szúnyogok ellen, szúnyog
Egészségmagazin.com   |   2016.06.30.

9 tuti tipp a szúnyogok ellen – kertbe és lakásba

Itt a nyár, itt a jó idő, és végre kimehetünk a szabadba! De vigyázz, mert a szúnyogok, ezek a kis, bosszantó, szárnyas vérszívók megkeseríthetik az estédet. A most következő cikkből kiderül, mit tehetsz a szúnyogok ellen a kertben, és mit a lakásban.

reklám vége

Bár nyáron a frekventált helyeken (például az üdülőövezetekben) rendszeresen végeznek szúnyogirtást, ez nem mindenkinek jelent megnyugvást: ha nem ilyen helyen élsz, akkor fújhatod a dolgot, meg persze magadat is.

Az Európai Unió törvényei szigorúan szabályozzák az irtószereket, mivel a nálunk évtizedekig használt kémiai vegyületek egy része nemcsak a szúnyogokra káros, hanem a méhekre és az emberekre is. Régen ezért kellett mindig bemenni a házba, ha jött a permetező repülő.

A jelenleg engedélyezett irtószerek kevésbé károsak a környezetre, de a szúnyogokat sem pusztítják olyan intenzitással, így itt az ideje, hogy te magad is tegyél azért, hogy a saját környezetedben kevesebb szúnyog legyen!

9 tipp szúnyogok ellen

Vannak olyan módszerek, amelyekkel a körülötted lévő kis vérszívó szörnyetegek számát radikálisan csökkentheted, ez pedig jóval hatékonyabb, mint a szúnyogriasztó gyertya, vagy a rémes szagú, ragacsos riasztóspray-k.

A legjobb módszer a megelőzés, egyfajta születésszabályozás: azt fogod megakadályozni, hogy egyáltalán megszülethessenek, illetve kifejlődhessenek szúnyoglárvák. Ezt legkönnyebben úgy lehet elérni, hogy minden olyan vízfelületet letakarsz, aminek nem kell nyíltan lennie. A szúnyog lárvái vízben élnek, és legtöbbször a ház közvetlen közelében születnek. Miért hagynád ezt, ha tehetsz is ellene?

1. A szúnyogok ellen tüntess el minden olyan kacatot a kertből vagy a teraszról, ami fölösleges esővizet foghat fel: régi autógumikat, tálakat, cserepeket. Az esővíz gyűjtésére ma már remek, olcsón beszerezhető fedeles hordók léteznek, amikbe ráadásul a falevelek sem esnek bele.

szúnyog, szúnyogok ellen

2. Mindig tartsd tisztán a vízelvezető árkokat és az ereszcsatornákat, a lappangó, meleg víz ugyanis valóságos szúnyogtenyészet.

3. Ha csöpög a kerti csap, itt az ideje megjavítani: ezzel nem csak spórolsz, de a tócsák képződését is megakadályozod.

4. Amennyiben szoktál kitenni itatótálkát a madaraknak, a kutyusnak vagy a cicusnak, cseréld gyakran bennük a vizet, így megszüntetheted a szúnyoglárva-óvodát.

5. Minden olyan felületre figyelj, ahol eső után hajlamos összegyűlni a víz: a vödrökben se álljon fölöslegesen, és a tűzifa-, medence-, vagy autótakaró ponyvát is tedd tócsamentessé.

6. Ültess illatos gyógynövényeket oda, ahol nyaranként ücsörögni szoktatok a barátaiddal! A citromfű, a kakukkfű, a rozmaring mind olyan növények, amelyek jellegzetes szaga megzavarja és elriasztja a szúnyogokat. Ha nincs kerted, de a lakásban gyakori a szúnyoginvázió, az ablakba, vagy a balkonra is ültethetsz ilyen növényeket, így nem lesz kedvük berepülni az ablakon.

7. A kakassarkantyú nevű növény nagyon szépen néz ki fehéres szélű levélkéivel, kámforhoz hasonlatos illata az ember számára egyáltalán nem kellemetlen, a szúnyogokat viszont hatékonyan elűzi.

8. Minél hamarabb javítsd meg a szúnyoghálókat, cseréld ki a szakadt darabokat, ragaszd be a lyukakat. A szúnyogok az ember által kibocsátott hő, és szén-dioxid alapján tájékozódnak, és könnyen meg fogják találni a „rést a pajzson".

9. A lakáson belül az a legjobb, ha olyan, illatozó dolgokkal veszed körül magad, amiket te élvezel, a vérszívók szaglását azonban megzavarja. Az őrölt szegfűszegből készített párnácska, vagy az egész változatával teletűzdelt citrus például kiváló erre.

Ezek nyilvánvaló apróságoknak tűnhetnek, amikre első hallásra sokan csak legyintenének, mondván: „Mit számít az a néhány kis tócsa?!" Ám az igazság az, hogy sok kicsi sokra megy, és a legtöbb szúnyog bizony éppen ezekben a félreeső helyen lévő, elhanyagolt vízgyűjtőkben fejlődik ki.

Ha minimumra csökkented a ház körüli fölösleges vízfelületek nagyságát, és maximálisra növeled az illatos, szúnyogriasztó növények mennyiségét, meg fogsz lepődni, mennyivel kevesebb szúnyog talál meg a nyár során!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön