egészséges életmódra nevelés
Egészségmagazin.com   |   2016.01.15.

Hogyan szoktasd rá gyermeked az egészséges életmódra?

„Bezzeg az én időmben... nem ültünk egész nap a tévé előtt, hanem kint fociztunk, fogócskáztunk!" - gondolja magában sok szülő, amikor azt látja, hogy gyermeke egész nap ki sem dugja az orrát a lakásból. Pedig egyértelmű, hogy mozogni KELL, a sport egészséges. De hogyan vedd rá gyermekedet, hogy megmozduljon? Ebben segít mai cikkünk.

reklám vége

Napjainkban a gyerekek egészen máshogy szórakoznak, mint ezelőtt 20 évvel. A technikai fejlődése révén ma már egészen újfajta lehetőségek közül is válogathatnak, ez azonban akár az egészségükbe is kerülhet. De mit tehetsz te, mint szülő?

Miért több manapság az elhízott gyerek?

Az gyermekkori elhízás nem egy újfajta probléma, csupán az elmúlt években jóval több gyermeket érint, mint azelőtt.

Bizonyára te is észrevetted már, hogy a mozgás a mostani gyerekek körében legtöbbször ismeretlen fogalom. Az internet, és azzal együtt az online játékok robbanásszerűen betörtek az életükbe, miközben az egészséges étkezések jelentősége nagymértékben csökkent.

Az elhízásban az életmódon túl természetesen a genetika is erősen befolyásoló tényező.
Bármi is legyen a háttérben, a gyermekkori túlsúly később komoly egészségkárosodáshoz is vezethet. Ha szeretnél változtatni, hogy gyermeked egészségesebb életet élhessen, akkor adunk neked pár tanácsot, amivel gyökeres változást érhetsz el.

Egészséges táplálkozás már gyerekkortól kezdve

"Nem esik messze az alma a fájától" - tartja a mondás, és ez valóban így is van. Gyermeked is úgy fog viszonyulni az étkezéshez és sporthoz, ahogy azt tőled látja. Fontos, hogy hiteles modellé válj számára, ehhez pedig érdemes néhány dolgot észben tartanod:

  • Ne várd el tőle, hogy mellőzze az édességeket, főleg ha ezt Te sem tudod betartani! Csupán kösd valamilyen különlegesebb eseményhez (Pl. jó iskolai eredmény, közös kirándulás), amikor mértékkel, de együtt hódolhattok az édes élvezeteknek.
  • A közös testmozgás nagyon fontos. Csináljatok szabadidőtökben több közös szabadtéri programot!
  • Nehéz kialakítani egy egészséges étrendet, ha a gyermeked válogatós. Kóstoltass meg vele mindent, de engedd meg neki, hogy legyen egy-két olyan étel, amelyet nem szívesen eszik meg. Törekedj arra, hogy minél több fajta ételt egyen, így a legtöbb vitaminhoz természetes úton hozzájuthat.

Szerettesd meg a sportot már óvodás korban!

Kérdés az, hogy mikortól és hogyan lehet a gyereket sportolásra bírni. A mozgásra való nevelést egészen korán is elkezdheted: már akkor, amikor már stabilan tud járni. Ha sétálni mentek, engedd, hogy veled lépegessen.

Manapság nagy divat a szülők körében, hogy már óvodás korban felkészítőről-felkészítőre hordják a gyerekeket, akik így reggeltől-estig egy teremben ücsörögnek. Ne ess túlzásba! Ez az a kor, amikor leginkább megmutathatod neki a mozgás örömét és elkezdődhet az egészséges életmódra nevelés. A túlzott elvárásokkal és versenyzésre neveléssel könnyen ellenkező hatást érhetsz el.

4 tipp, hogy megszerettesd gyermekeddel a sportot

Az elhízást alapvetően könnyebb megelőzni, mint kezelni, de akkor sem kell megijedned, ha már némi felesleget cipel a gyereked. Minden korosztály esetében más és más az, ami beválik, de az alábbi 4 tipp nagy általánosságban minden gyerekre alkalmazható:

1. Csökkentsd a TV-t és videojátékokat!

A videojátékokat teljesen kivonni a gyerekek életéből nem lehet, sőt nem is kell! Csupán határozd meg, hogy milyen rend szerint használhatja őket. Például csak a házi feladat elvégzése után, napi egy órát. Hogy könnyebben elfogadja a változásokat, helyette ajánlj közös programokat! Például elmentek ketten úszni az uszodába, vagy vedd rá, hogy kimenjenek focizni a barátaival.

2. Készíts gyermekednek egyedi edzéstervet!

Na persze nem profi testépítőkéhez hasonlóra gondoltunk! Csupán állítsd némi kihívás elé a gyerkőcöt. Például eleinte beszéljétek meg, hogy naponta körbesétálja párszor a háztömböt. Motiválhatod őt valamilyen jutalommal is, de lehetőleg ne csokival:) Később növelheted a szintet. Ha a gyermeked állatszerető, vállaljon kutyasétáltatást; észre sem veszi, hogy mennyit mozog! Ezzel nem csupán egészséges életmódra, hanem önbizalomra és feladattudatra is nevelheted őt.

3. Mindennapra iktass be némi mozgást!

Te is érezted már, hogy egy nehéz nap után hullafáradtan érsz haza? Ha ilyenkor is bevállaltad az edzést tudhatod, csak az elméd volt fáradt, nem pedig a tested. Mutasd meg neki, hogy suli után az edzés igazán üdítő tud lenni! Napi 30 perc mozgás a barátokkal, vagy a családdal, és máris megvan a kötelező minimum.

4. Keress gyerekeknek való edzőtermet és sportokat!

Ne erőltesd túl gyermeked felnőtteknek való súlyokkal, feladatokkal. Rengeteg olyan terem és park van, ahol kifejezetten gyerekekre méretezett eszközök állnak rendelkezésükre, a gyerekedzésekről nem is beszélve!

Mindig csak annyival emeld neki a nehézségi szintet, hogy az éppen kibillentse őt a komfortzónájából. Így mindig garantáltan sikerélménye lesz és fejlődni is fog.

A legfontosabb tehát, hogy figyeld a jeleket, és merj tenni, ha problémát észlelsz! A jó példa nagyon fontos.

Nem csak gyermekeden segíthetsz vele, te is fittebbé válhatsz, miközben tartalmas időt tölthettek együtt.

Egészséges életmódra nevelésre fel!

Oszd meg ezt a cikket más szülőkkel is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön