téli sport
Egészségmagazin.com   |   2017.02.04.

Miért sportolj télen? Mit sportolj télen?

Előkerültek a pincék sötétjéből a szánkók, és a sílécek, hogy gazdáikat hihetetlen élményekben részesítsék. Az emlékek mellett azonban jobb kondíciót is szerezhetsz velük.

reklám vége

Sportolás télen

Sokan úgy gondolják, hogy az aktív sportolást csak tavasztól őszig lehet végezni, amikor az idő kellemesen meleg, tovább van világos, és az időjárás sem olyan szeszélyes. A telet inkább a pihenésre szánják...

Mekkora butaság! Ez az időszak rengeteg olyan lehetőséget biztosít, amelyeket az év többi részén sajnos nem élvezhetsz. Az tény, hogy a télen történő sportolásnak megvannak a maga szabályai, de ezeket betartani pofonegyszerű. Íme, közülük pár:

  • Vezesd át magad a melegből a hideg időbe. Kezd el, vagy folytasd az aktív sportolást már ősszel, hogy legyen ideje megszokni a szervezetednek az időjárás változást.
  • Öltözz rétegesen, szellőző anyagokból!
  • Fektess nagyobb hangsúlyt a bemelegítésre!

A tél adta sportolási lehetőségek gyakran még a lustábbakat is kicsalogatják a szabadba. Ez nem véletlen, hiszen a gyönyörű havas, fagyott táj látványa már önmagában is elég hívogató. Nem kell, hogy a téli hónapok a lustálkodásról szóljanak, akkor sem, ha nem sportolsz rendszeresen. Megmutatjuk, hogy mennyi mindent erősíthetsz, javíthatsz a testeden, akár a hobbi szinten űzött téli sportokkal is!

A 4 legjobb téli sport - mire jó, mit erősít?

Szánkózás

A legtöbb embernek a szánkózásról vicces gyerekkori emlékek jutnak az eszükbe. De tudtad, hogy mára már komoly sporttá nőtte ki magát? Ebből logikusan következik, hogy szükségeltetik hozzá némi kondíció, amit legjobban szánkózással lehet megszerezni.

A profi sportok körében két fajta szánkózás létezik, a mesterséges és a természetes pályás. Az utóbbi áll talán a legközelebb a hétköznapi, hobbiszintű szánkózáshoz, hiszen ott természetes pályán történik a verseny és egy heveder, valamint a testsúly elmozdításával irányítják a szánkókat. Egyértelmű, hogy fontos izomcsoportokat átmozgat, kezdve a karizmoktól a törzsizmokon át egészen a lábak izomzatáig. Már önmagában az egyenes testpozíció megtartása izommunkát igényel, nem is beszélve a centrifugális erő ellensúlyozásáról és a hegytetőre való visszagyaloglásról. Ha megtaláltad a megfelelő domboldalt, akkor már száguldhatsz is le. Igazi adrenalinlöket!

Jégkorcsolya

Elegáns, légies, mégis hihetetlenül megterhelő sport. Aki már próbálta, tudja, hogy milyen sokrétű mozgásforma. Kitűnően fejleszti az egyensúlyérzéket, a hajlékonyságot és rugalmasságot. Aktív sportolás esetén formálja a lábakat és a feneket, ha pedig versenyszinten űzöd, akkor a felsőtestet is. (Főleg férfi jégtáncosoknál, a sok emelés miatt). Javíthat a testtartásodon is, mivel az egyensúly megtartásához folyamatosan meg kell feszítened a törzsizmaidat. Ez a sport nem csak a testedet, de az elmédet is edzi, hiszen állandó koncentrációt igényel. Több műfajban is kipróbálhatod magad: lehet gyorskorcsolya, műkorcsolya, vagy akár jégkorong is.

Sífutás vagy síelés

A síelést mindenki ismeri, úgyhogy most beszélgessünk inkább a sífutásról:)!

A sífutók a síelőkhöz hasonlóan sílécet viselnek, azonban ők változó terepen síbotok segítségével haladnak előre. Ritmusosan lendítik előre karjaikat és lábaikat és lökik tovább magukat. Érthető, ha ez az egyik legintenzívebb anaerob mozgásforma a téli sportágak között! Erősen megdolgoztatja a combizmokat, a hát, a váll és a karok izmait is formálja. Sífutással olyan intenzíven égeted a kalóriákat, hogy szinte érezni a szagukat

Snowboard

A síeléshez hasonlóan a snowboard is igen népszerű, és ez is erősen a láb izmaira koncentrál. Az irányváltásokat a lábak eltolásával kell véghezvinned, ezért komolyan megtornáztatja a törzsizmokat is. Ez különösen igaz akkor, ha már magasabb szinten űzöd ezt a sportot. Kezdőként pedig a kar- és vállizmaidat is érezni fogod, a sok esés-kelés ugyanis ezeket a területeket is mozgásban tartja!
Ez csupán néhány ismertebb sport a rengeteg téli lehetőség közül, amikkel fejlesztheted a kondíciód. Vár még rád számtalan izgalmas lehetőség, mint például egy snowter, vagyis síbringa, vagy akár a snowskate. Habár ezekhez valószínűleg kicsit messzebb kell utaznod, hiszen hazánkban nem igazán ismert mozgásformák.

A tél tehát korántsem a kanapén ejtőzés időszaka! A hétköznapi mókák is rejtenek testedzési lehetőségeket, így kondibérletre sem kell költened. Gyűjtsd össze a barátaidat és menjetek fel a hegyekbe egy kis kalandra!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön