ekcéma
Egészségmagazin.com   |   2015.06.21.

Új gén az ekcéma tüneteinek hátterében

A világ lakosságának mintegy tíz százaléka szenved az ekcéma tüneteitől, köztük a krónikus viszketéstől és a bőrszárazságtól. A kaliforniai egyetem kutatócsapata egereken végzett kísérlete azonban pozitív kilátással kecsegtet a gyógyulást tekintve.

reklám vége

Ekcéma - a bőr betegsége

Az ekcéma - vagy más néven idült bőrgyulladás - egyik jellemző tüneteként a bőrön kisebb-nagyobb területeken vörös, gyulladt és pikkelyesen hámló foltok jelennek meg. A leggyakrabban érintett testtájak az arc, a fejbőr, a kéz és a csukló, a könyök előtti és a térd mögötti terület. A betegség gyakran erős viszketéssel jár, amit a vakaródzás tovább súlyosbíthat. A kellemetlen bőrbetegséget gyakran élelmiszer, pollen, állatszőr vagy más anyag által kiváltott allergiás reakció okozza.

Jellemző tünetei az apró hólyagok a bőrön; a vörös, érdes, bőrfelület. Továbbá gyakran előfordul a száraz, erősen viszkető bőr, amely a folytonos dörzsölés és vakarás miatt megvastagszik, a ráncok mentén és a bőrhajlatokban kisebesedik.

Rendszerint hullámokban jelentkezik: a beteg bőrfelület állapota egy időre jelentősen javul, majd időnként kiújul.

Így kezelhető az ekcéma

Az ekcéma elleni küzdelem első és legfontosabb teendője a tüneteket kiváltó allergén felkutatása és eltávolítása, amennyiben ez lehetséges.

Továbbá lehetséges a helyi kezelés, amelynek célja egyrészt a gyulladás csökkentése, másrészt a felülfertőzés elkerülése. A nedvedző, gyulladt területre tehetünk fertőtlenítő - hűtő borogatást; valamint használhatunk gyulladáscsökkentő, szükség esetén fertőtlenítő ecsetelőket, kenőcsöket.

A belsőleg alkalmazott kezelés lehet modern, nem álmosító antihisztamin készítmény, amely ma már hosszabb időre is adható.

Egyéb lehetőségként felmerülnek a természetes anyagok, különböző vitaminok és táplálék kiegészítők is. Ezek önmagukban, vagy más készítményekkel együtt is alkalmazhatóak, általában három-négy napon belül jelentkezhet a kedvező hatásuk. Az ekcéma kellemetlen tüneteit enyhítő készítmények közül a halolaj a bőrt regeneráló esszenciális zsírsavakat tartalmaz. Napi 250 mg E-vitamin szintén segít enyhíteni a bőr szárazságát és a viszketést, de a gyógyulást napi 15 mg cink is elősegítheti.

Ezek a lehetőségek azonban sokszor nem bizonyulnak hatásosnak, vagy csak a sokadik próbálkozásra nyújtanak segítséget. Egy nemrég publikált tanulmány eredményeinek fényében azonban új lehetőség nyílhat egy hatásos gyógymód fejlesztésére.

Az „gén-hatás"

A kaliforniai egyetem csoportja által készített kutatás eredményeit a Neuron című tudományos folyóiratban közölték, amelyben beszámoltak a HTR7 szerotonin receptor ekcémára és krónikus viszketésre gyakorolt hatásairól.

Korábbi vizsgálatok szerint az abnormális szerotonin szint emberek esetében hatással van az ekcéma és más krónikus viszketéssel párosuló betegség kialakulására. Ezért határozott úgy a kaliforniai csapata, hogy további vizsgálatokat szentel ennek a kérdésnek.

Az speciálisan tenyésztett, ekcémás egereken végzett kísérletek során megfigyelték, hogy a kevesebb HTR7 génnel rendelkező állatok esetében, kevésbé mutatkoztak a betegség tünetei. Professzor Bautista, a kutatás vezetője elmondta, hogy ez az eredmény rendkívül érdekes, hiszen a felismerés lehetővé teszi új gyógyszerek létrehozását.

A további vizsgálatok során az is kiderült, hogy az antidepresszáns készítmények hatására megnő a bőr HTR7 tartalma az állatok esetében. A kutatók valószínűsítik, hogy ez a probléma az emberek esetében is előfordulhat - a megnövekedett gén hatására pedig kialakulhat a krónikus viszketés is.

A csapat reméli, hogy a felfedezés egy új, hatásos terápia kifejlesztésében is segítséget nyújthat, amelynek segítségével kezelni lehet majd a viszketéssel járó bőrbetegségeket (pszoriázis, allergiás viszketés).

Tetszett a cikk? Olvasd el következő cikkünket a témában:

Egyre kevesebb az asztmás, de az allergia és az ekcéma nem tágít



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön