szúnyog
Egészségmagazin.com   |   2015.04.25.

A szúnyogok genetikailag választják ki áldozatukat

Beköszöntött a jó idő, ami egyet jelent a rovarok ébredésével is. A környezetünk veszélyeket is rejtegethet, például egy vérszívót, a szúnyogot. Bár ezek a rovarok senki számára nem ismeretlenek, a kutatók újra előtérbe helyezték őket. Ugyanis egy londoni szakemberekből álló csoport elsőként bizonyította be, hogy a szúnyogok a genetika alapján meghatározott testszag alapján választják ki áldozatukat.

reklám vége

A csöppnyi vérszívók

Mindenki ismeri a szúnyogokat, közismert tény, hogy a nőstény egyedek számára a szaporodás miatt nélkülözhetetlen a vér. Azonban csípésük a viszketésen kívül egyéb problémát is okozhat, néhány távoli országban például súlyos betegségeket terjesztenek.

Utazásaink során nem szabad szem elöl tévesztenünk, hogy bizonyos fajok - például a púpos- vagy lepkeszúnyogok -, amelyek a trópusokon vagy a Födlközi-tengernél élnek, komoly betegségeket okozhatnak. Ilyen veszélyek lehetnek a magas lázzal kísért malária; az agyhártyagyulladás egyik fajtája, a japán encephalitis; a belső vérzést okozó sárgaláz; vagy a fájdalmas nyirokcsomó és nyirokér duzzanattal járó limfatikus filariázis. Az ilyen fertőzések ellen nincs védőoltás, sem speciális védekezési lehetőség, a legjobb megoldás magának a csípésnek a kivédése.

Magyarországon nem veszélyeztetnek ezek a betegségek, azonban a rovarok csípése igen kellemetlen következményekkel jár, hiszen a szervezet viszkető, esetenként fájdalmas, kivörösödéssel reagál. Ezt súlyosabb esetben hideg vizes borogatással kezelhetjük, amely segít lelohasztani a duzzanatot. Adott esetben hűsítő kenőcsöt is használhatunk, amelyek hatóanyaga megakadályozza a csípés hatását. A sérült helyen a kórokozók könnyebben bejuthatnak a szervezetbe, ezért a vakarás következtében könnyen elfertőződhet a seb. Éppen ezért javasolt a megelőzés, és a rovarok elleni védekezés.

A szúnyogok kedvelik a nedves és meleg klímát, a lárvák az állóvizekben fejlődnek, emiatt fokozottan előfordulnak tavak, mocsarak vagy lápos területek közelében. A csípések elkerülése végett érdemes ezeket elkerülni. A rovarok főleg este aktívak, ezért javasolt ilyenkor hosszú ujjú ruhát, hosszúszárú nadrágot viselni. A fizikai védelemhez hozzátartozik a szúnyogháló használata is, amelyek megvédik otthonainkat a szúnyoginváziótól. Hasznunkra válhatnak a különböző rovarriasztó szerek is, amelyek a bőr illatát megváltoztatva segítenek távol tartani a vérszívókat.

A kutatók régóta próbálnak rájönni, hogy tulajdonképpen mi áll a szúnyogcsípések hátterében, milyen tényezők befolyásolják a választást. Hiszen ennek meghatározása segítségünkre lehetne a vérszívók távoltartásában is. Egy új, londoni vizsgálat során bebizonyították, hogy a testszag kialakulásért felelős gének a felelősek.

Ikerkutatás

A London School of Hygiene & Tropical Medicine szakemberei tizennyolc egypetéjű és tizenkilenc kétpetéjű női ikerpárt tanulmányoztak. A kísérlet során a nőknek egy Y alakú cső két végébe kellett rakniuk kezüket, majd a chikungunya-láz terjesztéséért is felelős Aedes aegypti szúnyogokat eresztették rájuk. Azt követték figyelemmel, hogy az ikerpár mely tagjának kézszaga vonzza a legtöbb vérszívó rovart.

Az eredmények szerint, míg a kétpetéjű ikreknél mutatkozott különbség, addig az egypetéjűek esetében elég nagy volt a megegyezés, szinte egyformán vonzóak voltak a szúnyogok számára. Az is kiderült, hogy az ezért felelős gének hasonló mértékben öröklődnek, mint például a testmagasság.

Dr. James Logan, a tanulmány vezető szerzője szerint a genetikai háttér megértése azért fontos, mert segítségével a rovarokat riasztó terápiák és gyógyszerek dolgozhatók ki.

Mindezek alapján tehát kiderül, hogy a génjeinkbe van kódolva testszagunk, amely hatással van a szúnyogokra. Ez vonzza vagy taszítja őket, azonban mi saját magunk nem befolyásolhatjuk ezt, születésünktől fogva megpecsételődik sorsunk. Azonban a mai kor vívmányainak köszönhetően megannyi rovarriasztó szer közül választhatunk, amelyek segítségünkre lehetnek vérünk megóvásában.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön