zika, zika-vírus
Egészségmagazin.com   |   2016.03.27.

Hatalmas áttörés a Zika-vírus kutatásában

Néhány hónapja robbant a Zika-bomba, egyre több megbetegedésről érkezett hír Latin-Amerikából. A vírus egyes helyeken már járvánnyal fenyegetett, a kórokozót turisták Európába is behurcolták. Az ellenanyag elkészültétől még mérföldekre vagyunk, de nemrég sikerült azonosítani a vírus teljes genetikai kódját, ami hatalmas lépés lehet a betegség gyógyításához.

reklám vége

A Zika-vírus nagy ijedtséget okozott világszerte, hiszen a Riói Olimpia helyszínén, Brazíliában is felbukkant a kórokozója, és sok embert megfertőzött. A hatóságok nem is tudtak igazán hatékonyan harcolni ellene, hiszen a Zika is a szúnyogok által terjesztett betegségek közé tartozik - a trópusi országokban pedig rengeteg van ezekből a vérszívókból. Az érintett országok - jobb híján - azt tanácsolják az embereknek, hogy minden módszerrel , a nők pedig próbálják elhalasztani a gyermekvállalást, amíg csökken a veszély.

A problémát még az is fokozta, hogy a moszkitók elleni leghatásosabb irtószerről kiderült, hogy a környezetre és az emberre is veszélyes, ezért betiltották, amit pedig helyette használni tudnak, nem bizonyul elégnek.

A önmagában nem tartozik a legveszélyesebb betegséget okozó kórokozók közé, mégis kiemelt figyelem jut neki, hiszen a terhes nők magzatait szinte minden esetben károsítja, az így született csecsemők többsége súlyos fejlődési rendellenességgel jön a világra.

A tudósok és kutatók szinte azonnal elkezdték a kutatást az ellenanyag előállítására, ám a gyógyszer kifejlesztéséig .

Hatalmas áttörés a Zika-vírus kutatásában

A Zika-vírust nagyon nehéz azonosítani. Nem tudjuk, miért lappang évtizedekig, majd miért bukkan elő hirtelen a „semmiből", és kezd hirtelen terjeszkedni. A gyanús eseteknél a tesztek eleinte nem mutatják ki, hogy Zikáról van-e szó. A tünetek ráadásul nagyon hasonlóak a többi szúnyog által terjesztett betegségéhez, mint amilyen például a malária, így nehéz egyértelműen meghatározni a kórt.

A mai napig nem tudjuk pontosan, mi az összefüggés a vírus működése és a magzat agykárosodása között. Hogyan okozza a bajt? Ha pedig nem értjük a folyamatot, akkor beavatkozni, és megakadályozni sem tudjuk.

A kutatók azonban most hatalmas lépést tettek előre: Suriname-ban, Francia Guyanában a Pasteur Intézet munkatársainak egy elhalt magzatból sikerült kinyerniük a vírust, és így feltérképezték a teljes genetikai állományát.

A teljes genommal a munka és a vírus fertőzési módjának megismerése sokat haladhat előre, és megtudhatjuk végre, van-e komoly okunk a világjárványtól tartani vagy sem.

A Zika-veszély még nem múlt el!

Az egészségügyi szervezetek mindenesetre továbbra is fenntartják a figyelmeztetésüket: tájékozódj, ha olyan országba akarsz utazni, ahol bizonyítottan fertőzött a Zika. Amíg nincs oltóanyag, a legtöbb, amit tehetsz, hogy megpróbálod távol tartani magadtól a szúnyogokat, . Így egyébként nemcsak a Zikától óvod meg magad, hanem a többi, szúnyog által terjesztett betegségtől is, amelyek sokszor súlyosabbak, mint a mostani pánikot okozó vírus-társuk: a malária, a sárgaláz és a Dengue-láz évente több ezer ember halálát okozza.

A mostani felfedezés közelebb visz mindet ahhoz, hogy a Zika ne csatlakozzon rosszhírű társaihoz.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön