zika vírus
Egészségmagazin.com   |   2016.03.02.

Miért nem gyógyítjuk a Zika-vírust?

Még csak nemrégen bukkant fel, ám máris sok ezer embert fertőzött meg a Zika-vírus, amely különösen veszélyes a terhes nőkre. A fertőzés már Európában is megjelent, ám védekezni mindeddig nem sikerült ellene, az érintett országokban leginkább a terjesztő szúnyogokat irtják. Miért nincs vakcina ellene? Olvass tovább és eláruljuk!

reklám vége

A Zika-vírus emberről-emberre is terjed?

A Zika-vírusról már mi is sokat írtunk, sokan tudják, hogy szúnyogok által terjesztett vírusfertőzésről van szó (hasonló a maláriához vagy a dengue-lázhoz), és nemrég az is kiderült, hogy emberről emberre is képes terjedni, például szexuális úton.

Az is ismert (és ez okozza a legnagyobb pánikot), hogy ha a terhesség bizonyos szakaszában kapja el a kismama, a magzat súlyos rendellenességgel, úgynevezett mikrokefáliával vagy kóros kisfejűséggel jön a világra. Ezt pedig mindenki szeretné elkerülni, hiszen az így született gyerek szinte bizonyos, hogy valamilyen fokon szellemi fogyatékos lesz.

A Zika azonban alapvetően nem súlyos lefolyású: lázzal, kiütésekkel és izomfájdalommal járó betegség, ami 7-10 nap alatt el is múlik.

Jelenleg nem nagyon van rá gyógymód, az érintett országokban inkább azt ajánlják, hogy próbálják az emberek elkerülni a szúnyogcsípéseket, a nők pedig egyelőre várjanak a gyermekvállalással. A robbanásszerű terjedése és a magzatokra való veszélyessége miatt már hetek óta felmerült az igény az ellenszer (vakcina) mielőbbi kifejlesztésére is, ami ez a hírek szerint a laboratóriumokban már zajlik is. Akkor mégis miért nincs még mindig eredmény?

A Zika-vírus elleni vakcináról

A vakcinák, amelyeket vírusfertőzések ellen (megelőzésként) fejlesztenek ki, általában olyan szerek, amelyek segítenek felkészíteni az immunrendszert a „harcra", segítve ezzel a gyógyulást.

Egy jó és biztonságosan alkalmazható vakcina kifejlesztése azonban évekbe telik, hiszen sok ezer embernek kell használnia, sok eltérő szervezetben kell helyesen működnie anélkül, hogy komolyabb mellékhatásokat okozna. Ennek megfelelően a brazíliai és a kanadai laboratóriumokban már a Zika megjelenése után rövid időn belül elkezdték a vakcina utáni kutatást, ám ez egy évekig tartó folyamat kezdete csupán.

Zika-vírus

A Zika-vírus

Néhány ismert vakcina története

Nézzünk néhány példát, ezekből megtudhatod, hogy egy jó ellenszérum megtalálása nem is olyan egyszerű feladat.

  • A szóban forgó vírusfertőzések közül a malária a legveszélyesebb, ez több százezer ember halálát okozza minden évben, megfelelő vakcina mégsincs ellene, pedig a tudósok évtizedek óta dolgoznak rajta. Részmegoldások vannak csupán, aminek az is lehet az oka, hogy a vírusok nagyon könnyen mutálódnak, így folyamatosan fejleszteni kell a védekezést is.7
  • A második legveszélyesebb, szúnyogok által terjesztett betegség a már említett dengue-láz, amit a dengue-vírus okoz. A vakcina kifejlesztése már az utolsó stádiumában van, ám eddig még csak Mexikóban engedélyezték a használatát. Itt is hasonló a probléma: a dengue-vírustörzsnek rengeteg fajtája van, így nehéz olyan ellenanyagot találni, ami mindegyik ellen hatásos.
  • Leghatásosabban a sárgaláz ellen tudunk védekezni, erről biztosan hallottál már. A vakcinát 1938-ban találták fel, és azóta is ez a legjobb védekezés a fertőzés ellen, olyannyira, hogy sok érintett ország bevette a kötelező csecsemő-védőoltások közé. Ez óriási eredmény, hiszen a betegség érinti a trópusi országok többségét Afrikában és Amerikában.

Miért bonyolult a vakcina-fejlesztés?

Egyrészt azért, mert nagyon drága. A tudomány ezen része gyorsan fejlődik ugyan, de a folyamatos fejlődés és a gyorsan változó körülményekhez való alkalmazkodás sok pénzbe kerül. A kifejlesztett anyagokat hosszú időn át tesztelni is kell, ami szintén költséges, hiszen a vakcina-biztonság az egyik legfőbb szempont. Képzeld el, mi történne, ha a kifejlesztett ellenanyag további károsodást okozna a betegnek! Ezt nem vállalhatja senki sem.

Mint ahogy a példákból láthatod, vannak a Zikánál fertőzőbb és veszélyesebb vírusok is. Az ezek ellen hatásos vakcinák kifejlesztése tehát előnyt élvez a gyorsan terjedő, ijesztő, ám mégis kisebb léptékű Zikával szemben.

De aggodalomra semmi ok, abban biztos lehetsz, hogy most is, miközben ezeket a sorokat olvasod, tudósok százai dolgoznak különböző laboratóriumokban a megfelelő ellenanyag megtalálásán. A sárgaláz esete mutatja, hogy ez igenis lehet sikeres.

Hasznosnak találtad a cikket? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön