Ránctalanítás
Egészségmagazin.com   |   2016.05.19.

Unod a ráncaid? Takard el a második bőröddel!

Ez lehetne a szlogenje annak az új találmánynak, amit a Harvard Medical School és a Massachusetts-i Institute of Technology (Technológiai Intézet) fejlesztett ki. A tudósok azt állítják, hogy sikerült feltalálniuk egy teljesen láthatatlan, és rugalmas anyagot, ami a bőrre juttatás után lényegesen halványítja a ráncokat és szemek alatti táskákat.

reklám vége

Előfordult már, hogy álmos reggeleken a tükörbe nézve azon gondolkodtál, milyen egyszerű lenne, ha egy maszkot húzhatnál az arcodra? Nos, úgy fest, az amerikai egyetemen ezt fejlesztették ki a ránctalanítás egy új formáját: száradás után a formula filmet képez a bőr felszínén, hogy „a bőr újra a fiatalos arc képzetét keltse" - írja egy rövid kísérletekből álló sorozat után a Nature Materials.

Egyelőre még ne szaladj a boltba bevásárolni, hiszen a termék csak kísérleti fázisban van, most vizsgálják, hogyan lehetne az anyagot kozmetikai termékként forgalomba hozni.

A második bőr és a ránctalanítás

A laboratóriumi körülmények között előállított poliszilokszán polimer összetevői a műanyag építőkockák anyagaihoz hasonlóan szilikonból és oxigénmolekulákból állnak. Habár szintetikus anyagról van szó, ezt kifejezetten arra fejlesztették ki, hogy a lehető legjobban hasonlítson az igazi bőrhöz, és egy légáteresztő, védő borítást képezzen.

A kutatások szerint az anyag időlegesen magába zárja a nedvességet, fokozza a bőr rugalmasságát, gyógyszert tud a bőrbe szállítani, illetve véd a napsugárzás ellen, tehát ápol is, nem csak eltakar. A Harvard Medical School és a Massachusetts-i Institute of Technology az általuk kifejlesztett prototípust egy csapatnyi önkéntesen tesztelte, és a szemek alatti táskákra, a felső karokra és a lábakra juttattak a formulából.

A különböző vizsgálatok során megvizsgálták azt is, hogy az anyag eltávolítása után a megcsippentett arc mennyi idő alatt ugrik vissza eredeti állapotába. A kezelt bőr rugalmasabb volt, mint a beborítás nélküli, szabad szemmel pedig finomabbnak, simábbnak és kevésbé ráncosnak tűnt.

A 2. bőr gyakorlati felhasználása

Azok a kutatók, akik forgalmazni is tudnák a szabadalmaztatott formulát saját vállalkozásaikban, azt állítják, hogy az anyag lényegében láthatatlan, egész nap hordható anélkül, hogy irritáció lépne fel, bírja az izzadságot és az esőt is.

Ám ahhoz, hogy széles körben elterjedhessen, még újabb vizsgálatokra van szükség, és a polimert az egészségügyi szabályozó intézeteknek is jóvá kell hagyniuk.

Dr. Tamara Griffiths, a Brit Dermatológiai Szövetség munkatársa azt nyilatkozta: „A polimer anyaggal végzett kísérletek eredményei azt mutatják, hogy a termék - hatását tekintve - fel tudja venni a versenyt a plasztikai műtéttel, az azzal járó kockázatok nélkül. További vizsgálatokra is szükség van, de ez egy forradalmi és ígéretes megközelítése egy mindannyiunkat érintő problémának. Érdeklődéssel figyelem a további fejlesztéseket."

Prof. Robert Langer, aki az MIT-nél vezette a vizsgálatokat, úgy látja: „Egy olyan második bőr kifejlesztése, ami láthatatlan, kényelmes, és hatékonyan magában tartja a vizet, adott esetben más anyagokat, rengeteg kihívást és lehetőséget rejt magában. Szükséges, hogy külsőleg meglegyenek a tetszetős tulajdonságai, hogy jól mutasson, és meg kell, hogy legyenek a megfelelő technikai tulajdonságai is, különben nem lenne kellően ruganyos, és nem látná el jól a feladatát. Rendkívül kíváncsiak vagyunk az anyagban rejlő lehetőségekre, és várjuk a további fejlesztéseket, hogy a különböző bőrbetegségekben szenvedő betegeinket is jobb ellátásban tudjuk részesíteni."



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön