zika, zika-vírus
Egészségmagazin.com   |   2016.01.30.

Zika-vírus: világméretű járvány fenyeget?

A félelmetes kór egyre csak terjed. A WHO legfrissebb jelentése szerint több mint valószínű, hogy a közeljövőben a vírus az amerikai kontinens minden részén megjelenjen. Úgy tűnik, hogy a Dél-, Közép-, illetve Észak-Amerikában élőknek is van okuk a félelemre. Mi az a Zika-vírus és kire veszélyes?

reklám vége

A Zika-vírus a babákat veszélyezteti

A vírus, ami enyhe lázzal, kötőhártya-gyulladással, illetve fejfájással jár, már 21 országban terjedt el a karibi térségben, valamint Észak-, és Dél-Amerikában is. A betegség súlyos következménye, hogy az újszülöttek deformált fejjel és alulfejlett aggyal születnek, ezért bizonyos országok azt javasolják a nőknek, hogy most ne kockáztassanak, próbálják kitolni a gyermekvállalást. Ami igazán félelmetessé teszi az új vírust, hogy jelenleg nincsen oltás, vagy hatásos gyógymód a kór ellen.

A Zika-vírus története

A Zika-vírus nem teljesen új betegség. Először még 1947-ben fedezték fel az afrikai Ugandában, majmokban, de már többször is bebizonyosodott, hogy az emberre is veszélyes lehet. A kórokozó fokozatosan egyre elterjedtebb a világban, a 40-es évek óta voltak kisebb, rövid életű járványok. 1977-78-ban Pakisztánban, Malajziában és Indiában észleltek eseteket, azután 2007-ben Mikronéziában, 2013-ban pedig Francia-Polinézián bukkant fel a vírus. A következő nagyobb állomás 2014-ben Brazília volt, ahonnan kiindulva 2015 májusára komoly méretű járvánnyá nőtte ki magát. A vírus gyors térhódításához az azt terjesztő szúnyogok nagy száma, illetve a természetes immunitás teljes hiánya is nagymértékben hozzájárult.

A Zika-vírusért is a szúnyogok felelnek

Sok más betegséghez hasonlóan a Zika-vírust is szúnyogok terjesztik, egészen pontosan az ázsiai tigrisszúnyog, ami Kanada és Chile kivételével az amerikai kontinens minden országában megtalálható.

A WHO (World Health Organization, Egészségügyi Világszervezet) jelentése szerint a vírus valószínűleg minden olyan országban el fog terjedni, ahol találkozhatunk a tigrisszúnyoggal. A betegség elkerüléséhez a legfontosabb a szúnyogcsípés elleni védekezés, ezzel ugyanis más súlyos betegségek, például a Dengue-láz, vagy a Chikungunya-láz is elkerülhetők, amiket szintén ezek a rovarok terjesztenek. Eddig kizárólag a szúnyogok általi terjedés bizonyított, bár az orvosok gyanítják, hogy volt már rá példa, hogy emberről emberre, szexuális úton is továbbterjedt a vírus - ez azonban még csak elmélet.

A Zika-vírus hatásai és szövődményei

A fertőzések 80%-ában a vírus nem okoz tüneteket, így nem számít igazán súlyos betegségnek. Azonban ha állapotos nőt ér utol a fertőzés, akkor az anyaméhben fejlődő baba nagy valószínűséggel fog mikrokefáliában, azaz kisfejűségben szenvedni. A beteg csecsemők agya nem fejlődik a megfelelő mértékben, így fejük is kisebb az átlagosnál (31,5-32 cm-nél kisebb a fej kerülete).

A vírus igazi veszélyét az jelenti, hogy az anya talán észre sem veszi, hogy megbetegedett, a csecsemő mégis súlyos fejlődési rendellenességekkel jön világra. Kolumbia, Ecuador, El Salvador és Jamaica szakemberei azt javasolták a nőknek, hogy várjanak a gyerekvállalással, amíg nem tudnak meg többet a jelenleg még gyógyíthatatlan vírusról.

Világméretű járvány fenyeget?

A brazíliai Pernambuco államban minden 50. csecsemőt érint a születési rendellenesség, ez a vírus által legsúlyosabban sújtott terület az országban. Múlt novemberig a helyiek gyakorlatilag semmit sem tudtak a vírusról, ezért tudott ekkora hatást kifejteni ilyen rövid idő alatt. A Zika-vírus azonban nem csak brazil probléma, hanem világméretű gonddá nőheti ki magát. Bármilyen országban, ahol van Dengue-láz, ott van azt terjesztő szúnyog is, így pedig előbb-utóbb a Zika is utat talál magának. A kór így jó eséllyel Ázsiában is el fog terjedni a jövőben.

A WHO javaslatai alapján minden fel nem használt vizet ki kell önteni a palackokból, illetve tartályokból, hogy visszaszorítsák a szúnyogok terjedését. Amit pedig a térségbe utazók a saját védelmük érdekében tehetnek, az nem más, mint hogy törekednek a szúnyogcsípések elkerülésére. Erre a legalkalmasabbak a magas DEET (dietil-toluamid) tartalmú szúnyogriasztók használata a bőrfelületen. Így ugyanis nem csak a Zikát, de a Dengue-lázat, a sárgalázat és a maláriát is elkerülhetjük.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön