antioxidáns
Egészségmagazin.com   |   2015.11.12.

Mi az az antioxidáns és miért kell neked?

Mindennapi életed részei az antioxidánsok: ott vannak az ételeidben, védenek téged a betegségekkel szemben anélkül, hogy észrevennéd őket. Az utcán, a tévében, az újságokban folyamatosan azt hallod, hogy milyen fontosak: de tudod, hogy pontosan mik az antioxidánsok és mire jók?

reklám vége

Ezért kell neked az antioxidáns

Amikor a szervezet elégeti a bevitt kalóriákat, úgynevezett szabadgyökök keletkeznek, amelyek szerkezetében egy-egy párosítatlan elektron is található. Ezek különösen nagy reakcióképességűek. Alapvetően a szervezeted képes ezeket önmagától legyőzni, de előfordul, hogy olyan mértékben elszaporodnak ezek a molekulák, hogy az már átlépi az egészséges szintet, és nem elegendő a természetes ellenállóképesség. A mai tudomány szerint a túlzott szabadgyök-felhalmozódás felelős a rákos megbetegedések, az érelmeszesedés, és számos szív-és érrendszeri megbetegedésért is.

Az antioxidánsok feladata, hogy ezeket a szabadgyököket hatástalanítsák. Aszerint, hogy miként történik a megsemmisítés, kétféle antioxidáns létezik:

  • Elsőrendű antioxidánsok: teljesen semlegesítik a szabadgyököket úgy, hogy megszüntetik a párosítatlan elektront.
  • Másodrendű antioxidánsok: nem képesek teljes mértékben a hatástalanításra, inkább átveszik a szabadgyökök célmolekulájának szerepét, vagyis a valóságban az antioxidánsok oxidálódnak.

antioxidánsok

Antioxidáns: Nem is gondolnád mennyi étel tartalmazza!

Viták az antioxidánsok hatásairól

Gondoltad volna, hogy még napjainkban sem egyértelmű, hogy pontosan mire és hogyan hatnak az antioxidánsok? Számtalan kutatást is végeztek ezzel kapcsolatban, de az eredmények vegyesek voltak.

  • Egy 25 évig tartó kutatás szerint például nagyobb mértékű flavonoid fogyasztás esetén (amely egy elsőrendű antioxidáns), kisebb valószínűséggel fordul elő szívelégtelenséggel járó megbetegedés.
  • Ezzel szemben áll az a napjainkban végzett vizsgálat, amely szerint a táplálékkiegészítők által nyert antioxidánsok nemhogy csökkentik a rizikót bizonyos megbetegedésekre, hanem (például a béta-karotin esetében) növelik a tüdőrák esélyét a dohányzók körében!

Ugyan egyértelmű választ egyelőre nem ismerünk a hatásukat illetően, mindenesetre javasolt az antioxidáns gazdag étel fogyasztása. Ezt bizonyítja az is, hogy a nemzetközileg elismert táplálkozási piramis alsó, legfontosabb szintjein helyezkednek el.

így nyerhet a szervezeted antioxidánsokat

Az antioxidáns szintet a szervezetedben nagymértékben befolyásolhatod az étkezési szokásaiddal. Állati és növényi eredetű antioxidánsok is léteznek, így a legfontosabb, hogy változatos legyen az étrended. Ha erre figyelsz, egészen biztosan sokféle antioxidánssal feltöltheted a szervezeted!

Ha pedig erre nincs lehetőséged az antioxidáns szintedet így növelni, számos multivitamin készítmény közül választhatsz, amelyek a legszükségesebb nyomelemeket tartalmazzák.

Ha antioxidánsban gazdag ételeket szeretnél készíteni, akkor van egy-két zöldség és gyümölcs, amelyet nem érdemes kihagynod:

Antioxidáns, antioxidánsok

A Goji-bogyó az egyik legmagasabb ORAC-értékkel rendelkező gyümölcs

  • Magas antioxidáns-tartalmú zöldségek: brokkoli, káposzta, spenót, paradicsom, saláta, uborka, fokhagyma, petrezselyem
  • Gyümölcsök: narancs, szőlő, málna, áfonya, szilva, feketeribiszke
  • Hüvelyesek: bab, zöldbab, szójabab
  • Magvak: napraforgómag, pisztácia, mogyoró, dió, mandula
  • Olajak: használj főzésnél inkább olíva- vagy tökmagolajat

Ráadásul van egy nagyon jó hírünk számodra: napi 1-2 deciliter vörösbor és heti háromszor 30 gramm étcsokololádé is nagyban hozzájárul az antioxidáns-szinted feltöltéséhez!

Honnan tudod, hogy mennyi antioxidáns van egy élelmiszerben?

Minden étel eltérő az antioxidáns tartalommal bír, ezért az összehasonlításhoz kidolgoztak egy nemzetközileg elismert mértékegységet, az ORAC-ot. Lényegében azt tükrözi ez az érték, hogy az adott élelmiszernek, vagy táplálékkiegészítőnek milyen mértékű a szabadgyök pusztító képessége. Ez az érték nem állandó egy adott élelmiszer esetében sem, hiszen függ attól is, hogy feldolgozva, vagy nyersen eszed meg: frissen szedett gyümölcs esetében értelemszerűen jóval magasabb lesz ez az érték, mintha már egy szirupba kerül.

Bárhol is tart ma a tudomány azt illetően, hogy milyen mértékű antioxidánsra van szüksége a szervezetednek, fogyassz minél több nyers zöldséget, gyümölcsöt. A változatos táplálkozás mindenképp jótékony hatással lesz a tested méregtelenítésére és a jókedvedre, lendületedre a hétköznapokban!

Mik az antioxidánsok és azok hogyan szerepelnek az élelmiszerek címkéjén? Az E-szám keresőnkből megtudhatod!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön