napégés, rovarcsípés
Egészségmagazin.com   |   2015.06.16.

Így védjük meg gyermekeink bőrét természetesen!

A nyár közeledtével nem csak a napsugárzás és a napégés ellen kell megvédenünk gyermekünket, hanem a különböző rovarcsípésekre is oda kell figyelnünk! Gyermekünk bőre érzékeny, ezért nem mindegy, milyen készítményekkel harcolunk a káros hatások ellen.

reklám vége

Napégés ellen

A különböző naptejek faktorszámait, jelentésüket biztosan nem kell bemutatnunk. Fontos azonban, hogy csak természetes, lehetőleg organikus termékeket használjunk! Ennek oka, hogy a gyermek bőre kb. 8-9 éves koráig fokozottan ki van téve a napsugárzás, napégés veszélyeinek, hiszen a bőr áteresztő képessége ekkor még túl nagy. Így nem csak a nap, hanem a különböző naptejekben található kemikáliákra is érzékenyebben reagálhat a fiatal bőr. Szerencsére manapság egyre több organikus naptej, azaz natúrkozmetikum kapható a boltok polcain, amelyek között bőséggel akad gyermekre készült változat is.

Fontos továbbá, hogy 6 hónapos korig csemeténket - nem csak a napégés veszélye miatt - egyáltalán ne érje a nap. Ezen felül tudnunk kell, hogy a gyermekek hőszabályozása nem olyan mértékű, mint nálunk felnőtteknél, ezért könnyebben túlmelegedhet, hőgutát kaphat a pici. Ezért a megfelelő folyadékpótlás elengedhetetlen, még akkor is, ha a nagy strandolás közepette annyira belemerül a játékba a gyerek, hogy nem érzi a szomjúságot. A meleg következtében úgynevezett „melegkiütés" is jelentkezhet rajta, amit cinktartalmú készítménnyel kezeljünk. És természetesen ne feledkezzünk meg a megfelelő fejvédőről sem a napszúrás elkerülése érdekében.

Rovarcsípés ellen

Gyermekünk érzékeny bőre a rovarcsípésekre is máshogy reagál, mint a mi bőrünk. Ráadásul a tapasztalat hiányában sosem tudhatjuk, hogy mely rovarcsípés válthat ki nála allergiás reakciókat. Így a rovarok elszaporodásával egy időben előzzük meg a csípéseket és használjunk természetes szúnyog és rovarirtót a lakásban és szabadban egyaránt - lehetőleg olyat, ami a kullancsok ellen is véd.

Kiváló szúnyogirtó például a kakassarkantyú, amely egy olyan esztétikus balkonnövény, amely tömjénre jellemző illatával tartja távol szúnyogokat. A lakásban használatunk elektromos szúnyogirtót, de csakis olyat, amit gyermekek esetén is engedélyezett. Otthon és útközben is legyen nálunk mindig kálcium - akár folyadék, akár pezsgőtabletta formájában - és különböző hűsítő krémek, amelyekre a rovarcsípés után lehet szükség. A kemikáliakkal teli mesterséges kencék helyett használhatunk lóbalzsamot, vagy az otthon tartott aloe vera növényünk egyik lecsípett levelének belsejében található zselés állagú nedv is kiváló nyugtató hatással bír.

Ha gyermekeinken szokásostól eltérő méretű rovarcsípés jelenik meg, érdemes orvoshoz fordulni és kikérni tanácsukat.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön