vitamin gyerekeknek
Egészségmagazin.com   |   2015.08.19.

Milyen vitamin(ok)ra van szüksége a gyerekeknek?

A vitaminok a gyermekek szervezetében is kulcsfontosságú szerepet töltenek be, sőt, talán még fontosabbak, mint a felnőttek esetében. A hiánybetegségek ugyanis károsak lehetnek a gyermeki szervezet növekedésére és fejlődésére. A mai cikkünkben arról írtunk, milyen vitamin kell gyermekednek, hogy egészségesen fejlődjön!

reklám vége

Mi az a vitamin?

A vitaminok olyan szerves vegyületek, amik csak kis mennyiségben szükségesek a szervezet számára, de nélkülözhetetlenek.

Előállításukra a szervezet azonban nem minden esetben képes, ezért a táplálkozással kell elegendő mennyiséget bevinni. Manapság általános a vitaminhiányos és egészségtelen táplálkozás, ezért nagyon oda kell figyelned arra, hogy elegendő vitamin jusson a gyermekek szervezetébe!

Ugyanakkor a vitaminbevitelt túlzásba is lehet vinni, érdemes odafigyelni a megfelelő mennyiségre! A vitaminokra és a tápanyagokra vonatkozó fogyasztási egységek meghatározása az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet, az FDA (Food and Drug Administration) nevéhez köthető. A legalapvetőbb egység az RDA (Recommended Dietary Allowance), ez az ajánlott napi fogyasztás minimális mennyisége, mely kortól, nemtől, fizikai aktivitástól, egészségi állapottól függően ettől eltérő. Az interneten egy kis kutatással könnyen találhatsz olyan kalkulátort, ami segít meghatározni a gyermeked életkorának megfelelő RDA- értéket.

Vitaminok és fajtáik

A vitaminok zsírban oldódó és vízben oldódó vitaminokra oszthatók. Előbbiek elraktározódnak a szervezetben, így túlzott bevitelük káros. Ezzel szemben utóbbiak csak korlátozott mértékben képesek elraktározódni a szervezetben, ezért rendszeres fogyasztásuk elengedhetetlen a szervezet egészséges működésének fenntartásához. Az alábbiakban összesen 8 vitamint ismerhetsz meg, és leírjuk azt is, hogyan juttasd be ezeket a vitaminokat gyermeked szervezetébe!

Zsírban oldódó vitaminok

1. A-vitamin, más néven retinol: A retina fényérzékeny pigmentjeinek alkotóeleme, a nappali, az éjszakai és a színlátásban is fontos szerepe van. A hámszövet megfelelő működéséhez is elengedhetetlen.

A-vitamin hiány tünetei: különféle szembetegségeket, és a gyerekek lassuló növekedését okozhatja.

A-vitaminban gazdag táplálék: tojássárgája, máj, tej, tejtermékek.

2. D3-vitamin, vagy kolekalciferol: a szervezet kalciumháztartásának egyensúlyban tartásáért felel. Felszívódásának segítésével és kiválasztásának gátlásával segíti a gyermekek csontképzéséhez fontos kalcium folyamatos, megfelelő mennyiségű jelenlétét. A D-vitamint a bőr is képes termelni, napfény hatására.

A D3-vitamin hiány tünetei: hiánya súlyos esetben angolkórhoz vezethet, melynek tünetei a törékeny csontok, deformálódott koponya, O-, vagy X- lábak, erős izzadás a tarkón.

A D3-vitamin természetes forrásai: tej, tejtermékek, máj, tojás.

3. E-vitamin, vagy az alfa-tokoferol: antioxidáns hatású anyag, ami gátolja a káros hatású szabad gyököket és egyben a sejthártya épségét is védi.

E-vitamin hiány tünetei: hiánya idegrendszeri zavarokhoz és akár terméketlenséghez is vezethet.

E-vitamin forrás: növényi olajok, zöld növények, gabonafélék csírája.

4. K1- és K2-vitamin: A K-vitaminok bizonyos véralvadási faktorok képzéséhez és a csontszövet kalciumkötéséhez szükségesek.

A K1- és K2-vitamin hiány tünetei: hiányos bevitelük esetén csontképzési és véralvadási panaszok jelenhetnek meg.

K-vitaminban gazdag élelmiszerek: saláta, káposzta, paraj, tejtermékek, máj, brokkoli.

Vízben oldódó vitaminok

5. C-vitamin: Az aszkorbinsav nélkülözhetetlen összetevő a csontszövet, a fogak és a kötőszövetek képződéséhez, anyagcsere-folyamatokhoz és a sebek gyógyulásához is.

A C-vitamin hiánybetegségei: mindenki hallott már a skorbutról, minden tengerész rémálmáról, ami test szerte bevérzéseket okoz.

C-vitamin forrás: zöldpaprika, brokkoli, saláta, kelbimbó, krumpli, gyümölcsök.

6. Folsav: A folsavnak többek között a vérképzésben is szerepe van, hiánya esetén tehát vérszegénység léphet fel.

Hol találhatsz folsavat: főzeléknövényekben, különböző zöldségekben.

7. B1-vitamin: az idegrendszer energiaellátásában, a szénhidrát-anyagcsere szabályozásában jut fontos szerephez.

A B-vitamin hiányának tünetei: súlyos hiánya a beriberi nevű betegség kialakulásához vezet, ami főleg fejlődő országokban jellemző. Ez itthon nagyon-nagyon ritkán fordul elő, de azért figyelj oda a megfelelő B1-vitamin-bevitelre!

B1-vitamin forrás: máj, barna kenyér, élesztő, hüvelyesek.

8. B12-vitamin: A vérképzéshez, a sejtképzéshez és a sejtosztódáshoz nélkülözhetetlen. A bélcsatorna baktériumai termelik, hiánya vérszegénységhez vezet.

B12-vitamin forrás: húsok, sajtok, tojás, kefir, joghurt.

Vitaminokat természetesen pirulák, folyadékok, spray-ek, vitaminozott kakaópor és számtalan egyébformában is lehet kapni, és időnként kell is az extra vitaminforrás, de ne feledd: nem véletlenül írják rá a táplálékkiegészítőkre, hogy nem helyettesítik a változatos és kiegyensúlyozott étrendet.

Először mindig arra figyelj oda, hogy mit eszik a család - és utána jöhetnek a készen kapható vitaminbombák:)

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön