellen?

Folyadékpótlással a hőség ellen

Természetesen ez az elsődleges és legfontosabb, amire oda kell figyelni. A szervezetnek minden hőmérséklet mellett szüksége van a megfelelő folyadékbevitelre, ez fokozottan igaz nagy melegben.

Alapvető szabály, hogy ne akkor igyál, amikor szomjas vagy!

Érdemes szinte prevenciós jelleggel végezni az ivást: mindig legyen a kezed ügyében egy palack víz, vagy egy pohár hűvös tea, amiből akkor is érdemes és kell kortyolgatni, ha még nem vagy szomjas!

Alapvetően a vizelettel és az izzadással elveszített vízmennyiség másfélszeresét kell pótolni, ebből következik, hogy ez a mennyiség fokozott izzadás és hőség esetén sokkal nagyobb. Érdemes vizet, teát, cukormentes üdítőket fogyasztani, a kávé, az alkoholos italok és a szénsavas üdítők fogyasztását viszont kerüld.

a folyafékpótlás fontos kánikula idején

Forróság idején nincs is jobb egy kis zuhanyzásnál

A kánikula napjaiban szorítsd picit háttérbe környezettudatos éned, és zuhanyozz akár többször is naponta!

Érdemes napi kétszer-háromszor gyors, langyos vizes zuhanyt venni, ez sokat javít a komfortérzeten. Ha természetes vízbe, vagy medencébe mész, sose ugorj felhevült testtel a hideg vízbe, ahhoz fokozatosan, testrészenként szoktasd hozzá a testedet!

Vízparton természetesen ügyelj a megfelelő faktorszámú napvédő krém használatára is, és a strandon elkapható fertőzésektől is óvakodj.

zuhanyzás kánikula idején

Kánikula és a klíma

Amennyiben van rá lehetőséged, ne menj az utcára a déli órákban, maradj inkább légkondicionált helyiségben.

A klímaberendezés beállításánál azonban érdemes körültekintően eljárni: a kinti és a benti hőmérséklet közötti különbség ideális esetben 6-8 fok körüli, de semmi esetre se haladja meg a 10 Celsiust. Ha nincs otthon légkondi, akkor napközben tartsd zárva az ajtókat, ablakokat, és inkább éjszaka szellőztess.

Érdemes napi legalább 1-2 órát klimatizált helyiségben tölteni, irány a bevásárlóközpontok, vagy egy mozi. Utóbbi kiválóan alkalmas arra, hogy hűtés mellett a figyelmedet is elterelje, és a hőség okozta stresszt magad mögött hagyva kikapcsolódj végre!

légkondíciónálás kánikula idején

Vigyázz az egészségedre a legnagyobb kánikula idején is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön