krónikus bőrbetegség
Egészségmagazin.com   |   2023.02.22.

Prof. Dr. Szalai Zsuzsanna: Egy krónikus bőrbetegség stresszes állapotot hoz létre

Közel 40 éve foglalkozik gyermekek gyógyításával, kb. 30 éve bőrbetegségek kezelésével a Heim Pál Gyermekkórház Bőrgyógyászatának osztályvezető főorvosa, az Európai Gyermekbőrgyógyász Társaság (ESPD) vezetőségének, majd tudományos bizottságának, valamint a Magyar Dermatológiai Társaság (MDT) vezetőségének tagja. Prof. Dr. Szalai Zsuzsanna gyermekbőrgyógyásszal beszélgettünk.

reklám vége

Vona Ildikó: Melyik korosztállyal és milyen jellegű bőrbetegségek gyógyításával foglalkozik?

Prof. Dr. Szalai Zsuzsanna: Gyermekbőrgyógyászati problémákkal, újszülöttkortól egészen 18 éves korig fordulnak hozzám. Ez azért különleges, mert nem csak a koraszülöttek, újszülöttek, csecsemők, kisiskolások, hanem gyakorlatilag már felnőttkorúak betegségeivel is foglalkozik a gyermekbőrgyógyász. A rendelőmben felnőtteket is ellátok, de elsősorban a gyermekbőrbetegekre koncentrálok. Családtagokat, hozzátartozókat is szoktam fogadni, van olyan család, akinek szinte minden tagja hozzám jár.


- Hogyan lehet Önhöz bekerülni vizsgálatra?

- A weboldalon keresztül lehet regisztrálni, de telefonon keresztül is lehet időpontot kérni a weboldalon megadottak szerint.


- Szükséges a beteg személyes jelenléte a vizsgálathoz és a diagnózis felállításához? Ha okostelefonnal lefényképezik a bőrfelületet, az nem elég?
- Én a személyes betegvizsgálatot tartom valódi vizsgálatnak, minden egyéb fajta megközelítés nem ér fel egy komplex betegvizsgálattal. A Covid vírus miatti szükség hozta létre ezeket az online viziteket; sajnos azt látom a napi gyakorlatban, hogy nagyon sok beteg próbál online módon tanácsot kapni, receptet felíratni, de én nem szívesen választom ezt a formát. Legalább egy alkalommal, egy első vizsgálatnak személyesen kell történnie, utána már a kontrollvizsgálatot lehet telefonon, vagy e-mailen visszaküldött laborleletekkel e-mailen keresztül lefolytatni, de alapvetően én a személyes megjelenést tartom igazán eredményesnek. Gyakran a beteg nem a lényeges bőrjelenséget fotózza le, még ha a képminőség jó is, valamint nem teljes az anamnézis sem.

- Melyek a gyerekeknél azok a betegségek, amelyekkel Önhöz lehet fordulni?- Gyakorlatilag az összes gyermekkorban előforduló bőrgyógyászati jellegű problémával lehet vizsgálatot kérni. A leggyakoribb betegségek az atópiás ekcéma, különböző bőrfertőzések, a pubertás korban megjelenő aknés, pattanásos problémák, fertőző betegségek közül a szemölcsök kezelése, a mindennapi rutin részeként említhetők, de különösen nagy lelkesedéssel foglalkozom az úgynevezett ritka betegségekkel. Azokkal a nehezen megfejthető kórképekkel, amelyekkel mások talán kevésbé szívesen foglalkoznak.

- Mik ezek? Mondana rá egy-két példát?
- Veleszületett, örökletes bőrbetegségek, vagy a hajproblémák feltérképezése, kivizsgálása. Különböző veleszületett bőrhibák, amelyeknek a diagnosztizálása általában bonyolult. Ide tartoznak a pigmenthiányos állapotok, vagy fokozott pigmentképződéssel, termelődéssel járó állapotok is. Gyakran küldenek hozzám kollégák olyan betegeket, akik diagnosztikai kihívást jelentenek, ezeket a betegeket is szívesen fogadom.

- Mi a helyzet a pikkelysömörrel? Gyerekeknél létezik?
- Már kiscsecsemő korban is megjelenhet a pikkelysömör. Ez nehezebben kerül diagnosztizálásra, mert általában az első vizsgáló orvos különböző pelenkakiütésnek vagy egyéb bőrfertőzésnek gondolja.

- Ha valaki elmegy Önhöz, hogyan zajlik, milyen lépései vannak a vizsgálatnak?
- A vizsgálat során mindig kérem a szülőket, hogy vetkőztessék le a gyereket, mert a bőrgyógyász számára nagyon fontos, hogy ne csak azt a felületet vizsgálja, ami aktuálisan problémás. Előfordulhat olyan bőrprobléma, ami egy korábbi vizsgálatnál nem került leírásra, mégis különös jelentőséggel bír. Az öltözőben a szülők alsóneműre vagy pelenkára le tudják a gyermeküket vetkőztetni. Általában sem a szülők, sem a gyerek nem szívesen vetkőzik, viszont az eredményes vizsgálathoz szükséges levenni a felsőruházatot.

- Milyen hamar van meg a diagnózis?
- Az esetek nagy részében az első vizsgálat alkalmával a diagnózis felállítható. Előfordul, hogy pontosítás szempontjából, vagy egy beállított szisztémás kezelés mellé laborvizsgálatot szükséges elvégezni, amivel aztán vissza kell jönni kontrollra. Minden betegnél az ambuláns lapon rögzítjük a terápia egyes lépéseit, a kontroll időpontját. Gyakran előfordul az is, hogy a munkatársaim segítségével betanítjuk a kezelést, hogy a szülő értse, hogyan zajlik a kezelés menete. Nem biztos, hogyha odaadunk egy receptet, abból rögtön világossá válik minden a szülő számára, érdemesebb megmutatni a kezelés egyes lépéseit. Időigényes lehet olykor, de végül a szülő átlátja, mire lesz szükség otthon, és egymás után hogyan következnek az egyes kezelési fázisok.

- Mit takar a kezelési fázis kifejezés?
- Általában a gyermekbőrgyógyászati kórképeknél a legritkább az az eset, amikor egy recepttel el lehet látni a beteget. Vegyünk például egy ekcémát, egy akut atópiás bőrbeteget, ott előfordulhat, hogy felülfertőződött a bőrfelszín. Ott meg kell mutatni a szülőnek, hogyan kell egy pörkös elváltozást leborogatni, mindig tiszta gézlappal és fertőtlenítővel kezelni a bőrfelszínt, felhelyezni egy kenőcsös gézlapot, azt rögzíteni. Egy kisgyerek folyamatosan ficánkol, az adott bőrfelület kötését, annak csínját-bínját meg kell mutatni a szülőnek.

- Fájdalmas, viszkető bőrfelületnél mi a teendő?
- Vannak olyan esetek, amikor belső kezelést kell elkezdeni, mondjuk viszketés csillapítóval, (antihisztaminnal), de lehet, hogy antibiotikumra is szükség van felülfertőzés esetén. Sőt, a későbbiekben egy utókezelés, egy testápoló kezelés is szükségessé válhat.

- Egyes bőrbetegségeknek lelki okai is vannak. Egy lelki probléma hogyan jelentkezhet egy gyermek, egy serdülő testén? Milyen összefüggések vannak?
- Nagyon gyakran azt gondolják, hogy a gyerekeket nem éri stressz, holott már egy újszülöttet, egy kiscsecsemőt is érhet. Csak az ő életükben a láz, a hurut, az oltások, a fogzás, az, ami stressz formájában jelenik meg. A későbbiekben sokkal dominánsabb lehet egy lelki stressz állapot. A krónikus bőrbetegség is egyértelműen stresszes állapotot hoz létre. A megfelelési problémák, a szülői környezet, a szülő problémái a krónikus gyerek kezelésével kapcsolatosan, a gyerekkel szembeni iskolai elvárások, a szociális életben való elhelyezkedés, a társas kapcsolatok alakulása is rettenetesen sok stresszt eredményezhet.

- Ha a szülő képes változtatni, a gyerek meggyógyul? Akár gyógyszer nélkül is?
- Nem azt mondom, hogy nem kell semmilyen orvosság, de nagyon sokat segíthetünk azzal, ha adott esetben magát a problémát orvosoljuk, amit néha a környezet, a szülő hoz létre egy nagyon kifejezett elvárás támasztásával vagy elhanyagolásával. Ez egy oda-vissza kapcsolat, és ebben a rettenetesen megváltozott világban rengeteg szorongást élnek át a gyerekek. A stressz sokat ronthat egy meglévő vagy lappangva meglévő krónikus betegségen.

- Ilyenkor egy bőrgyógyász, ha látja a bőrön az elváltozást, és úgy ítéli meg: jó lenne, ha egy pszichológus is beszélgetne a gyerekkel, mondhatja ezt a szülőknek?
- A bőrgyógyász látja azt is, ha egy gyereknek a bőrtünetei nem egy krónikus betegség kapcsán alakultak ki, hanem a gyerek például saját magának okoz, provokál úgynevezett „arteficiális" bőrtüneteket. Egy tapasztalt bőrgyógyász észreveszi azokat a tüneteket, amelyeket a lélek hoz létre, és igen, erre fel kell hívnia a szülők figyelmét.

- Nemrég írt egy szakmai könyvet. Mondana erről pár szót?
- A Gyermekbőrgyógyászat c. könyv 2019-ben jelent meg a Medicina kiadásában. Nagy érdeklődésre tartott számot, gyakorlatilag az összes gyermekbőrgyógyászati betegséget tárgyalja. A Heim Pál Kórház Bőrgyógyászati Osztályának az elmúlt 30 év fotóanyagát gyűjtöttük össze, és a tudomány mai állása szerint ezekre javasolt, legújabb terápiás gyógymódokat tartalmazza.

- Olvastam, hogy ez egy hiánypótló kiadvány...
- Igen, ezt megelőzően a legutolsó kiadás, a magyar nyelven megjelent gyerekbőrgyógyászat könyv Dr. Török Éva professzorasszony szerkesztésében készült 1987-ben. Az orvostudomány sokat fejlődött azóta, és szükséges volt már egy új összefoglaló kiadvány.

- Még nem beszéltünk a folyadékbevitelről. Mennyire fontos a szép bőr kialakulásához?
- A folyadékra nagyon oda kell figyelni természetesen. Gyerekkorban sokkal nagyobb a folyadékigény, de általában a gyerekek azt a folyadékmennyiséget, amire szükségük van, megisszák. Inkább a felnőtteknél szokott ez problémát okozni, főként idősebbeknél.

- Mi a helyzet a szappannal? Az is szárít, ha nem megfelelő a pH-tartalom...
- A pH nagyon fontos, a lúgos szappanokat kerülnünk kell. Akinek ekcémára, száraz bőrre való hajlama van, ott legjobb olajos tusfürdőket alkalmazni. Persze ahány ember, annyiféle bőrtípus létezik. Nem biztos, hogy az a fürdetőszer, amit a legalkalmasabbnak gondolunk, minden embernél beválik. Előfordulhat, hogy egy adott gyár terméke az egyik embernek megfelelő, a másiknál viszont tüneteket vált ki. Ahogy a testápolókból, ugyanúgy a fürdetőszerekből is meg kell találni a megfelelőt.

- Ha a bőrünkről van szó, mit jelent a megelőzés szó?
- Nagyon fontos a fürdés/fürdetés. Amikor egy gyereknél az esti fürdés órákig tart, és habzó vagy különböző színezékeket tartalmazó fürdetőszereket használnak, az biztos, hogy károsítja a bőrt. Kialakulhat bőrszárazság, akár különféle ekcémás állapotok is. Ebből a szempontból én a gyors zuhanyozást javaslom a hosszú ideig tartó, forró fürdő helyett. Ne hagyjuk, hogy a bőr lipidtartalma kioldódjon, ugyanakkor a bőrfelszínen lévő kórokozókat, a széklet, vizelet, izzadtság maradványokat el kell távolítani.

- Ha valaki szeretné az Ön segítségét kérni, hol és hogyan találja meg?
- A rendelő honlapja https://gyermekborgyogyaszat.eu, itt minden információ megtalálható. A rendelő címe 1123 Budapest Alkotás utca 39/A, és elérhető vagyok a +36 30 949 2072 mobilszámon keresztül is.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön