candida gomba, gombás fertőzés
Egészségmagazin.com   |   2015.05.05.

Amikor a gomba nem egészséges, avagy tények a candidaról

Cikksorozatunk egy-egy betegséget mutat be, kitérve annak veszélyeire, előfordulási valószínűségére és kezelhetőségére. Mai témánk a candida, ami a nemi szerveket megtámadó gombás fertőzés.

reklám vége

Napjainkban az orvostudomány több mint húsz betegséget ismer, amelyek szexuális úton terjednek - gombák, vírusok, baktériumok vagy élősködők közvetítésével. Különböző becslések szerint évente átlag 330 millió ember kap el valamilyen nemi betegséget.

A candida terjedés és tünetei

A candida albicans egy mikroszkopikus méretű gomba, amely a sarjadzógombák osztályába tartozik. Ez egy teljesen ártalmatlan emésztőgomba, amely a legtöbb ember bélrendszerében megtalálható. Azonban az immunrendszer gyengülése esetén (vagy fertőzés hatására) túlszaporodhat, amely különböző tüneteket eredményezhet.

Ez a gombás fertőzés a férfiaknál is kialakulhat, de esetükben általában tünetmentes. Előfordulhat azonban, hogy a beteg a hímvessző végének és a fitymának (körülmetéletlen férfiaknál) érzékenységére és irritációjára panaszkodnak, főleg közösülés után. A húgycsőből néha kevés váladék távozhat. A makk és a fityma vörös lehet, esetleg heges hólyagok és fekélyek láthatók, felületüket túrós lepedék boríthatja.

A nők számára a candida gomba komolyabb és gyakoribb probléma, ugyanis könnyen megfertőzi a hüvelyt. Ez terjedhet közösülés során; de előfordul, hogy a közös WC és törölközőhasználat hatására is kialakul a probléma. Majdnem minden nő átesett élete során, legalább egyszer ezen a betegségen, gyakran előforduló, de könnyen gyógyuló probléma. Legtöbbször kellemetlen szagú, fehéres hüvelyfolyást eredményez, sokszor égő érzés, illetve vizeléskor és közösüléskor enyhe fájdalom kísérheti a tüneteket. Gyakori, hogy a nyálkahártya súlyos izgalma mellett a váladék mennyisége csekély. A külső nemi szervek vörösek és duzzadtak lehetnek, a bőrön hámhiányok és repedések keletkezhetnek. A hüvely falát általában túrós lepedék borítja, de normális kinézetű is lehet.

A candida gombás fertőzés kezelése

Leggyakrabban mikroszkopikus módszerrel mutatható ki, a hüvelykenet megvizsgálása során. Azonban egy gyakorlott nőgyógyász akár a tünetek és a látott kép alapján is meg tudja mondani az előzetes diagnózist.

A candida kezelése többféle módon történhet, ma már megannyi gomba elleni szer van forgalomban. Létezik hüvelykúp, tabletta, kapszula, kenőcs - így mindenki kiválaszthatja a számára legmegfelelőbb formát. Probléma esetén szokás a partnert is kezelni, ugyanis előfordulhat, hogy észrevétlenül visszafertőzheti a nőket - hiszen a férfiak esetében a gombás fertőzés tünetmentes.

Természetesen a candida esetében, mint a többi szexuális úton terjedő betegségnél is, a leghatékonyabb kezelés a megelőzés. Fontos odafigyelni a megfelelő higiéniára, kerülni a műszálas fehérneműeket, intim szappanokat használni, valamint törekedni a monogámiára és közösülés esetén óvszert felhelyezni.

Azoknak a nőknek, akik a gombás fertőzés veszélyének ki vannak téve, így a károsodott immunrendszerű és a hosszú ideig antibiotikumokat szedő egyének, gombaellenes gyógyszeres vagy egyéb megelőző kezelésben kell részesülniük.

Bár ez a gombás fertőzés alapvetően nem jelent komoly problémát, de az esetleges tünetek feltűnése esetén mindenképp keressük fel orvosunkat és kezeltessük magunkat.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön