vitamintabletta
Egészségmagazin.com   |   2017.04.16.

A vitamintabletta és az antioxidáns meg is ölhet?

A vitaminok az egészség legfőbb támogatói, ezért nem árt belőlük minél több - tartják sokan. Ez igaz is, ám ma már a vitaminbevitel jó részét étrendkiegészítő tablettákkal visszük be a szervezetünkbe, és itt a dolog mindjárt bonyolultabbá válik. A vitamintabletta ugyanis árthat neked, nem is akárhogy: súlyos esetben halálhoz is vezethet.

reklám vége

Az emberek világa egyben a mítoszok világa is, és bármilyen meglepő számodra, ez alól nem kivétel a tudomány sem. Időről-időre előfordul, hogy egy, korábban sziklaszilárd ténynek tartott dologról kiderül: abszolút félreértették a tudósok, és egészen más a hatása.

Valami hasonló a helyzet az antioxidánsokkal is, ám a történet annyira bonyolult és fordulatos, hogy azt egy argentin szappanopera is megirigyelné.

Ki állította, hogy a tudomány unalmas?

Mik azok az antioxidánsok és mi közük a vitaminokhoz?

Amikor vitaminokról és antioxidánsokról beszélünk, két vegyületcsoportról van szó, amelyek között sok az átfedés, mégsem mondható, hogy egyik a másik része lenne.

  • A vitaminok olyan anyagok, amelyekre a szervezetednek szüksége van, ám nem feltétlenül tudja azt előállítani, így egyetlen lehetőség adódik: megenni. Vitaminok nélkül hamar legyengülnél és megbetegednél, hiszen az immunrendszered nem tudná felvenni a harcok a kórokozókkal szemben, ezért nagyon fontos, hogy vitamindúsan táplálkozz.
  • A vitaminokhoz hasonlóan általában az antioxidánsok is vegyületek, amelyeknek az a szerepe, hogy a szervezetedben zajló oxidációt késleltessék - erre utal a nevük is. Az oxidáció ugyanis, bár energiát termel (vagyis ez éltet), túlzott mértékben már káros, romboló, öregítő hatású, ezért kell ellensúlyozni.

Ám a két csoport nem különíthető el egymástól ilyen könnyen, sok vitamin egyben antioxidánsként működik. A legnépszerűbbek, vagyis a C-, az A- és az E-vitamin is ilyen - nem véletlen ilyen kelendőek.

Az antioxidánsokról a tudóstársadalom hosszú évtizedekig sziklaszilárdan hitte, hogy abszolút egészségesek, vagyis minél többet veszel be belőlük, annál jobb! „Egyél sok vitamindús zöldséget és gyümölcsöt, de még jobb, ha mindemellé még étrend-kiegészítő tabletták, vitaminok formájában is fogyasztod őket." - hangoztatták.

A tündérmese még szebb lett, mikor kiderült: az antioxidánsok a szabadgyökök ellen is felveszik a harcot, amik nagy mennyiségben szintén zűrösek. (Ezeket a molekulákat azért hívják szabadgyököknek, mert eléggé csalfák: van ugyanis egy fölösleges elektronjuk, ami miatt nagyon könnyen reakcióba lépnek - gyakorlatilag bármivel.)

Ha az antioxidánsok a bajkeverő szabadgyököket is képesek semlegesíteni, mi lehet a probléma?

Árthatnak a vitaminok?

Nos, a felhők már a 70-es években elkezdtek gyülekezni az antioxidáns-sztori happyend-gyanús története fölött: egyes kutatók ekkor fedezték fel, hogy antioxidánsok bizony mégsem az örök élet forrásai. Ettől kezdve kísérletek sora bizonyította, hogy az antioxidánsokat és vitaminokat tartalmazó táplálékkiegészítők nemhogy javítanának, de sokszor ronthatnak is a helyzeteden: egy dohányos csoportban például 16%-kal megnövelték a tüdő-, egy másikban 20%-kal a mellrák kockázatát. Mivel azóta egy sor kutatás és kísérlet készült, a megdöbbentő eredmény nem pusztán a véletlenek összjátéka. A helyzet az: a vitaminok és antioxidánsok nem feltétlenül egészségesek.

Ez utóbbi főleg a béta-karotinra és az A-vitaminra igaz, de a többivel sem árt vigyázni. Mivel a tömegesen termesztett és gyártott ételeink vitamintartalma sokkal alacsonyabb, mint akár 50 éve, rászorulunk a táplálékkiegészítőkre. A kutatások azonban azt mutatják: mint minden mást, ezt sem érdemes túlzásba vinni, hiszen a következmények végzetesek lehetnek.

Szerencsére a helyzet nem katasztrofális, nem kell most eldobnod az összes vitaminodat és új életbe kezdened, de mindenféleképpen hasznos, ha a vitaminbevitelt elsősorban zöldségek, gyümölcsök formájában biztosítod a szervezetednek. A tablettákkal pedig bánj óvatosan - szem előtt tartva az előírt adagolást, és a különféle készítmények egymásra gyakorolt hatását.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön