Chlamydia, nemi betegség, bakteriális fertőzés
Egészségmagazin.com   |   2015.03.12.

Chlamydia: A tünetmentes fertőzés

Napjainkban az orvostudomány több mint húsz betegséget ismer, amelyek szexuális úton terjednek - gombák, vírusok, baktériumok vagy élősködők közvetítésével. Különböző becslések szerint évente átlag 330 millió ember kap el valamilyen nemi betegséget. Cikksorozatunk egy-egy betegséget mutat be, kitérve annak veszélyeire, előfordulási valószínűségére és kezelhetőségére. Mai témánk a napjainkban egyik legelterjedtebb fertőzése, a Chlamydia.

reklám vége

A Chlamydia tünetei

A Chlamydia trachomatis egy olyan baktérium, mely a sejten belül szaporodik, számos betegséget kiváltója lehet attól függően melyik altípusáról van szó - okozhat például húgycsőgyulladást, prosztatagyulladást, mellékhere-gyulladást, méhszájgyulladást és kismedencei gyulladást is.

A betegség sok esetben tünetmentes, ezért általában nehezen felismerhető, és ez okozza gyors terjedését is. A férfiak fele, a nők háromnegyede nem produkál tüneteket, így tudtán kívül is veszélyezteti partnere egészségét.

Általában a fertőzést követően három napon belül vizelési panaszok merülhetnek fel, amelyek kezelés nélkül elmúlnak, azonban hosszabb-rövidebb időn belül újra jelentkeznek.

A nők esetében sárgás vagy nyúlós áttetsző folyás a Chlamydia tünete lehet, ahogy a szexuális együttlétkor észlelhető kevés, friss piros vér; vagy a menstruációtól eltérő időben fellépő rendellenes vérzés egyaránt.

Valószínűség

A Chlamydia az egyik legelterjedtebb fertőzés, amely férfiak és nők számára egyaránt veszélyes. A megbetegedés többsége a fiatalokat (15-25 év) érinti, ezért fontos tudnia a szexuális életet kezdőknek a betegségről.

Következmények és szövődmények

A baktérium nőknél legtöbb alkalommal húgycsőfertőzést, petefészek gyulladást vagy medence-gyulladást okozhat; a férfiak esetében prosztatagyulladás és mellékhere-gyulladás kialakulása a legvalószínűbb.

Esetenként egyéb bakteriális fertőzés is társulhat a chlamidyához, amelyek felismerésének és kezelésének hiánya komoly szövődményekhez vezethet. A méhnyak tünetszegény fertőzése felterjedhet a méh ürege felé, méhnyálkahártya-, kürt- és petefészek-gyulladást okozva. Ha a betegség a petevezetőt is eléri, úgy annak elzáródását okozva meddőséghez vezethet.

Kezelés

A Chlamydia baktérium terjedése szűrővizsgálatokkal állapítható meg, hiszen legtöbb esetben tünetmentes. Azonban a betegség néhány napos antibiotikum kezeléssel teljes biztonsággal gyógyítható.

Érdemes tehát időben felismerni a fertőzést, így a rövid kezelést követően könnyen megszabadulhatunk az egyébként komoly gondokat okozó betegségtől.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön