gomba, D-vitamin
Egészségmagazin.com   |   2015.05.06.

Amikor ránk süt a gomba

A gomba olyan élőlény, amelyet sem az állatok, sem a növények közé nem sorolhatunk, bár ételként mindenesetre általában a zöldségek közé soroljuk, noha jóval több egy zöldségnél. És nem...nem őrültünk meg, hogy ez a cikk címe, a gomba bizony pótolni képes a napot!

reklám vége

Mi a gomba?

Vannak káros, betegségeket okozó gombák, mint ahogyan egyikükről már írtunk is itt, azonban most a természetben előforduló gombákról írunk elsősorban, azok közül csupán azokról, amelyek ehetőek. (Javasoljuk az önálló gombaszedés mellőzését, inkább boltból, ellenőrzött helyekről vegyél gombát.)

Az ehető gombák teli vannak vitaminnal, ráadásul valami olyat is tudnak adni nekünk, amire egyébként szinte csak a napfény képes: D-vitamint. Kevesen tudják, de a gomba az egyetlen ismert természetes, vegán D-vitamin forrás a napon kívül. A legtöbb zöldség esetén kétség sem fér ahhoz, hogy egészséges, ezért az egészséges táplálkozás hívei igen nagy hangsúlyt fektetnek az étrendjükben a zöldségekre és keveset a gombára. Ez talán annak is köszönhető, hogy a gomba nagyon megosztó, valaki vagy nagyon szereti, vagy nagyon utálja, kevés köztes állapot létezik.

Mit ad nekünk a gomba?

Napfény híján nehéz pótolni a szervezetünk számára szükséges D-vitamint, hacsak nem szedünk szintetikus tablettákat, ezért a gombát nyugodtan használhatjuk természetes forrásként, amikor nincs időnk a napra menni, vagy a felhős viszonyok nem engednek hozzá a D-vitamin forrásunkhoz.

Azonban megvan ennek is a trükkje, ugyanis fogyasztás előtt a gombát rövid időre a napos ablakpárkányra kell tennünk, így elkezd annyi D-vitamint termelni, ami fedezi a telje napi vitamin szükségletünket.

A gomba az említett D-vitamin termelő képessége miatt kiváló étel a hideg, felhős, téli hónapokban, amikor amúgy igen kevés napfényhez jut a szervezetünk. Persze nem ez az egyetlen értékes tulajdonsága. Erősíti az immunrendszert is, valamint növeli az antioxidánsok és B-vitaminok felszívódását.

Felhasználása

A gomba a vegán étkezésben kiemelt szerepet játszik. Lehet grillezni, sütni, főzni, akár levesnek, akár pörköltnek is kiváló. Illik hozzá a fokhagyma, a zöldfűszerek is. Ízesítésre is tökéletes, hiszen megfér akár a máj mellett, a darált húsokhoz, töltelékként. Rántva önállóan is megállja a helyét, könnyed étel, amelyet általában tartármártással fogyasztunk. Hamar elkészül, ezért egy gyors ebédre is tökéletes.

Készítéskor három fontos dolgot kell csak tudnod a gombáról:

  1. Könnyen törik, ezért óvatosan pakoljuk be a bevásárló szatyorba.
  2. Ha lehet, még a vásárlás napján, vagy másnap már dolgozzuk is fel.
  3. Tartósabb (pár perces) hő hatására kiválik belőle a víz, összeesik, ezért ha grillezzük, tegyük azt magasabb hőfokon, főzéskor kevesebb vizet tegyünk alá és mindig nézzük meg, honnan szerezzük be azt, ezt nem győzzük eleget hangsúlyozni, hiszen súlyos mérgezéshez vezet a mérges gombák fogyasztása.

Ehető és mérgező gombák

Rengeteg típusú gomba van, amelyek ugyan hasonlóak egymáshoz, de míg az egyik ehető, másik mérges gomba, ezért az eligazodáshoz a következő ismertető nyújthat segítséget: http://www.piaconline.hu/new/hir.php?f=gombaismerteto



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön