vérhulló fecskefű a csodanövény
Egészségmagazin.com   |   2015.05.03.

Vérehulló fecskefű: a csodanövény

A tavasz beköszöntével újra virágzásnak indult a természet, virágos rétek köszöntik a kirándulókat. Többek között újra megjelent a vérehulló fecskefű is, amely különböző hatásai révén segítségünkre lehet külsőnk és belsőnk egészségének megőrzésében. Régóta ismertek gyógyhatásai, ezért ma már mind a szépségápolás, mind a gyógyszeripar felhasználja.

reklám vége

A növény

A vérehulló fecskefű évszázadok óta ismert gyógynövény. Neve a görög chelidón, azaz fecske szóból ered, amelynek többféle magyarázata is ismert. A legelterjedtebb vélekedés az, hogy a növény a fecskék érkezésekor kezd nyílni, és a madarak vándorútra kelésének idején hervadni.

A vérehulló fecskefű (Chelidonium majus) a mákfélés családjába tartozik, évelő gyom, de egyben kiváló gyógynövény. Szára 30-100 centiméter magasra is megnőhet, ami egyenes és a felső részén villásan elágazó. Igen törékeny, elvétve kékeszöld kis szőrök találhatóak rajta, belül csöves. Levelei hosszú nyelűek, puhák, színük világoszöld és egyenetlenül csipkések.

A virág bimbója és két csészelevele tojásdad és zöldes színű; kinyílva négy, élénk aranysárga szirom alkotja.

Jellemző a növényre, hogy bárhol megsértve narancssárga színű tejnedvet ereszt, amely felhasználásának egyik formája.

A vérehulló fecskefű gyomnövény jellegéből eredően sok helyen megél, megtalálhatjuk erdők szélein, parlagon, utak és kerítések mentén, szemetes törmelékes helyeken, de a kertekben és a házak udvarán is.

A vérehulló fecskefű gyógyászati szerepe

A növény felhasználásáról már a 16. században írtak, amikor gyökerét, virágát, tejnedvét egyaránt hasznosították.

A vérehulló fecskefű chelidonint, chelerythrint, gyantát, protopint, és növényi savakat tartalmaz. Ezeknek megannyi jótékony hatása van a szervezetre, ezért felhasználhatóak a gyógyszeriparban.

A növény szárának megtörésekor kinyerhető narancssárga tejnedvben nagy mennyiségű chelidonin található, ami mitózis és tumorgátló tulajdonságú. Ez tehát gátolja a sejtnövekedést, míg a növény más anyagai ingerlik a bőrt; valamint a benne található enzimek is szerepet játszanak a vírusölő hatásban. Mindezeknek köszönhetően hatásosan lehet kezelni vele a bőr betegségeit - a szemölcsöt, az ekcémát és a tyúkszemet. Szintén ezt az anyagot belsőleg alkalmazva görcsoldó hatást érhetünk el, de ilyen formában kizárólag orvosi felügyelet mellett alkalmazható.

A chelerythrin sósavas sóját a gyógyászat fájdalomcsillapítónak, gyomor-, epe- és vesebántalmak esetén használja. A főzetét máj- és epebántalmak, májduzzanat, epekő esetén sikerrel alkalmazzák, emellett fájdalomcsillapító hatása is ismeret.

A kozmetikai iparban a vérehulló fecskefű korpásodás elleni anyagként is használatos. A növény nyugtató és regeneráló hatóanyagai révén jól használható olyan készítményekben, amelyek a hámló, viszkető, repedezett, száraz bőr ápolására; vagy más gyógynövényekkel együtt bőr- és körömgomba kezelésére alkalmazhatóak.

A fecskefű gyökérkivonata megakadályozza a szérumkoleszterinszint emelkedését, és nagy jövője lehet a neurológiai és viselkedési zavarok kezelésében, mivel található benne protopin „GABA-erg" anyag - ez pedig az idegrendszerünk fő ingerület átvivő anyaga.

A vérhulló fecskefű ezen felül ásványi anyagokban és C-vitaminban is rendkívül gazdag, valamint vérképző és vértisztító tulajdonságokkal is rendelkezik.

A vérehulló fecskefű rendkívül hasznos növény, megannyi jótékony hatása ismert. Éppen ezért nem szabad megfeledkeznünk erről a természetes gyógyírről, amely külsőleg és belsőleg egyaránt „megszépítheti" a mindennapokat.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön