hideg időjárás
Tornai Gábor   |   2019.01.24.

Így hat a hideg a szervezetedre

A téli időjárás sok boldog és örömteli pillanatot hoz, hiszen a hó a gyerekek és az örök gyerekek kedvence. Azonban, mint mindennek megvan ennek is az árnyoldala, gondoljunk csak számos egészségre káros, vagy egyszerűen az egészséget gyengítő hatásra, amelyet a ritkán tapasztalt, kirívóan hideg időnek köszönhetünk. Erre hívja fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Szerencsére van néhány praktikus tanács is a tarsolyukban, hogy megvédd magadat és családod egészségét még a tomboló télben is!

reklám vége

Aki olyan éghajlati övben él, mint mi magyarok, vagy a nálunk is északabbra fekvő tájakon laknak, azok tapasztalhatták már a tél beálltát követő hideg időjárást. A telet sokan egy minden évben bekövetkező rossznak tekintik, hiszen hamar sötétedik, sötétben indul el otthonról munkába és sötétben ér haza. Ehhez társul még a csípős hideg, ami az egészségünkre is hatással lehet.

A hideg egészségre gyakorolt hatásai

Biztosan te is tapasztaltad már, hogy amikor a hideg levegő a bőrödet éri, akkor összerándulsz, megremegsz és visszakívánkoznál az ágyadba egy bögre forró tea társaságában. Azonban ez még semmi ahhoz képest, amit még okozhat a jeges fuvallat a tested minden részén, valamint a testedben egyaránt.

Könnyezés, orrfolyás, köhögés, nehéz légzés

A hideg levegő bizony a szemet és a légutakat sem kíméli, amelyek könnyedén megsínylik a téli időjárás viszontagságait. Ezek elkerülésére mindig viselj a hidegben sapkát, sálat. Az extrém hidegben, akár maszkként a szád elé is teheted a sáladat, hogy minél kevesebb fagyos levegő jusson a légutakba. Mindig öltözz rétegesen, amely megfelel az időjárásnak, tehát ha esik, ha fúj a hideg ne érhesse a bőrödet!

Súlyosabb esetben szívritmuszavar és szívtáji fájdalom léphet fel

Amennyiben ezt tapasztalod, akkor mielőbb jelentkezz egy kivizsgálásra orvosodnál, hiszen ez komolyabb problémák előjele is lehet!

Kiszáradt bőr

Kevésbé ártalmas, mind inkább csak kellemetlenségekkel jár a kiszáradt bőr. A bőr az embert a környeztétől elhatároló és megvédő külső szerve, amely komolyan megérzi, ha beáll a téli hideg. Amikor ég, húzódik, hámlik vagy kisebesedik a bőr a tested bármely részén az bizony a bőrszárazság jele, amelyet okozhatott a hideg idő is. Óvd a bőrödet azzal, hogy rétegesen öltözöl fel és a lehető legpuhább ruháidat öltöd magadra, amelyek nem irritálják azt. Ha már kiszáradt a bőr, vagy meg akarod előzni a problémát, akkor használj testápolót, amelyek típustól függően kínálnak felületi vagy mélyhidratálást.

Elfehéredett bőr, zsibbadás, izomgyengeség, ízületek duzzadása és megmerevedése

Amikor sokat tartózkodsz a hidegben, és a tested hője elkezd csökkenni, a szervezet átcsoportosítja a hőtartalékokat a belső, létfontosságú szerveid felé. Ennek köszönhetően először a végtagjaid látják kárát, hiszen a kéztől, és lábtól vonja el az energiát a tested, a végeredmény pedig az elfehéredett bőr és zsibbadás, de akár lehet izomgyengeség, az ízületek duzzadása és megmerevedése is.

Mit kell tenned, hogy elkerüld a hideg okozta bajokat?

  • Viselj a szabadban sapkát, sálat, kesztyűt!
  • Öltözz rétegesen, hóesésben pedig lehetőség szerint vízhatlan ruhákat is viselj!
  • Igyál sok folyadékot, amely nem csak nyáron, hanem télen is létfontosságú!
  • Fogyassz sok gyümölcsöt és zöldséget, amelynek magas a C-vitamin tartalma!
  • A kihűlt testrészeidet langyos vízzel melegítsd fel!
  • Az átázott ruhákat azonnal cseréld szárazra, hiszen a nedves ruha tovább fokozhatja a testrészek kihűlésének a veszélyét!
  • Ne igyál alkoholt a hidegben, hiszen az alkohol kitágítja az ereidet és megemeli a test hőleadását!
  • Mozogj minél többet, mert a mozgás fokozza a vérkeringést!
  • Mínusz 10 °C alatt csak kesztyűben érj hozzá fémtárgyakhoz a fagyás elkerülése végett!


Forrás: https://www.facebook.com/tisztiorvos/photos/a.622038267820594/2266458723378532/?type=3&theater



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön