intim fertőzések a strandon
Egészségmagazin.com   |   2015.08.17.

Így kerüld el az intim fertőzéseket a strandon

Bizonyára te is ismered a „beszélgessünk a hüvelygombáról" reklámot, ugye? Elég kínos, és mégis ki szokott erről beszélgetni? Az Egészségmagazin most gondoskodik arról, hogy senkivel ne kelljen a hüvelygombáról beszélgetned: beszélgessünk inkább arról, hogyan előzheted meg a strandon elkapható kínos fertőzéseket!

reklám vége

A nők anatómiai adottságaiknál fogva sokkal érzékenyebbek a különféle intim fertőzésekre, mint a szerencsés férfiak. Ezért a szebbik nem képviselőinek sokkal jobban oda kell figyelnie ezek kivédésére! Persze csak akkor, ha te is fontosnak érzed tested minden porcikáját, beleértve ezt az igen érzékeny területet is.

Fokozottan igaz ez az állítás nyáron, a strandolások, szabadvizes fürdőzések és fesztiválozások évszakában. Néhány nem túl bonyolult, de annál hatékonyabb megoldással elkerülhetsz olyan szörnyűségeket, mint a hüvelygomba, a hólyaghurut és társaik.

Hogyan előzhetőek meg a strandon elkapható intim fertőzések ?

Fontos, hogy strandolás után (legyen szó akár medencéről, akár természetes vízről) minden esetben alaposan zuhanyozz le, és utána törölközz is meg, főleg az intim területeken. Fontos! Felebarátod törölközőjét ne kívánd, ne használd!

Kevesen figyelnek oda rá, pedig kiemelten fontos, hogy minél hamarabb megszabadulj nedves fürdőruhádtól és szárazba öltözz: a vizes ruhaanyag ugyanis kiváló táptalaja a gombáknak.

Kerüld a műszálas fürdőruhákat és alsóneműket, használj inkább pamutot! Jobban szellőzik és átengedi az izzadtságot is.

Hogyan kerüld el fertőzést a fesztiválokon?

A nagy nyári fesztiválok jellemző, és mindenki által utált kellékei a mobilvécék, ezek a nem éppen bizalomgerjesztő, általában koszos, és rossz szagú mellékhelyiségek.

És sajnos igen - ezek általában pont olyan borzalmas bacilustanyák, mint amilyennek látszanak.

A legtöbb nő már kislánykorában megtanulta, hogy az ülőkét WC papírral kell beborítani (jó vastagon!), hogy véletlenül se érhessen hozzá más bacilusához, ám sajnos ez nem megoldás. Persze megnyugtató a tudat, hogy a bőröd nem ér hozzá közvetlenül az ülőkéhez, de a valóságban sokkal többet segíthet a különféle fertőtlenítőszerek használata. Ne aggódj, ez nem azt jelenti, hogy Domestossal a táskádban kellene bulizni járni; a legtöbb drogériában már kapható pici, spriccelős fertőtlenítő, ami elfér akár egy övtáskában is, és amivel másodpercek alatt higiénikusabbá teheted a toalettet.

A kézfertőtlenítővel érdemes nem csak WC-használat után, de már előtte is kezet mosnod, így a bulizás közben összeszedett kórokozók nem jutnak át az intim testrészekre. (Ez különösen igaz arra az esetre, ha tampont használsz!)

A fesztiválok, a nyár, és a bulik kicsit lazíthatnak a gátlásokon, és a carpe diem jegyében jellemzően könnyebben mond igent az ember lánya egy egyéjszakás kalandra egy igéző szemű holland, vagy egy szexi ausztrál szörfös sráccal. Ezeknek rövid, de annál tartalmasabb kapcsolatoknak persze megvan a maga szépsége, de minden esetben tartsd szem előtt a sokszor ismételt, és remélhetően mindenki által ismert alapvetést: minden esetben védekezz! Az óvszer használatával elkerülhetsz egy csúnya nemi betegséget.

Honnan ismerhetőek fel az intim fertőzések?

Az intim fertőzések kellemetlenek, akár egészen kínosak is lehetnek. Jellemző tüneteik a viszketés, érzékenység, és sűrű, fehér színű, szagtalan folyás.

A gombás fertőzés a húgycsőre és a húgyhólyagra is átterjedhet, ami gyakori vizelési ingerrel és csípő érzéssel is járhat. Megjelenhet erős szagú, nagy mennyiségű vagy furcsa színű hüvelyváladék is, ehhez égő érzés is társulhat, de a viszketés akár önmagában, hüvelyi folyás nélkül is jelentkezhet.

Intim fertőzésekről szóló cikksorozatunkat itt találod!

Mit tegyél, ha már megtörtént a baj?

Ha az előző bekezdésben leírt tünetekhez hasonlót észlelsz, azonnal keresd fel orvosodat!

Ám ha esetleg szabadság, vagy egyéb ok miatt nem kapnál időpontot rövid időn belül, átmenetileg segíthet a kellemetlen tünetek enyhítésében, ha néhány csepp 100%-os bio teafaolajat feloldasz élőflórás joghurtban, belemártasz egy mini tampont és felhelyezed a megfelelő helyre.

Az olaj gombaölő hatású, a joghurtban pedig tejsavképző baktériumok vannak, amik segítenek a hüvely egészségének helyreállításában.

Gyógyszerészed is segíthet, érdemes megkérdezni, hogy milyen recept nélkül kapható készítményeket, kúpokat, krémeket ajánl.

A legfontosabb viszont, hogy ha intim fertőzések jelenlétét észleled, minden esetben keresd fel a nőgyógyászod, előzd meg a nagyobb bajt és gyógyulj meg mihamarabb!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön