egészségfejlesztés, egészségre nevelés
Egészségmagazin.com   |   2015.03.17.

Egészségre nevelő projektek indulnak országszerte

Sokan egészségtelennek tartják Magyarországot az étkezési szokások, a zsíros és fűszeres ételek miatt. Általános vád, hogy az emberek keveset mozognak, az elfogyasztott táplálékot nem hasznosítják megfelelően. Azonban 2015. március elején kettő, két különböző korosztály egészségnevelését előtérbe helyező programot is bemutattak hazánkban. Ezeknek köszönhetően várhatóan a gyerekek és a dolgozó emberek is egészségesebben élnek majd, jobban odafigyelve a mindennapi mozgásra és a táplálkozásra.

reklám vége

Egészségre nevelés az iskolákban

Nem lehet elég korán kezdeni az egészségre nevelést, hiszen a gyermekek életét nagyban befolyásolja a családi környezet. Az egyre gyarapodó, egészségtelen táplálkozás és mozgáshiány okozta betegség miatt, az iskolákban évek óta fontosnak tartják az egészségfejlesztést. Az évek során egyre több kezdeményezés, sportverseny, egészségnap, közös főzés során igyekeztek megmutatni a megfelelő életvitel fontosságát. Egy sikeres pályázatnak köszönhetően, 2015-ben nagy forrás áll a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) rendelkezésére, amelyből finanszírozható a különböző programok megszervezése.

A KLIK március eleji közleményében jelentette be a szeptember végéig tartó projektet, amelynek során több mint 3,5 milliárd forintos uniós támogatásból teljes körű iskolai egészségfejlesztésre kerül sor Magyarországon. A program célja az egészséges életmódra nevelés és a sport népszerűsítése az ország 288 iskolájában, amit a gyerekek aktív részvételével és gyakorlati tapasztalatok megszerzésével tesznek érdekessé.

A különböző egészséggel kapcsolatos programok - pl. ivóvízfogyasztás népszerűsítése - mellett, országszerte 162 alkalommal rendezik majd meg a „Hétpróbát", amelyek a közös sportélmények megszerzésével igyekeznek a gyerekeket a mindennapos testmozgásregéa ösztönözni.

Az egészségfejlesztés a munkahelyeken

Európában a munkavállalók negyede számol be arról, hogy stressznek van kitéve, illetve a munkája káros hatással van az egészségére. Az európai adatok szerint közel 146 millió táppénzes napja gyűlik össze az embereknek, ami 15 ezer egészséges ember pályakezdéstől a nyugállományig terjedő teljes munkaidejének felel meg. Éppen ezért mind a munkáltatóknak mind a dolgozóknak érdeke, hogy mindezt inkább az egészség jegyében töltsék.

Egy felmérés szerint Magyarországon a táppénzes napok számának 60 százaléka mozgásszervi megbetegedésekkel függ össze, míg más európai országokban ez az arány csupán 48 százalék. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet a problémát felismerve az Egészségkommunikációs Központon keresztül indít ingyenes kampányt hazánkban. Az Egészségedre! Mókuskerék helyett című program célja játékos formában ösztönözni a dolgozókat az egészségesebb életre, bebizonyítva, hogy a jobb közérzet eléréséért akár napi néhány perc alatt is sokat tehetünk a munkahelyünkön.

Március 10-től 3-7 fős csapatok regisztrálását várják az április elseje és június harmincadika között rendezett projektre. A három hónap alatt hetente különböző, a mindennapokba beépített, illetve havonta egy nagyobb felkészülést igénylő feladat vár a csapatokra. Ez idő alatt a lelki egészséggel, a mozgással és az egészséges táplálkozással összefüggő tennivalói lesznek a jelentkezőknek. (További részletek: http://mokuskerekhelyett.blog.hu/)

Bár Magyarországot az egészségtelen országok között tartják számon, azonban közösen tehetünk érte, hogy ez másképp legyen. A különböző egészségrefejlesztéssel foglalkozó projektek segítségével kicsik és nagyok is megismerkedhetnek a kiegyensúlyozott élet előnyeivel és eszközeivel, így mindenkire várnak az egészégtől kicsattanó hétköznapok.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön