Egészségmagazin.com   |   2017.10.03.

Hogyan vedd rá a gyereket, hogy zöldséget (és gyümölcsöt) egyen?

Minden répakocka után úgy érzed, megnyertél egy csatát? A gyerekek néha nem tudják, mi a jó nekik... Hogy a háborút is megnyerd végül, adunk néhány tippet és tanácsot, hogy hogyan vedd rá a gyereket a zöldség- és gyümölcsevésre.

reklám vége

Miért nem eszi meg a gyerek a zöldségeket?

Neked lehet, hogy tökéletes ízvilágú és ínycsiklandó a saláta, neki meg lehet, hogy egyszerűen nem szimpatikus. A kisebb gyerekek sokszor nem tudják megfogalmazni azt, hogy miért nem szeretnék elfogyasztani azt a bizonyos répát, vagy brokkolit, esetleg barackot. Vannak gyerekek, akik az állagot, vannak, akik a színt, és vannak, akik az ízt utálják zsigerből. Olyan gyerek is akad, aki csak lusta rágni. Szerencsére, majdnem mindenre van áthidaló megoldás és végén még meg is szeretheti a spenótot, akkor is, a főzeléket még a kedvenc plüss állata kedvéért sem ette meg soha.

1. tipp, hogy a gyerek zöldséget egyen: változtasd meg az állagát!

Szereti a krumplipürét? Pürésíts bele más párolt zöldséget is! Nagyon jól érzi magát a krumplipürében a póréhagyma, édesburgonya, sütőtök és a zeller is, ha kicsit megpárolod, vagy megsütöd.

Tulajdonképpen bármilyen főtt, párolt zöldséget hozzápépesíthetsz. Kezdetnek nagyobb százalékban legyen a krumpli a pürében és kevéske a másik, majd ha már többedik alkalommal elfogyasztotta jóízűen, akkor lassan cserélheted az arányokat.

Ugyanebbe a kategóriába tartoznak a krémlevesek, amit a legtöbb gyerek csak úgy lapátol befelé. Így könnyebben csúszik a gomba, spárga, sütőtök, brokkoli, csemegekukorica, zöldborsó és sárgaborsó, de bátrabb szülők próbálkozhatnak cékla- esetleg fokhagymakrémlevesekkel is. Ezekre szórhatsz krutont, levesgyöngyöt vagy zsemlekockákat, rajzolgatthattok rájuk hidegen sajtolt olajjal - a tökmagolaj például szép zöld, nagyon izgalmas vele firkálni! És persze a gyümölcsök sem maradnak ki a mókából: a friss, illatozó eper, málna, sárga-, és őszibarack, szilva, körte és alma nagyszerű alapanyagok, amikből fahéjjal, és botmixerrel csodálatos dolgok alkothatók. A krémlevesek elkészítése azért is zseniális, mert a hozzáadott tejföl, vagy főzőtejszín plusz ízt is ad, ami még az alapanyag ízét is jótékonyan elfedi.

2. tipp, hogy a gyerek zöldséget egyen: le a husi egyeduralkodásával!

Vannak vércse típusú emberek, akiket csak húsokkal lehet jóllakatni, és ez alapvetően nem baj. Ugyanakkor viszont fontos, hogy a zöldségekben és gyümölcsökben található vitaminra szüksége van a szervezetnek, főleg a növésben lévőnek! A megoldás itt a bolognai spagetti lehet, mert a gyerekek általában odáig vannak érte. És tudod, mit lehet benne prímán elrejteni? A párolt zöldséget. Annyi a trükk, hogy le kell reszelni. Észre sem fogja venni a bolognaiba főzött sárgarépát, cukkinit, de elfér benne a borsó és a kukorica is (természetesen ezeket nem kell reszelni:)).

3. tipp, hogy a gyerek zöldséget egyen: a sajt hatalma

Főzőtejszínben olvassz fel reszelt sajtot, ehhez keverj hozzá a párolt zöldséget, sült húsokat, tésztát. Szórd meg a tetejét még egy kicsi maradék sajttal, hogy senki se lássa az összetevőket, és hallgasd a boldog csámcsogást!

4. tipp, hogy a gyerek zöldséget egyen: a rejtőzködő zöldségek

Ez kicsit időigényesebb, de annál nagyobbat durran! Süss zöldséges-húsos pitét, de ne mondd el a vércsecsaládnak, hogy abban bizony zöldség is van, elég, ha azt tudják, hogy húsos pite illatozik a tányéron.

Ennél egyszerűbb, ha mindezt sós palacsintával csinálod meg. Nagyon finom tud lenni a kapros-túrós, és a spenótos palacsinta is. Ha a palacsintát a szokványos édes tésztával készíted, akkor pudingba darabolt gyümölccsel is megtöltheted. Egyébként is a pudingba és a zabkásába majdnem minden gyümölcs elrejthető: főzd meg a hagyományos módon, és dobáld bele a meghámozott és felaprított gyümölcsöket. Az édes íz elfed minden turpisságot.

5. tipp, hogy a gyerek zöldséget egyen: mesélj neki!

Mindig legyen az új, várhatóan nehezen befogadható ételek mellé valami mese. Túl nagyot azért ne lódíts, elég annyi például, hogy a spenótos tészta történetesen Fradi tészta, vagy Hulk is a kelbimbótól lett ilyen erős. Értelemszerűen ez csak kisebb gyerekeknél válik be, a kamaszok gyorsabban fogják kiguglizni a választ, mint hogy kimondhatnád: a nagy mennyiségű gamma-sugárzás okozza Hulk szupererejét.

Szinte biztosak vagyunk abban is, hogy a panírozott és bundázott ételeket is a tartalom eldugása miatt találták ki anno a leleményes anyák. Mi, szülők nagyon kreatívak tudunk lenni, ha gyermekeink kiegyensúlyozott táplálkozásáról van szó, ugye?



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön