zika vírus, szúnyog
Egészségmagazin.com   |   2016.02.11.

Így kerüld el a Zika-vírust, és más betegségeket!

Az elmúlt hetekben a Zika vírus veszélyétől hangos a világsajtó. A szúnyogok által terjesztett kór sokszor tünetmentes, az átlagemberekre nézve különösebben nem veszélyes, ugyanakkor a terhes nők számára nagyon kockázatos. Ha várandós vagy, és egzotikus tájakra készülsz a közeljövőben, akkor ezt a cikket feltétlenül olvasd el!

reklám vége

A Zika-vírust 1947-ben fedezték fel Afrikában, az utóbbi évtizedekben Ázsia több országában is felbukkant már, most pedig az amerikai kontinensen okoz fejfájást a gyermekvállalásban gondolkodóknak. A fertőzés az esetek 80%-ban tünetmentes, ugyanakkor a várandós nőkre nézve nagyon veszélyes. A fertőzött nők - ha nem is veszik észre, hogy megbetegedtek - továbbadhatják a kórokozókat a magzatnak, aki mikrokefáliával (kisfejűség) születhet.

A kór Brazíliában is igen elterjedt, ahol idén nyáron az olimpiai játékokat rendezik majd, ez pedig sportolókra és szurkolókra nézve egyaránt komoly veszélyeket jelenthet. Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) jelentése szerint az országban tavaly május óta 4 000 esetben hozták összefüggésbe a csecsemők kisfejűségét a rovarok által terjesztett betegséggel, ráadásul a jövőben az egész amerikai kontinenst fenyegetheti a betegség.

A vírusnak ellenszere nincsen, a hatóságok a terhesség, vagy a szúnyogcsípés elkerülését tanácsolják. Mit tehetsz azonban, ha az áldott állapot már bekövetkezett, és mégis szeretnéd elkerülni a bajt, azaz a szúnyogcsípést egy egzotikus nyaralás során?

Hogyan védekezz a szúnyogok és a Zika vírus ellen?

A szúnyogok által terjesztett betegségek elkerülésében (a Zika mellett a Dengue- és Chinkungunya-lázat is szúnyogok terjesztik) a prevenció, a megelőzés segíthet a legtöbbet.

Lássuk, hogyan kerülheted el a viszkető csípéseket!

Öltözz fel megfelelően!

A legbiztosabb védelem a mechanikus védelem, tehát ha fizikailag lehetetlenné teszed a vérszívók számára, hogy elérjék a bőrfelületet. Ezt pedig a megfelelő ruházat viselésével érheted el. Még ha kellemesen meleg is az időjárás, lehetőség szerint akkor is válassz hosszú szárú nadrágokat, illetve hosszú ujjú felsőket a trikók és rövidnadrágok helyett. Ehhez hasonlóan kerüld a papucs és szandál használatát, inkább viselj zoknit és cipőt! Ügyelj arra, hogy a ruha legyen minél vastagabb (persze még elviselhető mértékben), a szinte átlátszó, lenge anyagokon keresztül még könnyen megcsíphetnek a szúnyogok! Az ablakok és ajtók esetében ajánlott szúnyogháló használata. Ha kirándulsz, igyekezz kerülni az állóvizeket, mert az gyakorlatilag egyenlő a szúnyogneveldével!

Használj szúnyogriasztót!

A ruházat mellett a másik hatásos fegyver a szúnyogriasztó. Minden szer esetében nézz utána azonban, hogy ajánlott-e a használatuk a terhesség, illetve szoptatás hónapjai alatt! Az EWG (Environmental Working Group, Környezeti Munkacsoport) általános ajánlásai alapján az állapotos nőknek kerülni kell a 30%-nál magasabb DEET, illetve 20%-nál magasabb Picardin tartalmú riasztók alkalmazását. Ne egy alkalommal használj erős riasztót, inkább válassz gyengébb, alacsonyabb hatóanyag tartalmú spray-t, és azt használd többször!

Figyeld az órát!

A különféle szúnyogfajok a nap más-más időszakában aktívak. A főleg az Egyesült Államokban elterjedt Culex szúnyogok jellemzően alkonyat és hajnal között csípnek, míg a Zikát is terjesztő Aedes fajok inkább napközben aktívak. Általánosságban elmondható, hogy egész nap érdemes fokozottan odafigyelni a csípésekre, ha terhesen látogatsz veszélyeztetett területekre.

Hasznosnak találtad a cikket? Oszd meg ismerőseiddel is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön