Miért utálják a gyerekek a zöldségeket?
Egészségmagazin.com   |   2015.05.05.

Miért utálják a gyerekek a zöldségeket?

Mi az, ami a legtöbb gyereket taszítja a zöldségekkel kapcsolatosan? Mit tehet a szülő, aki szeretné egészségesen táplálni a gyermekét úgy, hogy az el is fogadja az egészséges ételeket?

reklám vége

Alighanem minden szülő fontosnak tartja, hogy a gyermekét egészséges ételekkel etesse, megfelelően táplálja. Azt is mindannyian tudjuk, hogy az egészséges táplálkozás alappillérét képezik a zöldségek, ezért igyekszünk ezeket gyermekeink étrendjébe is beépíteni. Sajnos azonban a legtöbb gyerek nem kifejezetten díjazza a zöldségeket, sőt, néhányan kimondottan utálják őket, nem hajlandóak megenni. Alábbi cikkünkben megpróbálunk segítséget nyújtani a szülőknek ahhoz, hogy megértse gyerekét és segítsen neki örömmel táplálkozni egészségesen is.

Megeszed, mert kell!

Ez az a mondat, ami a legtöbb gyerekből ellenállást vált ki. A gyerekekben nincsen semmiféle „program", ami arra lenne beállítva, hogy ne egyék meg a zöldségeket. A legvalószínűbb magyarázat arra, hogy miért ez a nagy ellenállás mégis, az az, hogy rosszul van nekik tálalva a dolog - szó szerint és átvitt értelemben egyaránt. A legtöbb szülő ugyanis sokszor elmondja, hogy a zöldségeket meg KELL enni, mert egészségesek. És bizony rengeteg esetben ez a kényszer az, ami kiváltja az ellenérzést. Ne tudatosítsuk a gyerekben, hogy a zöldségeket bizony meg kell enni - tálaljuk őket a legnagyobb természetességgel, mint bármilyen más ételt, így nem fog belőle dacot, ellenkezést kiváltani.

Apró trükkök, ha nem szívesen eszik zöldséget a gyerek

Ha már fennáll a probléma, és a gyerek elutasítja az egészséges ételeket, apró trükkökkel rávehetjük, hogy mégis hajlandó legyen őket megenni. És itt jön a képbe a tálalás a szó szerinti értelemben: lehet a zöldségeket, gyümölcsöket is úgy tálalni, hogy azok vonzók legyenek. Jó módszer lehet az, mikor az anyuka úgy veszi rá a gyerekét a zöldségek elfogyasztására, hogy például egy mosolygós arcot rak ki a spenótból: két karika főtt tojás a szeme, és főtt krumpliból a szája. Ilyen apróságok is sokat számítanak. Bármilyen zöldséggel, gyümölccsel „játszhatunk" így: ha a külseje vonzóbb, máris szívesebben fogja a gyerek megenni.

A pozitív példa

A gyerek a közös asztalnál pontosan látja, hogy ki-mit eszik és milyen kedvvel. A sok pürésített főzelék, gyümölcspép mit sem ér, ha mi nem vagyunk hajlandóak megenni és az asztalon ott sorakozik az illatos bolognai spagetti, amelyet családunk többi tagja átszellemült arccal fogyaszt. Ezért próbáljunk olyan főzeléket készíteni, esetleg krémleveleseket, amelyet az asztalnál ülök mind megesznek és vegyük rá idősebb családtagjainkkal, hogy ugyanolyan örömmel egyék azt, mintha a legfinomabb étel lenne a világon.

Étteremben, speciális alkalmak

A legjobban úgy tudjuk gyerekünket elcsábítani a kevésbé egészséges fogások irányába, ha az étterem gyerekmenüjéből rendelünk. Ugyanis legtöbb esetben spagetti, rántott hús szalmakrumlival és gyerekpizza a választék, esetleg melegszendvics. Jobban járunk, ha egy ízletes salátából, grillezett zöldségekből álló tálat kérünk fél adagban, vagy ha nincsen olyan lehetőség az adott fogásnál, úgy vállaljuk be a felét és kérjünk egy plusz tányért.

Persze néha bűnözhet is a csemeténk, azonban fontos, hogy az ilyen alkalmakat ne érezze különlegesnek, ne hangoztassuk neki, hogy most valóban finomat kap, ugyanis ekkor az adott fogás felértékelődik a szemében. Speciális alkalomnak tartja, ha egy családi móka után elvisszük a mekibe, mert azt összeköti a kikapcsolódással és örömforrásként tekint majd rá, amit minél többször meg akar majd ismételni és az ünnepi fogásoknál is legyen hangsúly az egészségen.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön