nátha, immunrendszer
Egészségmagazin.com   |   2015.10.06.

KO a náthára! Így készítsd fel az immunrendszered a télre

Eleged van már abból, hogy a tél = nátha és megfázás? Hogy az ünnepeket influenzával töltöd? Hogy tavaszig a fizetésed fele papír zsebkendőre és orrcseppre megy el? Ma összeszedtük neked a legtutibb módszereket, amivel felvértezheted az immunrendszered az őszi-téli időszakra!

reklám vége

Amikor megérkezik a hideg, mindenki beburkolózik a nagy sáljába, kabátjába, és próbálja kívülről megvédeni magát a hideg ellen - de mi újság a belső védelemmel? Mi a teendő, ha meg szeretnéd előzni a fel- és megfázást, a légúti fertőzéseket, influenzát, depressziót - csupa olyan problémát, ami általában ilyenkor támad?

Miért betegszünk meg télen?

Korábban már írtunk arról, hogy a nátha, influenza és társai ugyanannyi eséllyel támadhatnak meg nyáron is, mint télen, de tény, hogy a hidegben több különböző veszély leselkedik rád - és ha együttesen támadnak, akkor jaj neked!

A hideg időben sokszor legyengül az immunrendszer, és a szervezeted nehezen tudja legyőzni a fertőzéseket, baktériumokat, vírusokat. Kevesebb a napsütés is, sokkal kevesebb D-vitamin termelődik a szervezetedben, ami szintén hozzájárul az immunrendszered védelmi szintjének csökkenéséhez . Sokszor nyirkos, párás is ez az időszak, természetesen ez is kedvez a baktériumok, vírusok elszaporodásának: ilyen körülmények között kifejezetten jól érzik magukat ezek a rosszfiúk.

A nátha ellen edd erősre immunrendszered!

Tudtad, hogy az étrended mindennél jobban befolyásolja az immunrendszered állapotát?

Az emésztésedben minden mindennel összefügg, így nagyon oda kell figyelned arra, hogy mit viszel be. Ha az emésztőrendszered jól működik, és az ételt, a tápanyagokat eredményesen szállítja keresztül a szervezeteden,

  • akkor a salakanyag kiürül,
  • és a tápanyagok megfelelően felszívódnak. 

Ehhez a művelethez sok-sok rostra van szükséged,

  • a rost feldolgozásához pedig bizonyos bélbaktériumokra.
  • Ha ezeket a jótékony baktériumokat a megfelelő táplálékkal látod el, akkor sokasodnak, és kiszorítják a káros társaikat.
  • A bélbacik úgynevezett immunoglobulinokat, vagyis antitesteket is termelnek, amik szintúgy erősítik az immunrendszert a behatolni próbáló ellenségekkel szemben.
  • Ha egészségtelenül táplálkozol, akkor a nyirokrendszered is legyengülhet, tehát a szervezeted nem tud megfelelően harcra kelni a fertőzések ellen.

Hogyan étkezz tehát egészségesen, mit egyél ahhoz, hogy az immunrendszered kiemelkedő formában legyen, amikor beköszönt a tél?

Reggeli

„Reggelizz úgy, mint egy király" - tartja a mondás, és reméljük, hogy nem szoktál üres hassal, vagy - horribile dictu! - egy csésze kávéval elindulni otthonról reggelente. Tartsd észben, hogy ez az első és legfontosabb étkezés.

Kezdd például egy tükörtojással; részint, mert a fehér alapon csücsülő sárga foltocska olyan, mintha a nap mosolyogna rád a tányérodról (ez segít elűzni a depressziót), másrészt a tojás nagyjából fedezi a napi D-vitaminszükségletedet, ami az immunrendszer hibátlan működésének egyik nélkülözhetetlen eleme.

Az is jó választás, ha joghurtot reggelizel zabpehellyel, hiszen a kettő kombinációja feltölti cinkkel a szervezeted. Fogyaszthatsz például tökmagos müzlit tejjel vagy joghurttal, és a különböző olajos magvak is rengeteg tápanyagot tartalmaznak.

A gyümölcssaláta is kiváló választás. Válassz C-vitaminban gazdag gyümölcsöket, grapefruitot, narancsot, citromot, ananászt, epret. Vágd őket apró kockákra, locsold meg egy pici citromlével és mézzel, és ínycsiklandó gyümölcssalit kapsz!

A reggeli vitaminbomba jobban felpörget majd, mintha kávéval indítanád a napod.

Az egészet koronázd meg egy zöld teával, ami a benne található antioxidánsokkal a rákmegelőzés és az általános immunrendszer-erősítés mellett a fogaidat és az ínyedet is védi. Sok még benne az esszenciális olaj, az aminosav, a C-, K- és B-vitamin, illetve az ásványianyag-tartalma is magas.

Ebéd és vacsora

Reggeli után se állj meg az egészséges ételek fogyasztásával!

Egyél ebédre például egy finom csibehúslevest, ami köztudottan csodákra képes. A csirkéből származó cink, a forró étel jótékony hatásai, a vitaminokkal, rostokkal teli zöldségek feltöltik a szervezeted tápanyagokkal.

Vegyél magadhoz sok fokhagymát is, mivel hatóanyagai sikeresen veszik fel a harcot a baktériumokkal, a vírusokkal, a gombákkal és az élősködőkkel. A kutatók szerint egy gerezd fokhagyma 100 000 penicillinegység baktériumölő hatásával vetekszik. Nem is beszélve vámpír-riasztó hatásairól;)!

A gyömbér sem maradhat ki a felsorolásból, vírusölő, köhögéscsillapító és náthaellenes hatásai miatt hatékony fegyvered lehet. Tisztítja az arcüregeket, enyhíti az émelygést, és a fokhagymával legyőzhetetlen duót képeznek. Készíts például fokhagymával és gyömbérrel kevés vajban sütött rákot, vagy fogyaszd tea formájában: a citromos gyömbértea az egyik leghatásosabb energia- és gyógyital.

Ne hagyd, hogy a megfázás leterítsen; idén győzd le te a náthát! És hogy a kollégáidtól, barátaidtól se kapj el semmit, oszd meg velük ezt a cikket és készüljetek együtt a hideg időszakra!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön