nemi betegség
Egészségmagazin.com   |   2015.04.08.

Trichomoniasis: gyakori, de alig ismert nemi betegség

Napjainkban az orvostudomány több mint húsz betegséget ismer, amelyek szexuális úton terjednek - gombák, vírusok, baktériumok vagy élősködők közvetítésével. Különböző becslések szerint évente átlag 330 millió ember kap el valamilyen nemi betegséget. Cikksorozatunk egy-egy betegséget mutat be, kitérve annak veszélyeire, előfordulási valószínűségére és kezelhetőségére. Mai témánk az egyik leggyakoribb, nem csak szexuális úton terjedő nemi betegség, a trichomoniasis.

reklám vége

A tünetek

A trichomoniasis nevű fertőzés kórokozója egy parazita, a Trichomonas vaginalis. Ez egy ún. ostoros protozoon, ami a szervezetbe jutva ott megtapad, és osztódás útján szaporodik. Ez a szexuális úton terjedő nemi betegségek egyik leggyakoribb válfaja, esetenként azonban közös fürdőzés, közös használati tárgyak (pl. törölköző) is szerepet játszhatnak a fertőzésben. A leggyakoribb vírus okozta nemi betegségnek tekinthetjük, 2005-ben a fiatal nők 2,8 és a férfiak 1,7 százaléka volt érintett az Egyesül Államokban. A kórokozó a húgy-ivarszervek élősködője, elsődleges megtelepedési helye nőknél a hüvely, férfiaknál a prosztata.

Ennek a betegségnek az esetében igen gyakori mind a két nem - de főleg a férfiak - esetében a tünetmentesség. Amennyiben mégis jelentkeznek problémák, a nőknél jellegzetes a hüvelygyulladás, melyet bőséges, habos, zöldes színű folyás, és a szeméremajkak viszketése kísér; valamint vizeletürítés közben is előfordulhat fájdalom, amely a húgycső gyulladására utal.

A férfiak esetében a trichomoniasis a húgycső és a prosztata gyulladásával járhat, amelynek tünete az ágyék táján, esetleg a hímvessző mélyén, főként vizeléskor jelentkező égő, csípő érzés, fájdalom.

Következmények és szövődmények

A betegség szövődményei igen változatosak lehetnek a nők esetében, többek között fennáll a méhnyak és a szeméremtest heveny gyulladásának veszélye. Abban az esetben, ha valaki a terhesség ideje alatt fertőződik meg, probléma lehet a spontán vetélés, koraszülés, vagy a gyermek fertőződése. Férfiak esetében a kezeletlen betegség következtében kialakulhat korai impotencia.

A trichomonas fertőzéseknek köze van az ízületi gyulladásokhoz, illetve ízületi elváltozásokhoz is. Hozzájárulhat a cukorbetegség, a szklerózis multiplex és a pikkelysömör kialakulásához. Ha a betegség tünetmentessége miatt észrevétlen marad, egy esetleges AIDS fertőződés még agresszívabb lesz, mert a vírus képes behatolni a trichomonas egysejtűekbe.

Kezelés

A betegség a nők esetében egyszerűen megállapítható a hüvelyi váladék mikroszkópos vizsgálatával. A férfiaknál ez nehezebb, a hímvessző végén megjelenő váladékból kell mintát nyerni, és ennek mikroszkópos vagy laboratóriumi vizsgálata alapján állítható fel a diagnózis.

Kezelésére methronidazolt használnak, melyet 10 napig szoktak alkalmazni, aminek a hatóanyaga bizonyos kórokozókra csíraölő hatást gyakorol. Fontos a szexuális partnerek egyidejű kezelése, hogy ezzel megelőzhető legyen a visszafertőzés



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön