rák, immunrendszer
Egészségmagazin.com   |   2015.09.29.

Legyőzheti-e a rákot az immunrendszer?

Közeleg a hűvös idő ezért az immunrendszeredet már most fel kell készítened. De pontosan mire is? Tudtad, hogy a természetes védekezőképességed akár a rákos sejteket is képes elpusztítani?

reklám vége

Te talán nem is tudsz róla, de immunrendszered folyamatosan dolgozik, megvéd a fertőzésektől, vírusoktól, baktériumoktól, amikkel a mindennapok során - akár a metró kapaszkodóján - találkozhatsz. Sokat hallunk róluk, különösen a hidegebb idő beállta után, így aztán természetes lehet számodra, hogy támogasd védekezőképességed megfelelő táplálkozással, mozgással valamint elegendő mennyiségű és összetételű vitaminokkal. Azonban nem is hinnéd, hogy egy új gyógymód segítségével mi mindenre lehet még képes immunrendszered!

Magyar kutató a figyelem középpontjában

Egy magyar doktornő, Dr. Dank Magdolna kísérletei szolgáltak alapul egy újfajta immunterápia megalkotásához, amelynek lényege, hogy a daganatos sejteknek ne legyen lehetőségük az immunrendszer elől "elbújni". Alapvetően mindenki szervezetében előfordulnak rákos sejtek, de ezek gyengék, és kis mennyiségben vannak jelen, így immunrendszerünk még képes őket elpusztítani.

Vannak olyan rosszindulatú sejtek is azonban, amelyek képesek "elrejtőzni" szervezetünk védekezőképessége elől. Miközben láthatatlanul megbújnak, blokkolják az immunrendszert, és kialakul a daganatos megbetegedés.

A doktornő elmondása szerint az általa megalkotott gyógyszer képes kiiktatni ezeket a blokkolásokat, és lehetővé teszi a természetes immunválaszt. Ráadásul a T-sejteknek a daganatos sejtölő hatását is növeli. Összességében a szervezet önmagától felveszi a harcot a tumor sejtekkel szemben.

A kezelés végére két lehetőség adódhat: vagy teljesen eltűnnek a rákos sejtek, vagy a folyamatos kezelés hatására jelentős mértékben változik a túlélés minősége és hossza. A terápia más gyógymódokkal kiegészíthető, ezzel is növelhető a sikeres gyógyulás esélye. A doktornő javaslata, hogy mindenki, aki hasonló problémával küzd, mihamarabb keresse fel a kórház onkológiai osztályát és kérjen tanácsot, hogy számára melyik a legideálisabb gyógymód. Bármelyik mellet is dönt, fontos, hogy megbízzon az orvos által ajánlott kezelésben, mert ez nagymértékben hat felépülés gyorsaságára.

Kiken segíthet az új kezelés?

Sajnos a kezelés nem minden rákos megbetegedésnél lehet megoldás, több kritériumnak is meg kell felelni. Jelenleg a melanóma és a tüdőrák kezelésében születtek biztató eredmények, azonban az emlő-, vese-, és prosztatarák kezelésének esetében még további fejlesztések, kísérletek szükségesek. Mindezek ellenére orvosi javaslatra részt lehet venni immunonkológiai gyógyszervizsgálatban, így kiderülhet, hogy igénybe lehet-e venni az innovatív kezelést.

Önmagát gyógyító szervezet

A terápia hatékonysága talán abban rejlik, hogy az eddig ismert gyógymódok a daganatos sejtek elpusztítására irányultak, ez a gyógyszer pedig teljesen máshogy fejti ki hatását. Lényegében az immunterápia az immunrendszert aktiválja, így pedig természetes úton saját magát gyógyítja a szervezet. Ettől függetlenül a sugárkezelés, valamint az orvosi beavatkozások még mai napig sok reményt adnak a betegeknek, éppen ezért jelentőségüket nem szabad lekicsinyíteni. Továbbá sok rákos betegségre még mindig ezek az egyetlen gyógymódok.

Összehangoltság

Ahhoz, hogy egy reform mehessen végbe az daganatos megbetegedések kezelésében nem elég egy orvos. Csapatmunka, összehangoltság szükséges a radiológusok, szakorvosok, onkológusok között. Jól megtervezett munkával azonban a gyógyulási arány egészen magas lehet. Ha pedig végbe megy ez a fajta szemlélet változás az orvoslásban, akkor a jövőben a kezelések 60%-a is már az új módszer alapján valósulhat meg.

Lélekben is erősnek maradni

Az immunterápia módszere nem csak az orvoslásban, hanem a beteg emberek életében is forradalmi változást hozhat. A gyógyulási folyamat nehezebb része, hogy lelkiekben is erős maradjon a beteg, és az új remény, az újabb kezelési mód már önmagában is segíthet ebben. Ha ugyanis sokat aggódik a beteg, stressz hatására ugyanis gyengülhet a szervezet ellenálló képessége, ami visszafoghatja a regenerálódást. Kellő hittel és megfelelő orvosi munkával pedig nagymértékben nő a túlélés aránya.
Mindenekelőtt, a legfontosabb, hogy tegyél meg mindent egészségedért! Étkezz zsiradék-, és káros adalékanyag mentesen. Kerüld a gyorséttermeket, válaszd helyette a vitamindús salátákat és a testmozgást! Az egészség törékeny, de kevés odafigyeléssel sokáig megőrizheted!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön