influenza
Egészségmagazin.com   |   2017.01.02.

Mit tegyél, ha influenzás a gyerek?

Aki már átesett influenzás megbetegedésen, az pontosan tudja, hogy nem éppen móka-kacagás, még a felnőtteknek sem. A gyerekeknek viszont - különösen a csecsemőknek - még rosszabb, sőt, veszélyesebb is lehet! Az öt év alatti gyermekeknél különösen fontos, hogy a lehető leghamarabb felfigyelj a tünetekre és megfelelően kezeltesd.

reklám vége

A gyermekinfluenza megelőzése: a védőoltás

Azt mondják, az influenza legjobb kezelése a megelőzés. A vakcina megítélése és hatékonysága azonban időről-időre változik. A védőoltáspártiak szerint a legfontosabb, hogy a kisgyermekes, illetve csecsemőkorúak szülei oltassák be magukat, nehogy hazavigyék a közösségből az influenzát. Különösen fontos a hat hónaposnál fiatalabb pöttömök esetében, mert őket még nem szabad influenza elleni vakcinával beoltani. Hat és harmincöt hónapos kor között speciális, kimondottan kicsi gyerekeknek készült vakcinával, három és tizenkét éves kor között pedig a felnőtteknek kitenyésztett vakcina felével lehet beoltani a gyerekeket.

Persze a védőoltás csak egy része a megelőzésnek: legalább ilyen fontos, hogy rendszeresen, alaposan, meleg vízben kezet mossatok, helyesen használjátok a papír zsebkendőt, erre tanítsátok meg gyermekeiteket is, és messziről kerüljétek a beteg embereket.

Nagyon fontos továbbá, hogy az influenzaszezon legelejétől - vagy már korábban - figyeljetek oda az immunrendszer megerősítésére!

Megfázás vagy influenza?

A két betegség tünetei nagy hasonlóságot mutatnak, de aki tudja, hogy mit keressen, könnyedén meg fogja tudni különböztetni őket egymástól. A megfázás többnyire torokfájással kezdődik, majd megindul az orrból a váladék és becsatlakozik a köhögés. Egy szimpla megfázásnál csak 1-2 napig fennálló hőemelkedés szokott előfordulni, míg az influenza keményen kezd. Gyakori a hirtelen, nagyon magas láz, hidegrázás, fejfájás és végtagfájdalom jelentkezése. Ekkor már levertség, fáradékonyság és étvágytalanság társul mindehhez. Kicsiknél nem ritka a hasmenés és a hányinger. Az influenzánál is előfordulhat köhögés vagy torokfájás, de ez jellemzően nem a kezdeti tünet, inkább később kapcsolódik be.

Hogyan kezeld beteg gyermeked?

A 3 hónaposnál fiatalabb csecsemőknél a 38 fok feletti, 3 és 6 hónapos kor között pedig a 39 fok feletti testhőmérséklet már nagyon komoly dolog, ez esetben azonnal orvosi segítségre van szükség! A nagyobb, gyerekeknél a levertség és étvágytalanság a jele annak, hogy ideje belevágni a lázcsillapításba.

Az aszpirin nem ajánlott kisgyermekeknek - károsíthatja ugyanis a májat - kérdezd meg inkább a gyermekorvost, hogy mit javasol a pici lázának csillapítására. Nagyon fontos, hogy az orvos utasításait mindig tartsátok be, soha ne adagold gyakrabban, vagy nagyobb mennyiségben a gyógyszert, még akkor sem, ha nem megy lejjebb a kicsi láza! Ilyen esetekben nyúlj inkább a jól bevált hűtőfürdőhöz, vagy borogatáshoz, de figyelj oda arra, hogy egyik se legyen túlságosan, sokkolóan hideg. Testhőmérséklettel kezdjetek, és ha már megnyugodott, akkor kezdheted lassan hűteni, amíg szobahőmérsékletűvé nem válik a víz.

A kisgyerekeknél az influenza súlyos szövődményekkel járhat: tüdőgyulladás, szívizomgyulladás, középfül-, és arcüreggyulladás lehet belőle, ha nem kezeltetitek rendesen. Már csak ezért is fontos, hogy soha ne vedd félvállról az ilyen tüneteket, és ha kell, vidd el az orvoshoz.

Mi a teendő az influenza első napjaiban?

Mindenkinél, aki influenzával küzd, a legfontosabb az ágynyugalom. A betegség első napjaiban valószínűleg nem lesz gond az ágyban tartással, mert a gyerekek nagyon aluszékonyak ilyenkor. Mivel az influenzás betegeknek gyakran ég a szeme, ezért hanyagold az éles, hirtelen fényeket. Ilyenkor megint lehet kicsit babázni a gyerkőccel: gondoskodj róla, szeretgesd. Használd ki a ritkán visszatérő alkalmat, mert most nagy szüksége van az anyai szeretetre, ez a legjobb gyógyír! Ilyenkor a nagyobbak sem fogják kikérni maguknak hogy már nagyfiúk, vagy nagylányok. Amíg nem kezd el gyógyulni, étvágya se lesz nagyon, pedig ilyenkor elengedhetetlen az energia pótlása. Könnyű ételeket kínálj, olyanokat, amiket amúgy szeret. Nagyon fontos a folyamatos folyadék-utánpótlás: ez lehet gyógy-, vagy gyümölcstea, és leves is, ami tápláló és finom egyszerre.

Amikor javulnak a tünetek...

Amikor visszatér a gyerekbe a huncut elevenség, és nem igazán lehet az ágyban tartani, akkor már nem lesz gond. Ez általában 3-5. napon várható, ekkor kezdd el a lakás és a kis beteg közvetlen környezetének fertőtlenítését. Ágyneműk áthúzása, bútorok, kilincsek lemosása, alvós állatkák kíméletlen kimosása. Ez elengedhetetlenek ahhoz, hogy a családban más ne tudja elkapni ezt a csúnya vírust.

Fontos, hogy a gyógyszerek adagolását ne hagyd abba korábban, addig szedje a gyerkőc, amíg az orvos előírta!

A gyógyulást követő néhány napban még kicsit fáradékonyabb lesz, de ettől nem kell megijedni. Inkább örülj annak, ha este hamarabb kidől, mert így az egy hetes non- stop szolgálat után végre te is alhatsz egy jót.

Egészséges gyerkőcöket és influenza-mentes telet kívánunk!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön