ekcéma
Egészségmagazin.com   |   2017.09.01.

Ekcémás van a családban? Ezek az új gyógymódok segíthetnek!

Végre, az új kutatásoknak köszönhetően ismét egy kicsit közelebb jutottunk az ekcéma égő, viszkető, kipirosodó tüneteinek gyógyításához! Brit kutatók rájöttek a folyamatra, amely az ekcéma kialakulásához vezet, ezáltal már közelebb van a gyógyításhoz szükséges kezelés.

reklám vége

 

Mi az ekcéma? Mik a tünetei?

Az ekcéma egy rendkívül idegesítő, és nagyon nehezen kezelhető bőrbetegség, amelyben a gyermekek 20%-a, míg a felnőtteknek 3%-a szenved. Az ekcéma, más néven atópiás dermatitisz egy veleszületett allergiás hajlam alapján kifejlődő, és gyakorta visszatérő, idült lefolyású betegség.

Az allergiára hajlamos tünetek már csecsemőkorban jelentkeznek, többek közt rendkívül száraz, kipirosodott bőr formájában. Ez 2 éves korig változatlan marad, kenőcsökkel enyhíthető, utána azonban társulhat mellé ételallergia, savós középfül-gyulladás, majd óvodás-kisiskolás korban már megjelennek az allergiás tünetek is: köhögés, orrfolyás, szemviszketés. Az ekcéma ritkán, de előfordul, hogy csak felnőttkorban jelentkezik az arra hajlamos embereknél. Ezek tüneteit gyakran kontakt vagy irritatív eredetű ekcéma okozza, amit egy gyakran használt tárgy, kozmetikum vagy vegyszer vált ki. Vannak azonban olyan esetek is, ahol - bár a jellemző tünetek csak felnőttkorban jelentkeznek - már kisgyermekkorban fellépnek olyan problémák, ami ekcémára utalhatnak, például szénanátha, száraz bőr. Az ekcéma többnyire bőrszárazsággal, bőrpírral kezdődik, majd gyulladással és égő, viszkető érzéssel folytatódik. A külső környezeti tényezők (klíma, allergének, ruházat, vegyszerek) illetve a stressz is befolyásolhatja a betegség jelentkezését.

Az ekcémakutatás eddig

Még 2006-ban felfedezték, hogy kapcsolat van egy filaggrin (tudományos nevén filament aggregating protein) névre hallgató bőrfehérje, és az ekcéma kialakulása között. Ha a szervezet nem termel eleget a filaggrin nevű proteinből, az kihat a bőr mechanikus védelmére, ami normál esetben meggátolná a nemkívánatos anyagok felszívódását.

 

 

A legújabb eredmények az ekcéma kutatásában

A legújabb kutatásoknak köszönhetően a Newcastle Egyetem kutatói már azt is tudják, mi romolhat el, ami miatt az ekcéma kialakul. Egy laboratóriumi kísérlet során kiderítették, pontosan milyen fehérjék elégtelen működését okolhatjuk a filaggrin hiányáért.

A kutatók egy háromdimenziós, az élő bőrt imitáló modellt építettek, ezen demonstrálták a folyamatot. A filaggrinhiányos modellben 17 különböző fehérje működése változott meg jelentősen. Ezek után a mesterségesen létrehozott modellt ekcémás, és egészséges bőrrel rendelkező emberek bőrmintáival is összehasonlították, és kiderült, hogy a kérdéses fehérjék csupán az ekcémás eseteknél mutatnak hasonló elváltozást.

Miért fontosak ezek az eredmények az ekcéma kezelésében?

Ahhoz, hogy teljesen gyógyítani tudjuk az ekcéma tüneteit, először meg kell ismernünk kialakulásának miértjét, és teljes folyamatát. Most, hogy már ismerjük a folyamatot, az orvostudomány képes lehet egy hatékony gyógyszert létrehozni, hogy ne kelljen különböző krémek, kencék és oldatok segítségével saját magunknak kísérletezni - hisz ez amúgy is csak tüneti kezelés, afféle tűzoltás az egész.

Ha te is ekcémás vagy, esetleg van a környezetedben olyan, aki sokat szenved ettől a rendkívül zavaró bőrbetegségtől, javasoljuk, hogy kövesd a kutatásokat, hisz ki tudja, mikor érkezik az a várva-várt ekcéma elleni gyógyszer? Addig pedig, ha van egy bevált praktikád a tünetenyhítésben, ne tartsd magadban, oszd meg mindenkivel a poszt alatt!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön