egészséges nassolnivaló
Egészségmagazin.com   |   2017.04.07.

Egészséges nassolnivaló tavaszra

A tavasz az újjászületés évszaka, hiszen ilyenkor ébred fel a természet a téli álomból. Kapj te is új erőre, töltsd fel a vitaminraktáraid! Itt az ideje olyan ételeket enni, amik igazán felfrissítenek. A mai ajánlatunk: 6 egészséges nassolnivaló tavaszra.

reklám vége

Tudod, mikor voltak a legnagyobb járványok és a legtöbb éhezés a történelem során? Ha a télre tippeltél, tévedsz. Bár olyankor hideg van, röpködnek a mínuszok, és ha hó is esik, végképp megbénulhat minden, de hagyományosan mégsem az a legínségesebb időszak. Télen ugyanis még kitartanak az őszi készletek. Tavaszra azonban a legtöbbször teljesen kifogy a kamra.

Ugyanez a helyzet a szervezeteddel is. A tél végére gyakran teljesen kimerül, ami nem csoda: bár finomak a téli ételek, azért ilyenkor már mindenki vágyik egy kis friss zöldségre és gyümölcsre. De melyek a legjobbak?

1. Spárga

Nálunk épp reneszánszát éli ez a különleges zöldség, amit XIV. Lajos a királyok eledelének nevezett. Nos, az összetevőit tekintve valóban az: kevés zsír, sok rost, rengeteg vas, B- és C-vitamin van benne. Ráadásul sokféleképpen elkészítheted: sütve, levesben főzve, grillezve egyaránt finom. ezek miatt kiváló egészséges nassolnivaló tavaszra.

2. Borsó

A zsenge zöldborsó a legkedveltebb zöldségek egyike, hiszen sokféleképpen felhasználható: köretként, főzelékként, salátában, vagy akár feldolgozva. A borsófélékben sok a növényi protein van, ezért remek alternatívák, ha kevesebb húst szeretnél enni, ráadásul sok bennük a B-vitamin és a cink is.

3. Retek

A harsogóan lila retek az egyik legjobb tavaszi zöldség: nemcsak szép, de C-vitaminban gazdag, kalóriában viszont szegény. Sokféle fajta létezik, vannak csípősebb, de egészen zsenge típusok is. A retek nem csak finom és egészséges, de viszonylag sokáig eláll, és íze mellett különleges színével is feldobja a tavaszi menüdet.

4. Lóbab

Ez a növény igaz jolly joker: olyan ősi, hogy már a rómaiak is használták, és olyan univerzális, hogy állatok és emberek egyaránt fogyaszthatják (és fogyasztják is). A felhasználása is sokrétű: fiatalon a héjával együtt kiváló összetevője a főzelékeknek és salátáknak, később pedig a hagyományos tarkababhoz hasonlóan működik. Sok benne a B1, B2 és C-vitamin, de fehérjében, keményítőben és antioxidánsokban is gazdag.

5. Articsóka

Nálunk az elmúlt években kezdett elterjedni ez az érdekes nevű zöldségfajta, ám máshol már évszázadok óta használják. Köretként, krémesítve, salátában vagy levesként egyaránt elkészíthető, sok benne a kálium, a magnézium, a vas, és a folsav is.

6. Rebarbara

Ha ettél már rebarbarás pitét, akkor tudhatod: ez a gyümölcsként működő zöldség ínycsiklandozóan finom, és a színe is gyönyörű. Inkább süteményekben és salátákban használják, de készül belőle szörp is. Mivel édeskésebb, ezért kiváló egészséges nassolnivaló, ha valami édesebbre vágysz. Magas C-vitamin, mangán- és káliumtartalma pedig segít feltölteni lemerült energiaraktáraidat.

Az a jó a tavaszi zöldségekben és gyümölcsökben, hogy legalább olyan színesek, mint amilyen egészségesek. Könnyű rávenni magadat arra, hogy feldobd velük az étrended, hiszen már külsejükkel is kínálják magukat, azt üzenve: „(v)egyél meg, mi segítünk feltölteni energiával!" Ne habozz, engedj az egészséges nassolnivaló csábításának! A szervezeted hálás lesz érte.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön