kelkáposzta
Egészségmagazin.com   |   2016.04.16.

6 ok, amiért több kelkáposztát kell enned

Tudtad, hogy a kelkáposzta igazi joker a zöldségek között? Könnyen elérhető, olcsó és rengeteg különböző étel készíthető belőle. A tudósok pedig folyamatosan újabb és újabb egészséges tulajdonságait fedezik fel. Bár sokan ódzkodnak tőle, íme 6 ok, amiért te is meg fogod szeretni a kelkáposztát!

reklám vége

A kelkáposzta régóta fontos eleme az európai konyhának, sokféle étel készül belőle világszerte. Ennek ellenére sokan gondolják azt, hogy a legkedveltebb zöldségek toplistáján nem a kel szerepelne az első helyen, sajátságos ízét sokan nem szeretik. Pedig a jól elkészített kelkáposzta nagyon egészséges, és igenis finom!

6 ok, amiért jó a kelkáposzta

1. A kelkáposzta igenis népszerű

A Washingtonban található a Center for Science in the Public Interest (CSPI) non-profit szervezet, amely a biztonságos és egészséges élelmiszerekért harcol. A CSPI a közelmúltban készített egy felmérést a legkedveltebb zöldségekről, és ezek alapján a 84 versenyzőből a kelkáposzta végzett az élen!

2. A kelkáposzta rengeteg vasat tartalmaz

A vashiányban szenvedőknek (akik olyan tünetekkel szembesülhetnek, mint a vérszegénység, gyengeség, szédülés, szívritmus-zavarok) az orvosok régóta ajánlják, hogy fogyasszanak sok kelkáposztát, hiszen több vas van benne, mint például a marhahúsban.

Rendszeres fogyasztásával a szervezet teljes vas-szükséglete biztosítható, ami tinédzserkorban különösen fontos lehet, mert a fiataloknak a mentális fejlődéshez sokkal több vasra van szükségük, mint a felnőtteknek.

3. A kelkáposzta segít csökkenteni az LDL-koleszterin szintjét

A közül (a másik a HDL) az alacsony sűrűségű (Low Density Cholesterol, innen ered a rövidítés) koleszterin a „rosszfiú", ez hajlamos lerakódni az érfalakban, ami magas vérnyomáshoz, vérrögképződéshez és szívrohamhoz is vezethet.

A kelkáposzta viszont serkenti az epesav termelődését, ami pedig az LDL-koleszterin csökkenését idézi elő.

Ha fogyni akarsz, a kel remek alapanyaga lehet egy kalóriaszegény, de tápanyagokban gazdag diétának! 100 gramm kelkáposztában mindössze kb. 27-30 kcal van, viszont sok C-vitamin, vagyis biztosan nem ettől fogsz elhízni. Egy bögrényi nyers zöldségben 5 gramm rost, 3 gramm fehérje (protein), rengeteg vitamin és ásványi anyag található, de zsír egy árva milligramm se!

4. A kelkáposzta segít a másnaposság leküzdésében is

Húzós volt az esti buli és szeretnél minél előbb kijózanodni? A kelkáposzta ebben is segít! Az oregoni Linus Pauling Intézet egyik kutatása szerint a káposztában található glükozinolát tele van kénnel. A kén segít működésbe hozni a májban lévő lebontó enzimeket, így a szervezetünk könnyebben és gyorsabban tud megszabadulni az alkoholtól.

5. A kelkáposztában több kalcium van, mint a tejben

Ráadásul kevésbé allergén, és a laktózérzékenyek is fogyaszthatják.

Egy kutatás szerint a kelkáposzta képes fedezni egy ember napi kalcium-szükségletét, ami kismamák, gyerekek és idősebb hölgyek esetében kimondottan fontos, hiszen ezzel meg is előzhetik a csontritkulást.

6. A kelkáposzta a szürke hályog ellen is képes felvenni a harcot

Bár a szürke hályog - a zöld hályoggal ellentétben - gyógyítható, mégsem tekinthető kellemes betegségnek, hiszen fokozatosan, folyamatosan homályosítja el a beteg látását, és végül műtéttel győzhető csak le. De ki akar műtétet, ha nem muszáj?

Ha rendszeresen eszel kelkáposztát, azzal sok luteint és zeaxantint is beviszel a szervezetedbe, ezek az anyagok pedig a szürke hályog ádáz ellenségei, a szemednek viszont jó barátai.

Gondoltad volna, hogy a jó öreg, mindenki számára ismert kelkáposztának ennyi jótékony hatása van? Ráadásul az sem igaz, hogy a belőle készült ételek unalmasak lennének, hiszen az internet ma már tele van jobbnál-jobb kelkáposzta-recepttel.

Ugye te is kedvet kaptál hozzá? Oszd meg ezt a cikket másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön