mozgásra nevelés
Egészségmagazin.com   |   2015.04.30.

A gyermekek mozgásra nevelése az iskolákban

Egy-egy általános iskolás tanuló számára a heti testnevelés órák száma éppen hogy csak a minimális szintet éri el, holott fontos lenne felkészíteni a gyermekeket a sportos életmódra, a helyes táplálkozásra és az egészségfejlesztésre minél korábban. Vannak olyan alkalmak, amikor egy-egy rendezvény ebben segíthet, így a kötelező testnevelés órák melletti tevékenységek szervezésében szülőként nem vagyunk magunkra utalva gyermekünk sportra történő nevelésében.

reklám vége

Mivel az iskolákban a sportolási lehetőségeknek több színtere van, ezért egy tanulmány az iskolák szerkezeti változásait figyelte a sportos tevékenységek vonatkozásában. A kutatás alapján pozitív változás tapasztalható az iskolák tanórai és tanterven kívüli testedzésében. Az iskolák programjai között egyre nagyobb számban vannak olyan rendezvények, melyekben a sport, az aktív játék nagy hangsúlyt kap - az iskolák programjainak 50%-a sportos -, ráadásul a szabadidős sportfoglalkozások száma és tartalma is bővült. Jellemzően a sportos programokba az iskolák bevonják a diákok családjait és az iskola környezetét is, hiszen igény mutatkozik a sportos tevékenységek növelésére mind a diákok, mind a szülők részéről. Több embert tudnak megmozgatni az iskolák, ha a programok választhatóak, kötetlenek és időben sem korlátozottak. Település szerint eltérés lehet az események jellegében, míg egy városban a környezetet próbálják bevonni a programba és különböző versenyek, versengések jellemzőek, addig falusi környezetben akkor sikeres egy rendezvény, ha az kötődik a falu közösségéhez, vagy a falu nevezetesebb eseményeihez.

Ahhoz, hogy egy-egy ilyen rendezvény ne terhelje az iskolák költségvetését, jellemző, hogy a szülők anyagi hozzájárulása is szükséges részvételi díjak formájában. A sportesemények számának növekedésével ráadásul a testnevelő tanárok szerepe is növekszik, hiszen immár a tanórákon kívül is átadhatják a sportszeretet.

A Diákolimpia fejlődése is ezt a célt szolgálja, immáron több éve rendületlenül. A fejlődésén keresztül látható, hogy a sporteseményeken való részvételhez szükséges motivációt különböző játékos gyakorlatokkal és azok versenyszerű használatával lehet legjobban elérni. Életkori szakasznak megfelelő motívumokkal lehet a versenyeket színesíteni úgy, hogy azok alkalmazása eredményes lesz. A testi készségek és képességek fejlesztése komplex feladat, egyszerre több szempontból lehet a mozgásos cselekvéseket fejleszteni, a versenyszerű játékos testmozgásoknak pedig személyiségfejlesztő hatása van, jelentősége kiemelkedő a megfelelő énkép kialakulásában és a szociális beilleszkedésben.

Ezért minden szülőnek javasoljuk, hogy figyelje az iskolai fórumokat, támogassa gyermekét, a szülői munkaközösségben vállaljon aktív szerepet, támogatva az aktív iskolai életet. Amennyiben úgy találja, hogy gyereke részéről igény lenne ennél is több mozgásra, úgy lakóhelye környezetében is nézze meg, hogy milyen sportolási lehetőség adott.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön