D-vitamin
Egészségmagazin.com   |   2016.12.01.

Ezért kell a szervezetünknek a D-vitamin

Miért kell a szervezetünknek a D-vitamin? Miben vesszük hasznát? Mi történik, ha túl kevés jut belőle, és mi van, ha túl sok? Hogyan vehetjük magunkhoz természetes úton-módon? A mai cikkben ennek járunk egy kicsit utána.

reklám vége

Szervezetünknek sok fajta vitaminra és nyomelemre van szüksége ahhoz, hogy jól tudjon működni, és ezt igyekszünk is megadni neki. Mégis, a mai modern kori társadalom jelentős része D- vitaminhiányban szenved, aminek főleg a kevés napsütés az oka - különösen a téli időszakban!

Miért van szükséged a D- vitaminra?

Számos funkciója van, de a legfontosabb, hogy szabályozza a kalcium és a foszfor felszívódását a szervezetedben, és támogatja az immunrendszer működését is. Központi szerepet játszik kicsi gyermekkorban a csontrendszer fejlődésében, idősebb korban pedig a kemény csontok kialakítása és megőrzése miatt. Fontos, hogy legyen elegendő D- vitamin már csecsemőkorban, ugyanis akkor fejlődik ki a csontrendszer, alakulnak ki a fogak. Ha nincs elegendő D- vitamin, az csont deformitásokhoz, gyerekeknél angolkórhoz, csontfájdalomhoz és érzékenységhez, felnőtteknél csontlágyuláshoz, azaz csontritkuláshoz vezethet. Ennek megelőzése érdekében kell a kicsi gyerekeket napoztatni, illetve ha a téli hónapok valamelyikében született, akkor védőnői konzultáció mellett, D-vitamin adásával pótolni a napocska a hiányát. Különösen oda kell figyelni a D- vitamin cseppek adásánál akkor, ha a baba tápszeres.

A D-vitamin a nap vitaminja

A D-vitamin család zsírban oldódó, szervezetünk által, a napsütés hatására előállított vitamin. Most mondhatnánk azt, hogy ezt a vitamint a legegyszerűbb „beszerezni", hiszen a nap még süt - mégis, a társadalom jelentős hányadának a nyári időszakban is hiánya van belőle.

Gondolj bele: a D-vitamin gyűjtési időszakban - májustól szeptemberig- átlagosan napi hány percet töltesz a napon? Nem sokat, hiszen gondolom hétköznap te is egy irodában, vagy üzletben, vagy más, fedett helyen dolgozol. Munka után a legtöbben hazamennek, leülnek a tévé elé, vagy a lakásban maradnak, a kánikulában kerülik a nyílt tereket és a hőséget: pedig ahhoz, hogy elegendő D- vitamint tudjon előállítani a szervezeted, naponta legalább fél órát a napon kellene töltened.

Akkor mi lesz most, amikor még ráadásul hideg is van?

Szerencsére a dolog nem reménytelen, a téli időszakban is könnyen hozzájuthatsz a D-vitamin adagodhoz, ugyanis ételekkel is magadhoz vehetsz.

Milyen ételekben van D-vitamin?

A borongós idő beköszöntével egyre égetőbb kérdéssé válik az, hogy természetes úton hogyan juthatsz hozzá a D-vitaminhoz. Az egyik - korábban igen népszerű - megoldás szüleink (és Tigris) kedvence, a csukamájolaj, melynek állagánál már csak az íze borzalmasabb. Egyesek szerint pestóba keverve és tésztára csurgatva egész elviselhető, és ha van kedved, ki is próbálhatod, de igazából biztos oka van annak, hogy nem került bele a receptkönyvekbe.

Az olajos halak is sok D-vitamint tartalmazhatnak, és manapság sokkal könnyebb hozzájuk jutni (és sokkal nagyobb választékban kaphatók), mint pár évvel, évtizeddel ezelőtt. Ha kimondottan D- vitamin pótlási céllal szeretnél olajos halat fogyasztani, akkor lazacot, szardíniát vagy makrélát válassz.

Ha az olajos haltól felfordul a gyomrod, akkor is van megoldás: fogyassz el egy jó steaket, vagy sült májat tükörtojással. A vörös húsban, májban és a tojássárgájában is van D-vitamin. A tojásnál figyelj oda, hogy a sárgája még remegjen, mert ha teljesen megfő vagy megsül, akkor sokat veszít a vitamintartalmából. A tej és a margarin is tartalmaz D-vitamint, sőt lehet olyan margarint vásárolni, ami direkt fel van dúsítva vele.

Túl is adagolhatom?

A D-vitamin elméletileg túladagolható, igen, hiszen a bevitt mennyiség egy részét a szervezet elraktározza. Hosszú távon azonban lényegesen nagyobb mennyiség elfogyasztását kell produkálnunk ahhoz, hogy túladagolásról beszélhessünk. Ezt csak úgy lehet elérni, ha túl sok étrendkiegészítőt, gyógyszertárban vásárolható vitaminkészítményt fogyasztasz el egyszerre. A túlzott napozással legrosszabb esetben is csak leégni tudsz, a táplálékkal meg akkora mennyiséget egyszerre bevinni képtelenség.

Nem kell tehát attól félned, hogy az ételekkel túlzásba viszed a „napvitamint": érdemes betervezned tehát ezt is az étrendedbe, kicsi odafigyeléssel akár egy kellemes ebéd elfogyasztásával is sokat tehetsz szervezeted jobb működése érdekében.

Hajrá, együnk a csontjainkért!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön