baktérium, baktériumok
Egészségmagazin.com   |   2015.11.13.

10 megdöbbentő hely, ahol baktériumok laknak

Mindig kezet mosol, ha felkeresed a mellékhelyiséget? Ha hazaérsz, a fürdőszobába vezet első utad? Antibakteriális szappant használsz, hogy távol tartsd a bacikat? Ez mind dicséretes. De a baktériumok olyan helyeken is leselkedhetnek rád, amire nem is gondoltál volna!

reklám vége

Nagy lépés volt az életedben, amikor elköltöztél otthonról? Azt hitted egyedül (vagy legfeljebb a pároddal) élsz? Nem tévedhettél volna nagyobbat! A lakásodat ugyanis akarva-akaratlanul megosztod ezer meg ezer láthatatlan lakótárssal, nem is beszélve arról, ha kilépsz otthonodból. Lássunk tehát 10 olyan helyet, ahol élvezettel húzzák meg magukat a baktériumok, és higiéniai top-tippeket, amire érdemes neked is odafigyelned, ha el akarod kerülni őket!

1. A legbacisabb dolog: a telefonod

Az okostelefonok korát éljük, a kis elektronikus barátját pedig mindenki mindenhova magával viszi. Az pedig, hogy a mobilod a buszon, a munkahelyen, a hálószobában, a vécén is a kezedben van, ahhoz vezet, hogy különféle kórokozókkal borítod be. Nem is beszélve az irodai telefonról, amit egyszerre többen is használtok. Jól látszik hát, miért érdemes rendszeresen tisztítani a telefonokat.

2. Baktériumtelep a közeledben: a távirányítók

Hasonló a helyzet a távirányítókkal. Ráadásul a tévé elé gyakran evés közben ül le az ember, azt azonban jó eséllyel te sem szeretnéd, hogy a távkapcsolón bujkáló baktériumok a szádban landoljanak, ugye? Érdemes tehát néha-néha áttörölni a távkapcsolót fertőtlenítős törlőkendővel - persze csak óvatosan, nehogy folyadék jusson a belsejébe!

3. Baktériumok az ajtókilincsen

Mind irodai, mind otthoni környezetben többen is megfogják ugyanazt a felületet: a kilincshez mindenki hozzáér, ha benyit egy helyiségbe. Ki tudja, hogy ki mihez nyúlt hozzá korábban, így hát ezt a felületet is tisztítani kell!

4. Villanykapcsolók

Nem csak az ajtó az, amivel többen is érintkeznek egy szobába való belépésnél, hanem a villanykapcsoló is, hiszen senki sem kuksol sötétben, miután bement egy helyiségbe. Talán nem is gondolnád, hogy ezek a kapcsolók is olyan felületek, ahol megtelepszenek a bacik.

5. Meglepő baktérium-forrás: billentyűzet és egér

Napjainkra mindenhol körülvesznek minket a számítógépek, és a leggyakrabban megérintett részeik: a billentyűzetek és az egerek.

A számítógépek ott vannak körülöttünk otthon, az iskolában, az irodában, utóbbi helyeken akár többen is használhatnak egyet. A tévéhez hasonlóan a számítógép is egy olyan eszköz, amit hajlamosak vagyunk evés közben tovább használni, figyelj oda tehát annak tisztaságára is!

6. A fürdőszobák

Ez a helyiség aztán végképp a baktériumok melegágya! Közösen használt törölközők, egymáshoz érő fogkefék, nem is beszélve a nyilvános vécékről. Ugye nem kell folytatnunk a sort, hogy rájöjj, itt elsődleges a higiénia?

7. Játékok

A gyerekek szétszórt játékairól elsőként inkább a bosszúság jut eszünkbe, de abba is érdemes belegondolni, hogy a földre, majd a gyerekek kezébe, szájába kerülő játékok tisztántartásáról is rendszeresen gondoskodni kell.

8. Bankautomaták

Mi a helyzet, ha kilépsz a lakásból? Manapság szinte mindenki banki utalással kapja a fizetését, elkerülhetetlen tehát, hogy az ATM automatákkal napi kapcsolatba kerüljünk. Ebből következik, hogy ezt nem egyedül, hanem több ezer másik emberrel együtt tesszük!

9. Megdöbbentő baktérium-tanya: liftek

A lift is egy gyakran használt eszköz. Nem is gondolnád, de a lift kezelőpaneljén is rengeteg baktérium telepszik meg.

10. Bevásárlókocsik

Gondolj bele hány ezren fogták már bevásárlás során ugyanannak a kocsinak a fogantyúját előtted! Hidd el, nem mindenkit érdekel annyira a higiénia, mint téged, úgyhogy talán jobb nem is folytatni a gondolatmenetet, mi minden ücsöröghet a fogantyún. Érdemes tehát letörölgetni a kocsit, különösen, ha kisgyerekedet is beleülteted: nem a legjobb dolog ugyanis, ha egy olyan felületet nyalogatnak meg a babák, amit korábban több ezren fogdostak.

És persze a felsorolást hosszasan lehetne még folytatni az ismert baktériumtelepekkel, mint például a buszok kapaszkodója, vagy a nyilvános vécék ülőkéje, az utca aszfaltja, esetleg a levegő, ami tele lehet tüsszentéssel, köhögéssel terjedő borzalmakkal...

Természetesen nem kell ezentúl burában élned és minden veszélyforrástól távol tartani magad és gyermekeidet, de fontos, hogy odafigyelj a megfelelő higiéniára - különösen a közelgő nátha- és influenza-időszakban!

És persze ne feledkezz arról sem, hogy felvértezed az immunrendszered!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön