zeller
Egészségmagazin.com   |   2016.10.31.

Mire jó a zeller? Válasz+recept a cikkben

A zeller ronda és finom, manapság elhanyagolt zöldség, pedig kellemes, fanyar íze mellett még a szervezetünknek is hasznos. Elengedhetetlen összetevője a bab-, és húsleveseknek, no meg persze a bloody marynek. De tudod, hogy mi mindenre jó még? És azt, hogy hogyan kell fogyasztani igazából? A cikkben eláruljuk, sőt, még egy lélekmelegítő zellerkrémleves-receptet is megosztunk!

reklám vége

Miért jó, ha zeller kerül az asztalra?

Legfontosabb tulajdonságai közé tartozik, hogy tisztítja a vesét és a májat. Kevés benne a kalória, de sok benne a szerves nátrium, foszfor és vas is, vagyis diétázóknak is kiváló, hozzájárul a szervezet egyensúlyához.

Állítólag afrodiziákumként is működik - bár ezt még a tudomány nem támasztotta alá - és egyes népi gyógyászati írások azt állítják, hogy a vesehomokot is ki tudja hajtani. Bevalljuk, ezt még nem teszteltük...

Viszont mint mindennél, itt is igaz, hogy nem szabad átesni a ló túloldalára: ha probléma van a veséddel, inkább ne tedd a zellert a diéta fő elemévé, mert nagy mennyiségben árthat is.

Kicsi zellerismeret

Tudtad, hogy többféle zeller van? Nálunk inkább a nagy gumós, vékonyabb szárú zellert termesztik, ezt szoktuk a levesbe tenni. Ennél a fajtánál vásárlás előtt érdemes kicsit közelebbről szemügyre venned a szárat, mert innen derül ki, hogy friss-e a zöldség. Javasolt megnyomkodni a gumót is, ugyanis ha ez puha, akkor belül vagy rothadt, vagy szivacsos: egyik se jó. Viszont ha már hazavitted, és otthon veszed észre, hogy szivacsos, nem muszáj kidobnod: ettől még ehető, csak kevésbé gusztusos az állaga.

A zeller sajnos hajlamos a rothadásra, ezért fontos, hogy száraz, hűvös helyen tárold: ha nincs kéznél egy pince, akkor hámozd meg, vágd fel darabkákra, és fagyaszd le a mélyhűtőben, így mindig lesz friss zeller a levesekbe.

A másik népszerű típus a szárzeller, aminek a szára vastag és húsos. Ennek a szárát, és nem a gumóját esszük, mert az kicsi és tele van gyökérrel. A szárzeller úgy „készül", hogy a szegény növényt átverik a gazdák: jól betakarják földdel, így késztetve, hogy minél hosszabb szárat növesszen. Ennek a fajtának az előnye, hogy a fentieken túl még rengeteg C-vitamint is tartalmaz, ezért különösen hasznos a téli hónapokban.

Hogyan fogyasztható a zeller?

  • A zeller nyersen a legegészségesebb. Tedd salátába, levesbe, gyümölcsökkel bekeverheted turmixnak, vagy csinálhatsz zellersót is ételízesítéshez.
  • Vékony csíkokra vágva, a vegyes salátába keverve remekül feldobja az ételt. Készíthetsz zellerkrémet is, amit előételnek, kenyérfalatkákra kenve kínálhatsz.
  • Ha a veseműködésedet szeretnéd felpörgetni, akkor a zeller kiszárított levelét forrázd le teának. Nem lesz finom, de a vízhajtás és a tisztítás érdekében le lehet azért nyelni ezt is:).
  • Baráti összejövetelek alkalmával a mártogatósok mellé kínálj szárzeller zöldet is, illetve keverőkanálnak, dekorációnak és extra vitaminnak is használhatod a bloody mary koktélba.

Lélekmelegítő zellerkrémleves recept

zeller és zellerkrémleves

Minél hidegebb és sötétebb az idő, annál jobb érzés elkanalazni egy-egy tányér, forró levest. Ez a finom és lélekmelegítő zellerkrémleves átmelegít a hideg őszi éjszakákon, táplál, és a lelkedet is feldobja!

Annak érdekében, hogy ne legyen nagyon durva zeller íze, krumplival készül a zellerkrémleves.

  1. 1 nagyobbacska zellert és 3 krumplit hámozz meg, és kockázd fel. Fogj egy akkora fazekat, amiben el fog férni 1,5- 2 liter alaplével együtt.
  2. Dobj vajat a fazékba és olvaszd fel. Amikor már sistereg, mehetnek bele a kockák. Sózd, borsozd, keverd meg alaposan és tegyél rá fedőt. 
  3. Időnként ránézve és átkeverve addig dinszteld, amíg puha nem lesz. Ekkor szórj rá 2 evőkanál lisztet, vagy keményítőt, és mehet rá a 1,5 liter csirke alaplé. Ha nincs kéznél igazi húsleves alaplé, ne ess kétségbe, ennyi vízbe dobj egy, esetleg két húsleves kockát. Nem ugyanaz, és kevésbé egészséges, de a szükség törvényt bont, az íze pedig így is finom lesz! 
  4. 10-15 percet főzd a levest, majd indulhat a turmix. 
  5. Ha összeturmixoltad, add hozzá a 1,5 dl tejszínt. Ha túl sűrűnek találod, hígítsd vízzel.
  6. Összerottyan, és már kész is. Tálald petrezselyemzölddel, zsemlekockával, sajtreszelékkel és a családod megnyalja mind a tíz ujját!

Jó étvágyat és jó egészséget kívánunk! Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön